Turčija opozarja Evropo na trimilijonski migrantski val iz Irana, ki ga bo “težko” ustavila na poti v EU

Datum:

Namestnik turškega predsednika vlade Binalija Yildirima, Veysi Kaynak, je v soboto dvignil ogromno prahu v Evropi in sosednjem Iranu z novico, da je na poti v Turčijo novi večmilijonski val migrantov, ki pa se ne namerava ustaviti v tej državi na pragu Evropske unije, pač pa si želi prodreti daleč na zahod. Po besedah Kaynaka gre večinoma za Afganistance, ki prihajajo iz daljnega iranskega vzhoda, samo do konca marca jih je letos na turško ozemlje prišlo že vsaj 3.000. Ni nenavadno, da turška vlada na migrante opozarja ravno v času pred ustavnim referendumom, s katerim želi predsednik Recep Tayyip Erdogan še pridobiti na politični moči, čemur zaradi zatiranja demokracije večina evropskih držav nasprotuje. Takšne prikrite grožnje Evropi so neokusne in nehumanitarne, je Turčijo okrcal celo uradni Teheran.

                   

“Zelo nas skrbi, ker Iran podcenjuje migracije proti Turčiji, da ne rečem celo, da migrantom pomagajo,” turški mediji navajajo besede Veysija Kaynaka. “Evropa in svet bi morala razmišljati o tem. Turčija je za migrante tranzitna točka in ne želijo si ostati pri nas. Želijo prodreti na zahod, zanje pa je Turčija pomembna ovira, kar veliko stane,” je opozoril Kaynak.

V Iranu so se že odzvali na te besede in Turčijo obtožili antiiranske retorike, prav tako je iranski zunanji minister ostro obsodil izjavo turškega diktatorja Erdogana, ki je ob zadnjem obisku Bahrajna opozarjal na krepitev “iranskega nacionalizma”. Iranski zunanji minister je opozoril, da “Erdogan ne preneha s neresničnimi obtožbami zoper Iran. Iran je dom milijonom migrantov iz sosednjih držav že več kot 30 let. Turčija pa bi se morala učiti od nas, kako se migrantske in humanitarne krize ne izkorišča za načrten političen pritisk na drugo državo!”

Turški časopis Daily Sabah sicer navaja navedbe Veysija Kaynaka glede morebitnega zida, ki bi ga lahko država zgradila na meji z Iranom. Potemtakem bi Turčija gradila tudi več sprejemnih migrantskih centrov. Kaynak se je sicer že odzval in zatrdil, da so njegove izjave o iranskih migracijah napačno interpretirali.

“Samo lani smo preprečili 30 tisoč migrantom, da bi skozi Turčijo vkorakali v Evropo. Letos je ta številka približno 3.000. Dejal sem, da bi bila lahko Turčija ponovno pod pritiskom. Prav tako nisem rekel, da prihaja novi val migrantov, nisem izjavil, da iz Irana prihaja 3 milijone migrantov,” je samega sebe zanikal Kaynak. “Dejal sem, da je Turčija zelo uspešna pri ustavljanju migracijskih tokov iz Irana v Turčijo, ki bi nato potekali v Evropo. Mislim, da so moje besede napačno intepretirali. Nikoli nisem dejal, da Iran spodbuja nelegalne migracije!”

L. S.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...