Trump: “Želijo mi preprečiti ponovno kandidaturo!”

Datum:

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je članom predstavniškega doma ameriškega kongresa očital lažne obtožbe proti njemu, s katerimi naj bi mu želeli preprečiti vnovično kandidaturo za predsednika. Njegov odziv je sledil po ponedeljkovi potezi odbora za preiskavo napada na kongres 6. januarja lani, ki je v ponedeljek potrdil priporočila za kazenski pregon nekdanjega predsednika ZDA.

Odbor predstavniškega doma za 6. januar je v ponedeljek izglasoval, da pravosodnemu ministrstvu pošlje predloge, v katerih priporoča kazenski pregon nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.  Nekdanji ameriški predsednik  se je na odzval in dejal, da gre za poskus preprečitve njegove vnovične kandidature za predsednika ZDA.

“Lažne obtožbe, ki jih je pripravil zelo pristranski odbor za 6. januar, so že bile predložene, kazensko preganjane in obravnavane na sodišču v obliki druge potegavščine z ustavno obtožbo,” je na družbeni platformi Truth Social zapisal Trump in dejal, da je bila njegova zmaga prepričljiva. Po poročanju tujih medijev je v nadaljevanju pojasnil, da gre pri tem pregonu za enako zadevo, kot je šlo pri ustavni obtožbi, za katero je prepričan, da je šlo za “strankarski poskus, da bi njega in republikansko stranko postavili na stranski tir”.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Odbor je na svojem enajstem in zadnjem javnem zaslišanju v ponedeljek najprej predstavil povzetke končnega poročila, ki bo v osmih poglavjih objavljeno predvidoma v sredo. V ponedeljek je ponovno dejal, da verjame, da ima pomembne dokaze, da je Trump nameraval prekiniti miren prehod oblasti, in meni, da lahko ministrstvo za pravosodje verjetno pridobi pričanja, pomembna za preiskavo v skladu z zveznim zakonom, ki prepoveduje upor proti ameriški vladi. Omenjeni statut pravi, da kdor “spodbuja” ali “pomaga netiti kakršen koli “upor ali vstajo proti oblasti Združenih držav”, ne more opravljati javne funkcije, piše Fox News. Kazenska napotitev odbora brez primere nima nobene uradne pravne teže in dokončna odločitev o tem, ali bodo vložili obtožbe, bo prepuščena državnemu tožilcu Merricku Garlandu in ministrstvu za pravosodje.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...