Trump v znak izkazovanja moči v južnokorejsko pristanišče poslal podmornico

Datum:

Združene države Amerike (ZDA) so v južnokorejsko pristanišče pripeljale podmornico USS Michigan v znak izkazovanja moči sredi napetosti, ki vladajo med ZDA in Severno Korejo. Ameriška podmornica je v pristanišče Busan prispela na isti dan, ko Severna Koreja praznuje 85. obletnico ustanovitve Korejske ljudske armade. 

Izjava s poveljstva ameriških sil v Južni Koreji je po navedbah CNN-a obisk podmornice opredelila kot rutinski obisk in priložnost, da poudari zavezništvo med ameriško in južnokorejsko mornarico. Medtem, ko ni pričakovati, da bi podmornica sodelovala v skupnih vajah, pa njena navzočnost v regiji Pjongjangu pošilja posebno sporočilo.

Foto: epa

Uresničile so se Trumpove napovedi
Ameriški predsednik Donald Trump je v začetku meseca za Fox Business Network povedal, da bodo ZDA v regijo poslale armado s podmornicami. “Poslali bomo zelo močno armado,” je dejal in dodal, da imajo ZDA zelo močne podmornice, ki so močnejše od letalonosilke. Analitiki navajajo, da je imel Trump takrat najverjetneje v mislih prav podmornico USS Michigan na jedrski pogon, ki je oborožena s 154 manevrirnimi raketami Tomahawk.

Foto: epa

Do obiska podmornice v Basanu je prišlo po tem, ko je Severna Koreja v nedeljo zagrozila, da bo potopila ameriško letalonosilko Carl Vinson, ki se je udeležila skupnih vaj z dvema japonskima rušilcema v zahodnem delu Tihega oceana. Severnokorejski državni časnik Rodong Sinmun je celo zapisal, da ima Severna Koreja v svojih rokah hidrogeno jedrsko bombo in orožje, ki lahko doseže celinski del ZDA in azijsko-pacifiško regijo.

Foto: epa

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...