Tuji mediji: Kim Jong Un je v tako slabem stanju, da je vodenje “komunistične monarhije” prevzela njegova sestra

Datum:

Južnokorejska bivša diplomatka je za javnost sporočila, da je severnokorejski samodržec iz rodbine diktatorjev Kim v komi, in da je oblast prevzela njegova sestra Kim Yo Jong. Ni prvič, da je diktatorjeva odsotnost v javnosti sprožila govorice o njegovem zdravstvenem stanju. Chang Song-min, nekoč pomočnica nekdanjega južnokorejskega predsednika Kim Dae-junga, je senzacionalno vest sporočila za južnokorejske medije.

                   

Chang Song-min je ob tem dejala, da je diktator verjetno v komi ter pristavila, da njegovo življenje še ni končano. Popolna struktura nasledstva namreč ni bila oblikovana, zato je trinogova sestra prevzela vajeti v svoje roke, da bi prekinila negotovo stanje. Novica je odjeknila le nekaj dni zatem, ko je južnokorejska vohunska agencija najavila, da je 36-letni severnokorejski vodja del svojih pooblastil prenesel na svoje tesne sodelavce, tudi na svojo mlajšo sestro. Sestra severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una, po imenu Kim Yo Jong, po navedbah agencije usmerja splošne državne zadeve v zvezi z delegacijo, medtem ko absolutni vladar ostaja njen brat, poroča foxnews.

Trditve diplomatke je vsekakor potrebno vzeti z rezervo. Ni namreč prvič, da je diktatorjeva daljša odsotnost v javnosti sprožila špekulacije o njegovem zdravstvenem stanju. Govorice, da je imel samodržec operacijo na srcu, ko se skoraj tri tedne ni pokazal v javnosti, so se namreč pojavile že aprila letos. Severnokorejska vlada ni nikdar pojasnila Kimove odsotnosti, vključno z neudeležbo na pomembni državni slovesnosti ob praznovanju 108. rojstnega dneva njegovega pokojnega dedka, ki je ustanovil Severno Korejo, torej Kim Il Sunga. Severnokorejskega diktatorja so zatem opazili na posnetku v neki tovarni blizu prestolnice Pyongyang, ob čemer je uradnik južnokorejske vlade za medije izjavil, da ni nikakršnih dokazov, da bi bil zdravniški postopek izveden.

Kim Yo Jong (Foto: epa)

Pred meseci pa je nekdanji košarkar kluba Chicago Bulls Dennis Rodman razkril nekatere bizarne podrobnosti iz življenja severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una. Med drugim je spregovoril o tem, kako so ob njegovem obisku priredili karaoke, na katerih se je mladi diktator zapijal z vodko. Rodman naj bi se ob neki priložnosti igral tudi z diktatorjevo hčerkico. Kot je še razkril Rodman, mu FBI prisluškuje, odkar je prvič obiskal Severno Korejo. Rodman je takole povedal, kako ga je diktator povabil na zabavo: “Kakorkoli, sedimo in se ves čas pogovarjamo o košarki in kar naenkrat je bilo tekme konec, ko smo šli v sobo, v kateri je bilo ob stenah zbranih okrog 70 ljudi iz politike in Kim Jong Un je rekel: ‘Dennis, rad bi, da prideš nazaj, imeli bomo večerjo, karaoke in vodko.” Trinog se je ob tej priložnosti napil do mrtvega.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki