Trump v Varšavi: “Ključno vprašanje je torej, ali ima Zahod željo, da preživi?”

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump je skupaj s prvo damo slovenskega rodu Melanio Trump v okviru uradnega obiska obiskal tradicionalno zaveznico Poljsko in okrcal ravnanje Rusije v primeru Ukrajine ter ga označil kot destabilizacijski dejavnik. Vladimirja Putina je pozval, naj se Rusija pridruži ZDA in njenim zaveznikom v boju proti nasilnemu ekstremizmu. 

                   

Glede ruskega hekanja in njenega vpliva na ameriške volitve je Trump povedal, da je možno, da je Rusija res vplivala in poleg tega dodal, da je možno, da so to počele tudi nekatere druge države. Pomemben poudarek je v svojem nagovoru pred spominskim obeležjem varšavske vstaje proti nemški okupaciji namenil tudi grožnjam, ki pretijo Zahodu, med katerimi je omenil radikalni islamski terorizem in sile, ki se zavzemajo za preizkušanje volje Zahoda.

Obramba Zahoda se skriva v volji ljudi
“Če se želimo soočiti z novimi oblikami agresije, vključno s propagando, finančnim kriminalom in kibernetsko vojno, je nujno, da naš način življenja prilagodimo v vseh oblikah in na vseh novih bojiščih,” je dejal Trump in dodal, da so Poljaki ljudje, ki v svojih temnih dneh, torej v času izgube države, nikoli niso izgubili svojega ponosa. “Izkušnja Poljska nas opozarja, da obramba Zahoda ni le v sredstvih, ki so na voljo, ampak tudi v volji ljudi, da prevladajo.”

Foto: YouTube

“Zgodba Poljske je zgodba ljudi, ki nikoli niso izgubili upanja, ki nikoli niso bili zlomljeni in ki nikoli niso pozabili, kdo so. Tukaj nisem samo na obisku tradicionalne zaveznice, ampak tudi zato, da prikažem primer za tiste, ki so v lovu za svobodo in so pripravljeni izkazati pogum in željo za varovanje naše civilizacije. Američani, Poljaki in ostali Evropejci cenijo individualno svobodo in vladarje, zato je nujno, da postopamo skupaj in med seboj soočimo sile, ne glede na to, od kod prihajajo, in si prizadevajo za spodkopavanje vrednote zaupanja in tradicije, ki je odgovorna za to, da smo takšni kot smo. V primeru, da nam ne uspe ohraniti tistega, kar smo podedovali od naših prednikov, potem ne bomo nikoli več obstajali, zato je nujno, da nam ne spodleti. Ključno vprašanje torej je, ali ima Zahod željo, da preživi? Ima dovolj zaupanja v naše vrednote, da jih zaščiti ne glede na ceno? Imamo dovolj spoštovanja do naših državljanov, da zaščitimo naše meje? Imamo željo in pogum, da zaščitimo našo civilizacijo? Tako kot ni bilo mogoče zlomiti Poljske, tudi ne bo mogoče Zahoda in danes razglašam celotnemu svetu, da Zahoda nikoli ne bo mogoče zlomiti! Naše vrednote bodo prevladale in naše ljudstvo bo uspešno. Skupaj se borimo kot Poljaki, in sicer za družino, svobodo, državo in za Boga!”

Pri navezavi na poljsko vztrajanje je Trump poudaril, da poteka močan boj proti radikalnemu islamu in dodal, da bomo v boju zmagali. Spomnil je, da sta ZDA in Evropa utrpele teroristični napad ena za drugo in napovedal, da bomo ta trend ustavili. “Medtem, ko bomo vedno izkazovali dobrodošlico novim državljanom, ki delijo iste vrednote in izražajo naklonjenost do našega naroda, bodo naše meje vedno zaprte za terorizem in ekstremizem v vsakršni obliki.”

Članice Nata pozval k uresničevanju zavez glede obrambnih izdatkov
Ameriški predsednik je napadel tudi tiste članice Nata, ki ne izpolnjujejo zahtev glede obrambnih izdatkov in jih pozval k temu, da morajo povečati svoj prispevek zavezništvu. Povedal je, da stoji za 5. členom Severnoatlantske pogodbe, ki zagovarja kolektivno obrambo članic zavezništva. “Rad bi izpostavil, da ZDA niso le z besedami, ampak tudi z dejanji dokazale, da trdno stojijo za 5. členom” in poudaril, da mora Evropa narediti več. “Evropa mora dokazati, da verjame v svojo prihodnost in to bo storila tako, da bo denar investirala v varovanje te prihodnosti.”

Foto: epa

Po pogovorih s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo je Trump povedal, da se bo morala Severna Koreja soočiti s posledicami svojega ravnanja, pri čemer je imel v mislih nedavni test medcelinske balistične rakete. Washington ima po njegovih besedah v mislih ostre ukrepe, pri čemer je poudaril, da to ne pomeni, da jih bodo tudi izvedli.

Poleg tega se je Trump v okviru včerajšnjega obiska v Varšavi udeležil tudi srečanja voditeljev Pobude treh morij, katerega namen je okrepiti sodelovanje med 12 državami, ki se nahajajo med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem, med katerimi je tudi Slovenija, z namenom, da bi se zmanjšala odvisnost regije od ruske energije. Med srečanjem je Trump poudaril, da ZDA nikoli ne bodo uporabile svoje energije kot sredstvo za prisilo, usmerjeno proti srednjeevropskim in vzhodnim državam ter dodal, da je ponosen, da ima regija donos zaradi energetskih zalog ZDA. Po besedah Trumpa mu ta regija veliko pomeni, saj je bila njegova žena Melania Trump rojena v Sloveniji, ki je del omenjene skupine.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...