Eva Kaili priznala: očetu je naročila, naj skrije denar

Datum:

Ali se za nekdanjo evropsko poslanke zadeve zaostrujejo? Dva evropska časnika razkrivata, da naj bi nekdanja podpredsednica evropskega parlamenta priznala, da je očetu naročila, naj skrije denar. Oče, ki so ga belgijske službe prijele na dan obsežne aretacije, se je s kovčkom, polnim gotovine, zatekel v hotel Sofitel v Bruslju.

                   

Poslanka in zdaj že nekdanja podpredsednica evropskega parlamenta Eva Kaili je preiskovalnemu sodniku Michelu Claiseu delno priznala vpletenost v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta. O tem poročata časopisa La Repubblica iz Italije in Le Soir iz Belgije.

“Res je. Vedela sem za dejavnosti Panzerija,” navaja njene besede Switzerland Times. Priznala naj bi tudi, da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgija, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem. Giorgi je minuli četrtek priznal, da je bil član organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na politične ter gospodarske odločitve evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje z denarjem omenjenih držav.

Francesco Giorgi in Eva Kaili (Foto: Twitter)

Toda Kailijeva priznava izključno to, kar preiskovalci že vedo. Kailijeva je po poročanju tujih medijev skušala opozoriti Piera Antonia Panzerija in dva poslanca evropskega parlamenta, ki sta bila navedena v tej preiskavi, zagotavlja mandatar. Slednji, aretiran s 600.000 evri gotovine v svojem stanovanju, bi delno priznal svojo vpletenost v to afero, a je obtožil belgijskega poslanca v evropskem parlamentu Marca Tarabello. Evropskega poslanca Marca Tarabello obsoja kot prejemnika daril iz Katarja, ta pa medtem zanika kakršen koli vpliv in darila, ki bi jih prejel od Katarja.

Kailijeva je očetu naročila, naj skrije denar. (Foto: epa)

Grkinja in njen partner sta obtožena “članstva v hudodelski združbi, pranja denarja in korupcije”. Za zastopanje njihovih interesov v evropskem parlamentu naj bi jih plačala zalivska država Katar. Katar je obtožbe zanikal. Gre za največji korupcijski škandal doslej v vse prej kot brez škandalov zgodovini 705-članskega evropskega parlamenta. Po poročanju belgijskih pravosodnih krogov so v njunem skupnem stanovanju našli 150.000 evrov, pri Kailinem očetu pa še 750.000 evrov. Kaili ostaja v belgijskem priporu.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...