Moldavska predsednica: Ruski režim načrtuje državni udar!

Datum:

Rusija načrtuje izvedbo državnega udara v Moldaviji, ki vključuje sabotaže vladnih zgradb, zajetje talcev, uporabo opozicije, opozarjajo moldavske oblasti. Pred nevarnostjo puča je opozorila predsednica Maia Sandu, parlament pa pozvala, naj obveščevalnim službam podeli večje pristojnosti.

Po besedah moldavske predsednice Maie Sandu režim Vladimirja Putina načrtuje spremembo režima v Kišinjevu, moldavski prestolnici. Obstajajo dokumenti, ki vsebujejo ruske načrte za destabilizacijo države in so jih med drugim posredovale tudi ukrajinske oblasti. V načrtu je puč, ki bi vključeval ljudi z vojaškim znanjem, ti pa bi se pretvarjali, da so civilisti. Izvedli bi nasilna dejanja, napade na zgradbe državne administracije in zajetje talcev, poroča Polska Agencja Prasowa.

Dokumente jim je posredovala ukrajinska stran, vsebujejo pa konkretne podatke o načrtih državnega prevrata, zlasti določene kraje in podatke, povezane z logistiko. Za potrebe državnega udara naj bi rekrutirali tudi tujce. Dokumenti vsebujejo tudi navodila za vstop tujcev v državo, za državljane Rusije, Belorusije, Srbije in Črne gore. Prav tako naj bi v puču uporabili “notranje sile” vključno s prorusko opozicijo, združeno v stranki Sor, nekatere bivše vojaške uslužbence in varnostne organe.

Ukrajinska stran je Moldaviji posredovala zaupne dokumente o ruskih načrtih za državni udar v Moldaviji. (Foto: epa)

Ravno tako so v igri ljudje, povezani z oligarhom in nekdaj vplivnim politikom Vladom Plahotniukom. Cilj tovrstnega delovanja je sprememba ustave in odstavitev legalnih oblasti v prestolnici, ki bi jo zamenjale proruske oblasti, da bi Rusija lahko preprečila proces evropske integracije republike in jo izkoristila v vojni proti Ukrajini. Predsednica Moldavije je v luči dogodkov pozvala parlament, naj sprejme zakonsko podlago za povečanje pooblastil obveščevalno-varnostnih služb in tožilstva.

Razmere so pod nadzorom, državljani pa pozvani k previdnosti
Tako bi se lažje zoperstavili varnostnim tveganjem za državo. V četrtek je med nastopom v Evropskem parlamentu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da so ukrajinske službe prejele dokument, ki vsebuje ruski načrt delovanja proti Moldaviji, zatem pa o njem informiralo oblasti v Kišinjevu. Naknadno so informacije potrdili moldavski obveščevalci – da želi Rusija uničiti Moldavijo in postaviti režim, ki bo naklonjen Moskvi. Predsednica Sandu pa je zatrdila, da razmere nadzirajo. K previdnosti pa je pozvala tudi državljane.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Nočna zapora Dunajske ceste

Zaradi dostave konstrukcije viadukta bo danes in v nedeljo...

Svet SDS: Država ukinja volišča in otežuje glasovanje

SDS je na seji sveta stranke, ki ga je...

Ruske službe so s pomočjo Poljaka hotele izvršiti atentat na Zelenskega

Poljak je bil aretiran zaradi suma zarote z rusko...