Turške oblasti nad gradbenike, ki so gradili potresno nevarne stavbe

Datum:

“Moja vest je čista. Od 44 zgrajenih objektov so se porušile le štiri,” so bile besede enega odgovornih gradbenih izvajalcev, ki je po uničujočem potresu v Turčiji poskusil zbežati iz države, vendar neuspešno. Na istanbulskem letališču so njega in njegovo partnerko med identifikacijo pridržali, kasneje pa ju je policija aretirala in odpeljala. Po poročanju turških medijev je turški pravosodni minister Bekir Bozdag dejal, da je v preiskavi 131 ljudi, domnevno odgovornih za gradnjo stavb, ki niso vzdržale potresov.

Potresa z magnitudo 7,7 in 7,6 sta v Kahramanmarasu v Turčiji 6. februarja povzročila veliko uničenje. Da so se nekatere stavbe zrušile kot hiša iz kart, pa so odgovorni tudi izvajalci gradenj porušenih objektov, saj pri njej niso upoštevali standardov protipotresnih predpisov. Cena za to je na tisoče človeških življenj, česar se izvajalci tudi zavedajo, saj so iz države želeli pobegniti, k sreči pa so jim to v zadnjem trenutku preprečili.

Čeprav so bili potresi v Turčiji izredno močni, številni za obseg uničenja krivijo napačno gradnjo in neupoštevanje predpisov. Turški gradbeni predpisi vsaj na papirju izpolnjujejo trenutne standarde protipotresnega inženirstva, vendar se le redko izvajajo, kar pojasnjuje, zakaj se je na tisoče zgradb zrušilo, kot bi bile iz papirja. Yavuz Karakus in Sevilay Karakus, izvajalca številnih uničenih stavb v Adiyamanu, sta bila ujeta na istanbulskem letališču, ko sta skušala pobegniti v Gruzijo. Med aretacijo so pri njiju našli 16 tisoč dolarjev in 20 tisoč turških lir. Ko so ju novinarji med potjo na postajo vprašali, ali je njuna vest mirna, je Karakuş mirno dejal: “Moja vest je čista. Zgradil sem 44 zgradb. Uničene so bile le štiri.”

V Gaziantepu so pridržali gradbenega inženirja, ki je bil zadolžen za v potresu uničeno najdišče Pamukoglu. Med zaslišanimi sta bili aretirani dve osebi zaradi suma rezanja stebrov, da bi naredili dodatni prostor v porušeni stavbi v provinci Gaziantep, poroča Hurriyet Daily News. V egejski provinci Afyonkarahisar so ujeli 62-letnega inženirja porušene stavbe v Gaziantepu. V preiskavi, ki jo je izvedlo tožilstvo v Diyarbakırju, se je število ljudi, ki so bili pridržani zaradi porušene stavbe v mestu, povečalo na 33. Mehmeta Yasar Coskun, izvajalca porušene rezidence v Hatayu, so zaprli v istanbulski zapor. V preiskavi zrušene stavbe v Šanliurfi, v kateri je umrlo 33 ljudi, so pridržali 11 ljudi. Med aretiranimi je Nazmi Tosun, član nadzornega sveta gradnje novega stanovanjskega kompleksa Emre v Gaziantepu, ki je bil prav tako uničen v uničujočem potresu. V objektu je bilo 22 stanovanj, pristojni pa menijo, da do rušenja ne bi prišlo, če bi bili stebri postavljeni po gradbenih predpisih.

Aretacija Nazmija Tosuna, člana nadzornega sveta gradnje novega stanovanjskega kompleksa Emre v Gaziantepu (Foto: zajem zaslona)

Ustanovitev preiskovalnega urada
Turško ministrstvo za pravosodje bo ustanovilo urad za preiskavo kaznivih dejanj, povezanih s potresi, da bi identificirali izvajalce in druge odgovorne za gradbena dela. Omenjeni urad bo zbiral dokaze in preverjal gradbena in uporabna dovoljenja. Kot del programa, ki je lastnikom stavb omogočal, da plačajo globe, namesto da bi jih preganjali, je vladna agencija za pregon leta 2019 priznala, da več kot polovica vseh zgradb v Turčiji, to je približno 13 milijonov stanovanj, ni zgrajenih po predpisih.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...