Twitter končno zamenjal lastnika – Musk: Ptičica je osvobojena!

Datum:

Zdaj je tudi črno na belem, da je novi lastnik Twitterja Elon Musk, eden najbogatejših zemljanov, soustanovitelj in direktor avtomobilske družbe Tesla in SpaceX. Proces nakupa, ki se je pričel že aprila prejšnjega leta, se je zaključil včeraj. Milijarder je moral za nakup odšteti 44 milijard dolarjev. Muskov prvi tvit po nakupu se je glasil: “Ptičica je osvobojena”.

Musk je že takoj po nakupu opravil prve kadrovske menjave. Generalni direktor Twitterja Parag Agarawal, finančni direktor Ned Segal in glavna moderatorka vsebine Vijaya Gadde, ki so Donaldu Trumpu prepovedali uporabo Twitterja, prepovedali politične oglase in cenzurirali zgodbo Hunterja Bidna, so že zapustili Twitter. Takoj po nakupu so se pojavile špekulacije o morebitni vrnitvi Trumpa.

Glede na milijarderjeve napovedi je pričakovati, da bo Twitter odslej (in ponovno) prostor svobode govora, kjer bodo politične ideje, politiki, mediji, aktivisti in organizacije obravnavane z istimi vatli, če uporabimo slovensko retoriko. Družba se je namreč v preteklosti, tako kot tudi Facebook Meta in še nekaj drugih, znašla pod hudimi kritikami prirejanja javne debate v prid levici, tako da so se docela onemogočali profili, ki jim niso bili povšeči, ali pa se je zmanjševal njihov doseg. Najbolj znani primeri prirejanja javne debate in onemogočanja prostega širjenja informacij so bili, ko so pred zadnjimi predsedniškimi volitvami vstop v javnost onemogočili zgodbi o prenosnem računalniku sina Joeja Bidna, na katerem so bile hudo inkriminirajoče fotografije, posnetki in dokazi o ilegalnih aktivnosti.

Nove čase napovedal z zabavnim idiomom
Da je bil zaključek posla resnično blizu, je bilo jasno že včeraj, ko je Musk z umivalnikom v rokah vkorakal v poslovne prostore uprave Twitterja, nato pa je posnetek tega podviga objavil na socialnih omrežjih s pripisom “Let that sink in”. Gre za idiom v angleškem jeziku, ki se le s težavo prevaja, ponazarja pa večplastno šalo, ki ima povsem jasen pomen – fantje in dekleta, nov šerif je v mestu!

Saga zaključena!
Kot že rečeno, se je proces nakupa začel že aprila letošnjega leta, a se je hitro zakompliciral, ker je Musk Twitter obtožil, da so zavajali glede uradnih podatkov o številu njihovih uporabnikov. Musk je trdil, da precejšnji del števila uporabnikov predstavljajo lažni računi ali “boti”, kar bi pomenilo, da ima Twitter dejansko manj dejanskih uporabnikov, kot so trdili, s tem pa bi morala biti tudi cena manjša.

Musk želi pomagati človeštvu
Musk je kot poglavitni razlog za nakup navedel njegovo željo, da pomaga človeštvu. “Za prihodnost civilizacije je pomembno, da ima digitalni javni prostor, kjer se lahko razpravlja o širokem obsegu prepričanj na zdrav način, brez zatekanja k nasilju,” je napisal v odprtem pismu, ki ga je naslovil na oglaševalce, s katerimi Twitter služi, in na svetovno javnost.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump (Foto: epa)

Se bo sedaj vrnil Donald Trump?
V javnosti so se takoj pojavile špekulacije, da se bo sedaj na Twitter vrnil nihče drug kot nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki mu je, sedaj že nekdanje, vodstvo družbe zamrznilo račun in ga na tak način skušalo izključiti iz javne debate, pa tudi izbrisati iz spomina Američanov in Američank. To jim seveda ni uspelo, saj se vse bolj pojavljajo govorice, da bo Trump ponovno kandidiral za predsednika ZDA.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...