Home Slovenija Politika Katičeva ne ve, kaj bo zajemal strošek pol milijona za prevoz slovenskih vojakov v Irak

Katičeva ne ve, kaj bo zajemal strošek pol milijona za prevoz slovenskih vojakov v Irak

60
Katičeva ne ve, kaj bo zajemal strošek pol milijona za prevoz slovenskih vojakov v Irak
Foto: STA

Andreja Katič in Karel Erjavec sta na tiskovni konferenci po seji vlade povedala, da bo Slovenija v Irak poslala 15 vojakov. Najprej šest, nato pa še ostale. Delovali bodo znotraj centra za usposabljanje kurdskih pešmerg v Erbilu. Naši vojaki bodo pešmerge učili ravnanja z orožjem, osnovne medicine, vojaške taktike in ravnanja z eksplozivi. 

Andreja Katič je povedala, da bodo s članicami mednarodne koalicije za boj proti IS kmalu začeli s pogovori o sodelovanju v Iraku. Slovenija bo koaliciji “donirala” vojaške viške, ki nimajo visoke finančne vrednosti, imajo pa visoko uporabno vrednost, je še povedala ministrica.

400.000 evrov za prevoz?
Katičeva je povedala, da bodo vse vojake, ki bodo šli na misijo, opremili z novim orožjem v vrednosti 260.000 evrov, treba pa je računati tudi na prevoz do Iraka. Vse skupaj naj bi bilo vredno 650.000 evrov. Na vprašanje, zakaj bo prevoz za 15 vojakov stal skoraj pol milijona evrov, Katičeva ni znala odgovoriti. “Ne bi znala povedati, kaj vse zajema ta strošek,” je bil odgovor ministrice.

Varnostne razmere v Erbilu so spremenljive
Varnostne razmere v Iraku se razlikujejo in so v glavnem zelo nestabilne zaradi bojev z Islamsko državo, je povedala Katičeva. Stopnja ogroženosti v centru za usposabljanje v Erbilu ni visoka, čeprav bi ogroženost slovenskih vojakov lahko bila srednja do resna, in sicer zaradi izhodov iz centra. Erjavec je povedal, da je, ker gre za usposabljanje Kurdov, pomembno tudi stališče Turčije. Ni pa Slovenija osamljena, saj v Erbilu sodelujejo tudi Nemčija, Italija, Velika Britanija in Kanada.

Slovenski vojaki ne bodo sodelovali v vojaških operacijah
Slovenski vojaki ne bodo sodelovali v vojaških operacijah proti IS, je bil jasen Erjavec. V Iraku bodo zgolj v vlogi inštruktorjev. Erjavec je zanikal, da bi napotili naše vojake v Sirijo. “V tej koaliciji sodelujejo vse članice EU. Slovenija ni le potrošnik varnosti, ampak dejavnik, ki prispeva k varnosti. Gotovo bi poraz IS pomenil večjo varnost za EU in Slovenijo. IS je eden glavnih povzročiteljev migracijskega vala. Mislim, da ta naš prispevek gre v smeri, da zagotavljamo več varnosti,” je še dejal Erjavec.

Bo zaradi tega Slovenija tarča terorističnih napadov?
“V svetu se terorizem dogaja, mi smo del sveta in tako je treba tudi delovati ter sodelovati,” je dejal Han. Če bo Slovenija zato postala bolj zanimiva za radikalne islamiste in njihove napade, je nemogoče oceniti, Han pa je dodal, da tega ne more izključiti, saj živimo v norem svetu.

M. G., A. R.