Ugledni profesorji prava Avbelj, Teršek in Toplak ravnanje koalicije za spremembo ustave označili za nevzdržno in moralno zavržno

Datum:

Ugledni profesorji prava, dr. Matej Avbelj, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak, so se v skupni izjavi odzvali na postopek za spremembo ustave, ki ga je sprožil parlament z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev na področju financiranja zasebnih osnovnih šol. Ravnanje vladajoče koalicije, ki jo vodi ustavni pravnik Miro Cerar, so označili za ustavnopravno nevzdržno in  moralno zavržno. 

                   

Zapisali so, da je do začetka postopka spremembe ustave prišlo z namenom razveljaviti učinke odločbe Ustavnega sodišča RS v zadevi U-I-269/12. V tej zadevi je Ustavno sodišče RS odločilo, da je Državni zbor RS kršil pravico otrok in njihovih staršev do brezplačnega obveznega osnovnošolskega izobraževanja ne glede na ustanovitelja šole. Presodilo je, da Državni zbor RS za poseg v to pravico ni ponudil nobenega ustavno dopustnega razloga.

“Vladajoča koalicija, ki jo vodi profesor ustavnega prava, je več kot tri leta odločbo ustavnega sodišča preprosto ignorirala. Pravice slovenskih otrok do enakopravne obravnave na področju obveznega osnovnošolskega izobraževanja so tako ostale kršene,” izpostavljajo  in dodajajo, da je takšno ravnanje ustavnopravno nevzdržno. “V luči dejstva, da so človekove pravice odraz politične morale, pa je tudi moralno zavržno.”

Foto: STA

Gre tudi za kršitev bistva ustavne demokracije
Potem, ko je takšno stanje trajalo cela tri leta, se je vladajoča koalicija, ob podpori poslancev Združene levice, odločila spremeniti ustavo. Takšno ravnanje, za katerega oblast vsa ta leta ni navedla prav nikakršnega ustavno dopustnega razloga, ki bi prestal vsaj presojo razumnosti, pomeni zlorabo pravne oblike ustavnega amandmaja, so kritični Avbelj, Toplak in Teršek. “Gre torej ne le za nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, za kršitev temeljnih ustavnih pravic otrok in njihovih staršev, gre za kršitev bistva ustavne demokracije. Ta bi bila, v primeru svoje uresničitve, pred ustavnim sodiščem sankcionirana z ugotovitvijo neustavnosti ustavnega amandmaja.”

Avbelj, Teršek in Toplak so slovenski parlament, še posebej pa predsednika vlade, pozvali, naj ta ustavnopravno nesprejemljiv in moralno zavržni postopek spremembe slovenske ustave, ki tudi sicer ne uživa nikakršne podpore med slovensko ustavnopravno stroko, nemudoma ustavi.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...