“Tudi jaz sem samo človek, ki dela napake. Toda prosim, pustite nas, da delamo v miru. Potrebujemo pomoč, ne rušenja”

Datum:

Upam, da bo ta vihar šel čimprej mimo in da bomo lahko v miru delali. Za nas je vsaka taka zadeva zelo travmatična. Delamo na meji še zmožnega, zelo bi prosili, da nas pustijo, da delamo v miru. Gre za resne stvari, situacija je resna in rabimo predvsem mir. In pomoč, ne pa rušenje,” je Milan Krek komentiral zadnji medijski pogrom, ki ga je doletel zaradi točenja goriva brez zaščitne maske.

                   

Vsi mediji so namreč v petek kot osrednjo novico objavili fotografijo direktorja Nacionalnega instituta za javno zdravje, ki so ga očividci ujeli brez maske na bencinski črpalki. Tam je bil pozno zvečer, ko se je v času tako imenovane “policijske ure” vračal z dela proti domu. “Črpalka je bila prazna in tik pred zaprtjem,” je povedal Krek in priznal, da je od utrujenosti na masko tudi pozabil. Ko se je namenil plačati, nam je povedal, se je na masko tudi spomnil, spoznal svojo napako in  si masko tudi nadel. “Nisem nikogar ogrožal niti nikogar nisem srečal,” je še dodal.

V vladnem odloku sicer piše, da je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju v vseh odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra. Kar načeloma pomeni, da direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje na prazni bencinski črpalki pri točenju goriva verjetno ni kršil odloka. Iz prakse je namreč vsem jasno, da pri tem opravilu, tudi če je črpalka polna, ljudje redko kdaj stojijo blizu skupaj drug ob drugem.

A glede na to, da je dr. Krek ves čas na očeh javnosti in glede na to, da je vedno glasno zagovarjal uporabo zaščitnih mask, bi si masko moral natakniti že zato, da ne bi bil deležen kritik z levega političnega pola, ki ves čas preži na njegovo napako. Treba pa je upoštevati še znanstveni vidik, ki pravi, da se delci virusa lahko v zraku zadržijo tudi do pol ure. Na Nova24TV smo namreč že poročali, da nekateri strokovnjaki zagovarjajo nošenje maske na prostem ravno zato, ker aerosolni oblak v zraku ostane za nami tudi kasneje.

Virus v zraku kljubuje vetru ali ne?
O možnosti prenosa virusa prek aerosolnega oblaka smo povprašali tudi direktorja NIJZ. Pojasnil je, da virus zunaj na vetru oziroma ob gibanju zraka ne obstane in da se aerosolni oblak sproti odnaša. Če je zunaj med ljudmi razdalja vsaj dva metra, smo po mnenju Kreka varni. Ročko pa je tudi prijel z rokavico, kar bi morali narediti pri točenju goriva tudi vsi ostali, je še povedal. Kar se tiče prenosa virusa na prostem, nam dejstva torej še vedno niso povsem razjasnjena, saj se mnenja stroke razlikujejo.

Precej večji problem pa je po Krekovem mnenju to, da se najraje upošteva mnenja Facebook stroke. “Pri osemnajst mrtvih v enem dnevu, mislim da je popolnoma jasno, koga je treba upoštevati,” meni in dodaja, da “če še danes ni jasno, potem ne vem, kdaj bo.” Ljudje nočejo razumeti, da stroka govori resnico, ni pa rečeno, da tudi vsi drugi govorijo resnico, je Krek apeliral na medije, naj se ne daje pozornosti “raznim Potrčem”.” “Tudi jaz grem lahko zdaj ven in rečem, a veste kaj, dajte se raje zabavati in uživajte, zakaj bi poslušali tega Kreka. In bi bil za ljudi super, strokovno pa seveda ne bi bilo v redu. Zdravniki imamo celo življenje take bitke, na vseh možnih področjih. To je naš posel, naše poslanstvo, delamo, kar je naše delo, tudi če nas včasih zato ne marajo,” je priznal Krek.

Boriti se moramo vsaj za tiste, ki nas poslušajo
Dr. Krek je spregovoril še o več mesecih garaškega dela, o neprespanih nočeh, ki jih ni malo, pa o krivici, ki se godi tistim, ki ljudem prinesejo slabo vest. “Ko povemo, kakšno je število okuženih, smo mi krivi, da so se okužili, tega se zavedamo, ampak mi še vedno delamo. Zdaj delamo v polnem pogonu, da bi vzpostavili mehanizem za izdajanje potrdil o karanteni. Ampak če bo ena vejica zapisana napačno, se bo o tem spet na veliko pisalo.

Milan Krek ima po svojih besedah masko dejansko ves čas na ustih, priznava pa, da se vsakemu človeku kdaj pripeti napaka. “Tudi jaz sem zgolj človek, nič drugega,” je skromno pripomnil v telefonskem pogovoru za našo televizijo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...