Ukrajina pričakuje orožje, ki bi lahko pomenilo prelom v vojni

Datum:

ZDA se pripravljajo na pošiljko naprednih raketnih sistemov dolgega dosega. Za orožje so zaprosile oblasti v Kijevu. Več naj bi bilo jasno prihodnji teden.

                   

Ukrajinsko politično vodstvo, na čelu s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, si je zadnje tedne od ZDA prizadevalo pridobiti samovozne večcevne raketomete MLRS. S pomočjo tega ameriškega orožja bi Ukrajinci lahko ciljali tarče, oddaljene po več sto kilometrov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Ukrajinska stran je prepričana, da bi orožje lahko pomenilo prelom v vojni z Rusijo. Prav tako si prizadevajo pridobiti lahki večcevni raketomet HIMARS. Ameriška administracija pod vodstvom Joeja Bidna se je tedne dolgo odločala glede pošiljanja teh sistemov Ukrajini.

Raketni sistem HIMARS. (Foto: Wikimedia commons)

ZDA že od začetka invazije razmišljajo o tem, ali bi bilo pošiljanje vse težjega orožja, s strani Rusije, lahko razumljeno kot provokacija, ki bi izzvala maščevanje. Drugo vprašanje pa je, ali si ZDA lahko privoščijo pošiljanje tako kakovostnega orožja. So se pa pretekli teden predstavniki Pentagona sestali z direktorjem orožarskega koncerna Lockheed Martin, da bi prediskutirali povečanje proizvodnje raketometov MLRS.

Raketni sistemi so ključni za prelom v boju z Rusijo
Demokratski senator Jason Crow, ki je maja obiskal Kijev v sklopu delegacije ameriškega kongresa, je za medije sporočil, da verjame, da so raketni sistemi ključni za prelom v ukrajinskem boju z Rusijo. Rusko topništvo ima namreč doseg le okoli 50 km. Vojska Vladimirja Putina se ne bi približala mestnim središčem, če bi ukrajinska vojska posedovala tovrstno orožje.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...