Trump želi spremembo režima v Iranu

Datum:

Nekdanji župan New Yorka in odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa je na konvenciji, posvečeni svobodi v Iranu, spregovoril o Trumpovih načrtih. Ameriški predsednik naj bi od iranskega jedrskega sporazuma, podpisanega 2015, odstopil.

“Imamo predsednika, ki je odločen, ki ne posluša tistih, ki pravijo, da je nekaj nemogoče, in predsednika, ki je odločen, da se mora režim (v Iranu) spremeniti,” je v svojem govoru v Washingtonu povedal Giuliani.

Prva stvar na seznamu, ki naj bi “letela” po poročanju RT, je prav iranski sporazum, za podpis katerega se je na vso moč zavzemal Trumpov predhodnik Barrack Obama. Trump ima do 12. maja čas, da dogovor ali sprejme ali zavrne. Giuliani meni, da je bolj verjetno slednje, navkljub temu, da evropski politični vrh zagovarja dogovor.

Novi “vojni” kabinet že na delu
Pri tem naj bi Trumpu pomagal njegov novi “vojni” kabinet, ki ga sestavljata novoimenovani državni sekretar Mike Pompeo ter svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. “Z državnim sekretarjem Pompeom na njegovi desni in svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom … na njegovi levi strani, kaj mislite, da se bo zgodilo z dogovorom, s tem jedrskim dogovorom?” je bil ne preveč enigmatičen Giuliani v svojih namigovanjih.

Državni sekretar Mike Pompeo in svetovalec za nacionalno varnost John Bolton sta ostra kritika Irana. (Vir: Twitter)

Iran že nekaj časa svari, da bi ZDA znale obžalovati, če odstopijo od jedrskega sporazuma. Iranski predsednik Hassan Rouhani je v nedeljskem govoru na državni televiziji povedal, da “če Amerika zapusti jedrski dogovor, bo to označevalo zgodovinsko obžalovanje”.

Cilj je sprememba režima
Giuliani je še povedal, da bi bil odstop od jedrskega dogovora šele prvi korak. Zatem bi sledila ponovna uvedba sankcij proti Iranu, s katerimi bi izvajali tako zunanje- kot notranjepolitični in ekonomski pritisk, kar bi še dodatno okrepilo protestnike po državi, ki zahtevajo boljše življenje zase in svoje družine. Končni cilj je namreč sprememba režima.

 Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...