Mahnič: Vlada Roberta Goloba je sinonim za korupcijo

Datum:

Na zahtevo največje opozicijske stranke SDS danes v državnem zboru teče razprava o boju proti korupciji. V zahtevi za sklic izredne seje je bila med drugim izpostavljena razvpita afero sodna stavba na Litijski v Ljubljani, kjer je prišlo do večmilijonskega preplačila napram nakupu pred leti, pri čemer pa ni zanemarljivo, da je stavba v katastrofalnem stanju. 

Nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo, ki ga vodi ministrica Emilija Stojmenova Duh, in lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar, po besedah SDS prav tako kaže na koruptivno in klientelistično ravnanje te vlade.

V največji opozicijski stranki so pripravili predlog priporočil, namenjenih vladi, da bi prišlo do izboljšanja stanja na področju boja proti korupciji. Po poročanju STA so podali predlog, da državni zbor pozove vlado, da “predlaga zakonske rešitve na področju preventive v zvezi s koruptivnimi ravnanji, ki bodo omogočile učinkovitejše in hitrejše odkrivanje, preiskovanje in sojenje v primeru kaznivih dejanj korupcije”. Vlada pa bi po njihovem morala tudi razmisliti, če je sploh sposobna še naprej opravljati svojo funkcijo. Priporočila vladi s strani pristojnega odbora po torkovi večurni razpravi sicer niso bila sprejeta. Priporočila pa sicer zavrača tudi vlada.

Povod za sejo dal kar premier
Janez Janša je spomnil, da je nedolgo nazaj premier Robert Golob slovenski, delno tudi mednarodni javnosti, oznanil, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije. Nekaj dni kasneje je predsednica druge največje koalicijske stranke, ko je govorila o tem, priznala, da ljudje v Sloveniji živijo vse slabše. Povod za to sejo je po besedah Janše dal sam predsednik vlade. “Če sam predsednik vlade priznava, da imajo krizo v koaliciji zaradi korupcije, potem najbrž ni treba obtoževati opozicijo, zakaj je sklicala to sejo.” 

Janša je v nadaljevanju spomnil na nakup sodne stavbe na Litijski, kjer je Dominika Švarc Pipan sprva branila nakup, nato pa je povsem obrnila ploščo in pričela za sporni nakup obtoževati druge. “V interesu tistih, ki imajo v rokah škarje in platno v rokah, ni, da se zadeva razčisti,” je poudaril in problematiziral, da na NPU v več kot mesecu dni še niso uspeli obiskati pravosodnega ministrstva, kjer je dokumentacija. Spomnil je, da smo pred leti na drugi strani doživeli hiter obisk z odredbo za hišno preiskavo, ko je policija iskala neobstoječo pisarno Andreja Širclja na sedežu stranke SDS.

“Skratka, depolitizirana policija je zelo hitra, ko gre za nekatere stvari, ki vladajoče motijo. Ko gre za prvovrsten korupcijski škandal, ki ga priznava sam predsednik vlade, pa ni nobenega kriminalista na kraju, kjer se je zbirala pa verjetno tudi odkrivala in prikrivala dokumentacija, če so bili tam storilci spornega nakupa, kot trdi ministrica in kjer naj bi šlo za sume številnih kaznivih dejanj, kot smo poslušali s strani predstavnikov vlade.”  Vse to je po Janševih besedah manj pomembno od zaključka, ki ga vlada ponuja v zvezi s tem. “Zaključek, ki se ponuja s strani vlade ob odstopu ministrice, je, da je zadeva zaključena s tem, ko je ministrica odstopila. Podpisala je pogodbo, je objektivno odgovorna, je odstopila, kriminalisti pa do ministrstva za pravosodje še vedno niso prišli. Leta 2036 bo mogoče kak formalni epilog s strani izjemno hitrih pristojnih organov, ko gre za trivialne zadeve, in izjemno počasnih, ko gre za velike stvari.”  

Vlada je projekt pred podpisom pogodbe odobrila dvakrat
V nadaljevanju je Janša spomnil, da je ministrica podpisala pogodbo, potem ko je vlada ta projekt dvakrat odobrila. Za 8 milijonov evrov bi se lahko po besedah Janše zgradilo šolo in športno dvorano, to je denar, s katerim bi se lahko zgradilo dva domova za starejše, denar s katerim lahko izgradiš obvoznico okrog kakega kraja, in je denar, s katerim lahko bistveno izboljšaš kakovost življenja nekaj tisoč ljudem. 8 milijonov pa je namesto tega šlo za propadajočo stavbo. “Denar je šel večinoma iz državne proračunske rezerve, ob tem pa ravno ta vlada in vladna koalicija predpisuje nove davke in dajatve, da se napolni sklad za obnovo po poplavah, bremeni davkoplačevalce in gospodarstvo. In to poslušamo od avgusta do konca leta, potem pa pride čas med Božičem in novim letom in iz proračunske rezerve letijo milijoni.” Kot je poudaril, je ob tem potrebno zavedanje, da se vse javne in državne vreče polnijo iz žepov davkoplačevalcev.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Osnovni motiv za to sejo je po Janševih besedah, da vladna koalicija ponuja odgovor, češ da je možno, da neke službe in neka stranka napleteniči korupcijsko zadevo in potem vlada to zadevo dvakrat potrdi, ne da bi prišlo do preverjanja zadeve. Ob tem pa se po njegovih besedah poraja vprašanje, koliko okostnjakov je še v omari te vlade. Meni, da bi bila potrebna tudi forenzična preiskava vseh podobnih razporeditev sredstev in nakupov, ker ni garancije, da je preverjanje dejstev delovalo. “Na svetu ni finančnega ministra, ki prej, preden predlaga razporeditev iz državne proračunske rezerve 6 ali 7 milijonov evrov, ne pokliče predsednika vlade in ga vpraša, če je to nekaj, kar pije vodo. Še posebej ne v državi, ki je bila prizadeta s katastrofalno ujmo, kjer se dvigajo davki in prispevki, da se napolni sklad za obnovo. Če verjamete finančnemu ministru, da ni prej obvestil premierja in da nihče nad njim za to ni vedel, preden je vlada dvakrat odločala, potem priznavate, da imate vlado, v kateri se ne ve, kdo pije in kdo plača. No, ve se, kdo plača, plačamo davkoplačevalci,” je poudaril in dodal, da se je v zvezi s tem, kdo pije, nekaj že razvedelo, nekaj pa se še bo.

Dominika Švarc Pipan je glede nakupa stavbe na Litijski povedala, da je bilo povedanega že ogromno. Pravi, da je sama razkrila vse ključne dimenzije tega posla, sprejela politično objektivno odgovornost in odstopila. “Za razliko od številnih tovrstnih afer nisem dopustila, da se ta pomete pod preprogo, temveč sem ključne obrise spornih političnih, poslovnih in kadrovskih praks, ki se očitno ponavljajo desetletja, obelodanila javnosti.” Ob tem je med drugim omenila, da je, kot kaže, prikladno, da se krivdo vali na vrh, na celotno vlado, da se pozabi, da so na operativni ravni sodelovali vidni predstavniki prejšnje vlade. “Simon Starček na ministrstvu ostaja, sama odhajam.” Fokus po njenem ne sme biti na vrhu. “To se bo s časom vsekakor izkazalo,” je povedala in navrgla še nekaj kritik na račun prejšnje Janševe vlade.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Poslanec NSi Janez Žakelj je opozoril, da je korupcija v naši državi stara vsaj toliko, kot je stara naša država. “Korupcija nima politične barve in se ne giblje po ravni črti, enkrat skoči iz leve, drugič pa iz desne strani. Odvisno katera opcija je dlje časa na oblasti. Eni imajo tako več možnosti, da se spoprijateljijo z njo, drugi manj.” Meni, da je nedopustno, da ostanejo sumi korupcijskih dejanj neraziskani, da zadeve zastarajo in padejo zaradi postopkovnih napak. “Ni čudno, da korupcija cveti, če imamo na oblasti predsednika vlade, ki se vmešava v delo policije in se izogiba pričanju pred preiskovalno komisijo in pred KNOVS,” je poudaril in dodal, da so v stranki zaskrbljeni, ker se najvišji predstavniki oblasti skrivajo za različnimi procesnimi postopki, ker se očitno bojijo resnice.

Foto: posnetek zaslona RTVS

V Sloveniji imamo po besedah poslanca Žana Mahniča predsednika vlade, ki je sam dejal, da ima korupcijo znotraj vlade. “Ker očitno nič ne naredi, da ne bi bilo tako, lahko ugibamo in na podlagi dejstev, ki jih poznamo, zatrdimo, da je sam s to korupcijo ravno najbolj povezan.” Spomnil je, da je ta vlada prišla na oblast z obljubami, kako bo vse drugače, kako ne bo korupcijskih afer, kako ima ničelno stopnjo tolerance do korupcije. “Iz dneva v dan pa lahko gledamo, kako se korupcija pod vlado Roberta Goloba bohoti.”

Litijska ni edina afera, ki smrdi po korupciji na pravosodnem ministrstvu
Čeprav je bilo že prej kar nekaj dogodkov, pa po mnenju Mahniča dokaz o razbohoteni korupciji predstavlja stavba, ki se je kupila za potrebe pravosodja na Litijski. Opomnil je, da je že vse pripravljeno za gradnjo sodne palače in da bi se lahko zadeva peljati drugače, kot se je. “Da bo mera polna, sta ministrica za pravosodje in premier, ki sta najbolj odgovorna za ta nakup, brez katerih tega nakupa ne bi bilo, preiskujeta baje sporne posle. Oprostite, minister, ki ve, kaj se mu na njegovem resorju dogaja in je kompetenten za vodenje resorja, se mu kaj takega ne more narediti.” Po njegovem sta lahko zaključka dva. “Ali je ministrica s polnim zavedanjem pri tem sodelovala, vse vedela in se sedaj spreneveda, ali pa sploh ni vodila resorja in se ni zanimala, kaj se na resorju dogaja.” Če ministrica po Mahničevih besedah takega gradiva ne bi dala naprej, če premier ne bi sklical dveh korespondenčnih sej, ta stavba ne bi bila kupljena. Sedaj pa se lahko le ugiba, kam je šel ta denar, a verjetno tega nikoli ne bomo izvedeli.

Poslanec Žan Mahnič (Foto: posnetek zaslona RTVS)

V nadaljevanju je spomnil, da nakup stavbe ni edina afera, ki smrdi po korupciji na pravosodnem ministrstvu. Problematičen je namreč tudi projekt “notar na daljavo”, vreden več kot 1,5 milijona evrov, ki ga je državna revizijska komisija razveljavila. “Ministrica je za vodenje tega projekta celo najela svojega osebnega prijatelja, tudi člana Socialnih demokratov. Izbrali so podjetje brez kakršnih koli kompetenc”. 

“Po eni strani razumem ministre in vse vpletene, kajti če imaš za predsednika vlade Roberta Goloba, potem je to jasno sporočilo, da je korupcija dobrodošla, da je treba ravnati koruptivno v tej državi,” je izpostavil Mahnič in prisotne povprašal, če si predstavljajo, da bi bil Janša v času koronakrize 100-odstotni lastnik podjetja, ki bi UKC Ljubljana prodajalo hitre teste. “Ali da bi bil Janša 100-odstotni lastnik podjetja, za direktorja bi dal svojega sina, in to podjetje bi slovenskemu zdravstvu dobavljalo medicinski material. Veste, kaj bi vi in mediji počeli v takšnem primeru. Tukaj pa je premier Golob 100-odstotni lastnik podjetja Star Solar (do nedavnega je bila direktorica hčerka, direktorovanje je nato predal v roke moža svoje poslanke), ki prodaja elektriko državni firmi, katere nadzorni svet je Golob menjal po dveh dneh svoje vlade.” Ta nadzorni svet pa je po Mahničevih besedah za direktorico nastavil njegovo osebno prijateljico. “Tudi zaradi tega, ker imamo takega genija in vrhunskega menedžerja na vladi, imajo ljudje 30 odstotkov in več dražje položnice za elektriko. Zato ker morate, državljanke in državljani, plačevati tudi rabote našega predsednika vlade, da lahko on bajno služi.” Ob tem je spomnil na Golobovo izjavo, da sam ne more živeti s 3.700 ali 3.800 evrov neto plače. “Rekel je, da živi iz prihrankov”. 

Mahnič je spomnil tudi na delovanje in ravnanje Goloba v vlogi direktorja podjetja Gen-I. “Spomnite se spornih nakazil, ki so dokazana. Kako je plačeval Martinu Berishaju, ki je ustanovil podjetje dva dni pred prvo transakcijo. Iz Gen-I je šlo na njegov transakcijski račun 1,5 milijona evrov, ta pa je dan za dnem dvigoval gotovino (1,2 milijona skupno je dvignil). Kam je nosil ta denar, za koga je opravljal funkcijo finančne mule, je mogoče samo ugibati,” je izpostavil in dodal, da Golob ne želi pojasniti, kaj je z romunskim računom. Opomnil pa je tudi na dogajanje v prejšnjem tednu, kako so v SD pogruntali inovativno idejo, kako financirati lastno stranko. Pravne osebe namreč ne morejo donirati političnim strankam, lahko pa inštitutu. “Svoje poslovne prostore oddaja inštitutu, ki ga je sama ustanovila. To ni korupcija in izigravanje zakonodaje?!”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Golob je najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini Republike Slovenije
Da je korupcija dobrodošla v tej državi in se jo tolerira, pa po mnenju Mahniča sporoča tudi Vesna Vuković. “Nikoli ni pojasnila, kam je šlo 103 tisoč evrov, ki jih je na njeno podjetje nakazal Golob, ko je bil direktor Geni-I. Nikoli ni pojasnila, kam in kako je prišlo do 30 tisoč evrov donacij, ki jo je na njeno podjetje dobilo od podjetje, ki ga je vodil finančni minister Boštjančič. Nikoli ni pojasnila, kako je z nakazili, ki so prišli iz Gorenja.” Mahnič pa je tudi opomnil na dogajanje v policiji pod vodstvom aktualne vlade in spomnil na stavek nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Lindava, ki je ob odhodu v pokoj izrekel naslednje: “Resnično se ne piše nič dobrega boju zoper korupcijo v državi, kjer se preganja in obračunava z ljudmi, ki opozorijo na nepravilnosti.” Spomnil pa je tudi na nesmotrni nakup 13 tisoč računalnikov, ki sedaj stojijo v skladišču in jim teče garancijski rok. Denar kar frči, a je bil problem za usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo. “Ne more biti drugače, ker je vlada Roberta Goloba sinonim za korupcijo. Vlada Roberta Goloba je 100-odstotno zavezana h korupciji in zato ne more drugače, ker je Robert Golob najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini Republike Slovenije”. 

V 6 mesecih vlada ni bila sposobna sprejeti uredbe, je pa uspela v 48 urah nakazati 7,7 milijona evrov
Poslanec Andrej Hoivik je med razpravo spomnil, da 70 odstotkov državljank in državljanov tej vladi ne zaupa več. V zvezi z nesmotrnim nakupom 13 tisoč prenosnikov je poslanec izpostavil, da vlada ni bila sposobna po lastnem zakonu v šestih mesecih pripraviti uredbo, podzakonski akt, ki bi ga morala pripraviti ministrica za digitalno preobrazbo in bi urejal razdeljevanje kupljenih računalnikov. Vlada pa je bila po njegovih besedah sposobna v 48 urah od podpisa do nakupa nakazati 7,7 milijona evrov. “80 odstotkov teh sredstev je bil s strani davkoplačevalcev namenjen za poplavljence. To je sramotno in najhujši odraz klientalizma in koruptivnih dejanj.” 

Foto: posnetek zaslona RTVS

Korupcija vsak mesec upokojencem vzame 500 evrov pokojnine
Aleksander Reberšek je spomnil, da se je v zgodovini veliko kradlo (bančna luknja je denimo vzela 5 milijard) in, kot kaže, se bo še naprej. Kot je izpostavil, trenutni podatki kažejo, da nam korupcija na letni ravni odtrga 4 milijarde evrov, kar je 2 tisoč evrov na prebivalca Slovenije letno. “4-članski družini korupcija na letni ravni vzame 8 tisoč evrov. V 10 letih je to eno zelo dobro stanovanje. Slovenskim upokojencem korupcija vzame vsak mesec 500 evrov pokojnine. Da ne govorim, da nam je enoletna korupcija vzela poplavno varnost cele Slovenije.” Vsaka država ima po besedah Reberška svojo mafijo, edino mafija ima pri nas svojo državo. Ta se ne deli med seboj, kot se narod na desne in leve. Poudaril je, da samo enoten narod lahko premaga korupcijo, politika je namreč ne bo premagala nikoli.

Foto: posnetek zaslon RTVS

Največ korupcije je v zdravstvu
V zdravstvu je po besedah poslanca Mahniča zagotovo največ korupcije. “Ravno zaradi tega je vlada Janeza Janše ustanovila urad za referenčne cene. Ena od prvih odločitev te vlade pa je bila ukinitev tega urada,” je izpostavil in dodal, da tej vladi očitno ni v interesu, da so cene zdravstvenega materiala nižje.

Ker je bilo mogoče slišati iz koalicijskih vrst, kako naj bi se lotevali dela, je poslanec na to odvrnil, da ne razume, kako je mogoče, da se po dveh letih še kar lotevajo. “Kje je zakonodaja proti korupciji? Vse, kar je bilo do sedaj narejenega, je, da sta Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav povedala, kakšna korupcija je v tej vladi.” Kot je povedal Mahnič, je aktualni predsednik vlade že večkrat dokazal, da mu ne gre verjeti na besedo. “Zdravniki stavkajo, ker se vlada ne drži podpisanega dogovora. Predsedniku vlade, ki se zlaže, ki prelomi obljubo, ne gre zaupati.”

Švarc Pipanova ni žvižgač, ampak skesanka
Ker se je ministrica, ki na pravosodnem ministrstvu opravlja le še tekoče posle, v razpravi vprašala, kaj bi bilo, če bi še nasprotni pol še en mandat ostal na oblasti, ji je na to Mahnič odgovoril, da nedvomno v tem primeru ne bi prišlo do korupcijske zgodbe, kjer je šlo 7 milijonov evrov za nakup propadle stavbe. Prav tako pa je ministrici dal vedeti, da ni noben žvižgač, ampak skesanka.

Poslanec Jožef Lenart je opozoril, da imajo v opoziciji demokratično pravico in tudi dolžnost, da opozarjajo na delo vlade, kadar ni na ničelni ravni korupcije. “Stavba na Litijski ima okrog 3.500 m² uporabnih površin, ministrstvo za pravosodje pa je želelo sodiščem zagotoviti 5.000 m². Za to smo plačali 7,7 milijona evrov. Za stavbo, kjer je kaj vreden samo še beton,” je med drugim opozoril v svoji razpravi.

Foto: posnetek zaslona RTVS

“Ni kriza samo v vladi, ampak celi državi,” je glede nedavnih besed premierja v zvezi s korupcijo izpostavila poslanka Anja Bah Žibert. “Toliko stavk, napovedi stavk, kot jih je sedaj, jih nikoli v zgodovini države ni bilo”. S fotografijo iz predvolilnega druženja stranke SD, kjer nista manjkala niti dva sodnika Štok in Gazvoda, je poslanka nazorno opozorila na problem slovenskega sodstva. “Ima nekdo, ki pride pred tak sodni sistem, občutek, da je prišel po pravico?”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Poslanec Zvonko Černač je spomnil, da je bil januarja objavljen mednarodni podatek o indeksu zaznave korupcije, kjer je Slovenija bistveno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno. Omenil je tudi podatek javnomnenjske raziskave s strani Evropske komisije, ki je pokazala, da osem od deset Ljubljančanov meni, da je v delovanju mesta prisotna korupcija. Po besedah Černača ta seja ni zaradi opozicije, ta zgodbo v javnost ni prišla zaradi opozicije. “V javnost je prišla, ker so se začeli rejtingi koalicijskih strank nevarno premenjati. V mesecu decembru velika rast Socialnih demokratov in padec Gibanja Svoboda. S strani Gibanja Svoboda je bilo treba seveda nekaj narediti in verjetno vsi vemo, kdo je to akcijo in potezo potegnil.”

Od korupcije ima korist samo peščica ljudi
“Koliko je še takšnih korupcijskih zgodb, kot je Litijska, ki bodo šele čez neko obdobje prišle na plano, in koliko davkoplačevalskega denarja odteka negospodarno v žepe posvečenih?” je izpostavil Černač, ki je korupcijo in neučinkovito spopadanje z njo označil kot eno izmed resnejših vprašanj te države, s katerim bi se morala ukvarjati vladajoča koalicija. “Skoraj dve leti ste že na oblasti, pa odslej v tej smeri niste nič kaj prida oziroma nič naredili. Od korupcije ima korist samo peščica ljudi, večina državljanov je zaradi tega prikrajšana, ogrožena je gospodarska rast, blaginja ljudi.” Po njegovem bi moral biti interes vseh, da se na tem področju nekaj naredi.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Korupcija je po besedah poslanca Andreja Kosija prisotna in dobiva krila v času aktualne vlade. Zato ste odgovorni vi in zato smo vložili priporočila, da nam vlada, ki je zato odgovorna, opravi analizo ter pripravi rešitve,” je poudaril. “To, kar se sedaj poskuša prikazati kot politikantsko-medijski spin, da je neka nova Ivana Orleanska Dominika Švarc Pipan, ki se bo borila proti korupciji, je sprenevedanje najslabše vrste. To lahko prodaš samo v državi, kjer ljudje še nimajo v zadostni meri uveljavljenih demokratičnih principov do te mere, da bi se ljudje temu smejali,” je med drugim kritično izpostavil poslanec Branko Grims, ki je dal vedeti, da bi bilo potrebno, da se ta vlada čim prej poslovi v celoti in da vodenje države prepusti nekomu, ki mu bo šlo za Slovenijo, ne samo za lasten žep. “Čim prej je treba razpisati nove volitve, kajti vsak dan obstoja te koalicije je očitno izgubljen dan za Slovenijo, je dan, ko se zapravlja denar, ko se zapravlja blaginja ljudi in uničuje naša domovina Slovenija in temu je treba narediti konec takoj.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....