Tudi snovalci Panorame označili Milosavljevića za lažnivca

Datum:

“Novinarji, ki so delali na Panorami, so seveda žalostni, prestrašeni in ogorčeni nad tem, kar se jim dogaja. Izločeni so bili iz javnega zavoda, so doma na čakanju, čeprav znajo delati, samo zato, ker jih je nekdo označil za – tako kot gospod Milosavljević – “nenaše”, je za Planet 18 dejal odgovorni urednik 2. programa RRTV SLO Rajko Gerič.

                   

Nad novimi lažmi profesorja ljubljanske fakultete Marka Milosavljevića niso ogorčeni le novinarji ukinjene Panorame, ki jih je novi “svobodni” vrh RTV poslal na čakanje. Enak odziv doživlja tudi določen del slovenske javnosti, čeprav ni prvič, da se je Milosavljević zlagal ali zavajal.

Jaz za svojo ekipo in svoje novinarje vztrajam, da niti en novinar, ki je delal za Panoramo, ni bil ne nastavljen politično, kaj šele, da bi delal politično. Vsi so delali strokovno, skladno s svojo pogodbo in seveda skladno s tem, kar od njih pričakuje nacionalna televizija,” je dejal Rajko Gerič.

Foto: zajem zaslona

Novinarji Panorame so opozorili tudi na Milosavljevićeve laži o menjavah na televiziji v preteklosti, kar potrjuje tudi določen del javnosti. Spomnimo, gre za profesorja, ki je marca 2021 posebni skupini Evropskega parlamenta lagal, da je prejšnji programski svet RTV zamenjal generalnega direktorja Igorja Kadunca še pred koncem mandata. Takrat ga je “na radar” dobil Boštjan M. Turk, politolog in novinar, ki je za Planet 18 pojasnil, da je Milosavljevič zavajal, “da je Kadunca prejšnji svet oziroma, kot on namiguje, prejšnja vlada razrešila – to preprosto ni res, Kaduncu je potekel mandat. To ni res! Če si profesor novinarstva, tega ne moreš početi, prideš s tem v konflikt s temeljnimi postulati svojega poklica.”

Foto: zajem zaslona

A tu se njegove laži ne končajo. Novembra 2021 je lagal, da je prejšnje vodstvo RTV zavajalo s podatki, ko je navajalo nizko gledanost informativnih oddaj TV Slovenija, v tem letu pa je bil eden glavnih agitatorjev na tujem. Spomnimo. Za oddajo The Listening Post na angleškem kanalu Al Jazeere je dejal, da je v Sloveniji “veliko novinarjev in urednikov strah, da se jim bo kaj zgodilo”, ob tem pa je opozoril na primere umorov novinarjev v več državah Evropske unije. V drugi polovici septembra 2021 je zadnje razbijaške proteste pred parlamentom za N1 Hrvaška dejansko označil za “vodo na mlin” Janševi vladi, saj naj bi bila s tem preusmerjena pozornost od drugih perečih tem, povezanih z zakonodajno oblastjo. Njegov namen je bil seveda očrniti vlado navzven, kot so to počeli tudi drugi levičarji.

Foto. X

A tudi tam se ni ustavilo. New York Timesu je celo prodal zgodbo o tem, kako naj bi v Sloveniji Janez Janša panično kontroliral medije, celo POP TV. “Še posebej zaskrbljujoči so znaki, da se je pritisnilo na slovenski najbolj priljubljen televizijski kanal POP TV, da ta omeji kritično poročanje glede vlade, odkar se je decembra češki lastnik Petr Kellner srečal z Janšo v Ljubljani. Kellner je umrl tri mesece pozneje v nesreči helikopterja na Aljaski, toda njegovo češko podjetje je od takrat naprej naročilo urednikom informativnega programa, naj pošljejo prevode svojih objav v Prago vsak dan, da lahko vodstvo to pregleda, če je kaj takega, kar bi lahko vznemirilo Janšo,” je zavajal Milosavljević.

Ana Gajič, ena od novinark na Panorami, sicer dolgoletna sodelavka RTV Slovenija, je za Planet 18 povedala, da so jo “navedbe Marka Milosavljevića pretresle in jih zavrača kot neutemeljene, zavajajoče in zlonamerne.” “Novinarji, ki so delali na Panorami, so seveda žalostni, prestrašeni in ogorčeni nad tem, kar se jim dogaja,” je dodal Gerič, ki dodaja, da so bili “izločeni iz javnega zavoda, so doma na čakanju, čeprav znajo delati, samo zato, ker jih je nekdo označil za – tako kot gospod Milosavljević – “nenaše”. In to je srž problema, ne moreš namreč tako označiti novinarja zgolj zato, ker ga ne “maraš”.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki