Ukrajina dobila svojega Šarca: Komik brez političnih izkušenj in ruski plačanec bo predsednik!

Datum:

Ukrajina je dobila svojega Marjana Šarca. Proruski kandidat in komedijant Volodimir Zelenski je bil že drugič izvoljen za ukrajinskega predsednika, prvič kot lik v popularni televizijski seriji “Služabnik ljudstva”, sedaj pa je bil izvoljen še v resničnem življenju. 

41-letnik, ki je prejel več kot 73-odstotkov glasov volivcev in volivk, je postal popularen zaradi splošnega nezadovoljstva nad obstoječimi politiki, saj se je navzven predstavljal kot neodvisni kandidat.  Očitno so volivci ostali gluhi na opozorila kritikov, ki so na ves glas opozarjali, da je Zelenski daleč od neodvisnega kandidata, ampak je v resnici lutka v rokah mogočnih nasprotnikov dosedanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.

Zgodba o uspehu Zelenskega je podobna tisti, ki jo je doživel kot lik v televizijski seriji, kjer je iz učitelja zgodovine napredoval na predsedniški položaj. V resničnem življenju je Zelenski nedvomno zabrisal sledi med politiko in zabavo. Izognil se je medijskim intervjujem in tradicionalnim političnim shodom ter se v kampanji obrnil na volivce le preko socialnih mrež.

Vprašanja medijev je ignoriral
Ukrajinski mediji so v zadnjih dneh po poročanju Breitbarta od Zelenskega zahtevali, da jim odgovori na zastavljena vprašanja in konkretizira svoj nejasen manifest. Oče dveh otrok je namreč na plakate, ki so promovirali njegovo predsedniško kandidaturo, zapisal: “Nič obljub- nič opravičevanj!”. 

Predsedniški kandidat Volodomir Zelenski na snemanju serije v kateri igra ukrajinskega predsednika (vir: twitter)

Zelenski je bil obtožen, da predstavlja lutko kontroverznega ukrajinskega oligarha Igorja Kolomoyskyja, ki ima v lasti televizijski kanal, kjer so se predvajale epizode v katerih je nastopal komik. Očitane politične povezave je Zelenski odločno zanikal in zatrdil, da bi se oligarh v primeru kršitve zakonov znašel za zapahi. Kolomoysky, eden od najbogatejših ljudi v Ukrajini, je postal regionalni guverner na začetku Porošenkovega mandata, vendar je bil prisiljen odstopiti po sporu glede državne naftne družbe. Sedaj pa ta živi v Izraelu. Iz preiskovalnega poročila, ki je bilo predstavljeno na televiziji na začetku leta, je bilo razvidno, da ima Zelenski trgovinske odnose z Rusijo. Ni treba posebej poudarjati, da gre za zelo občutljivo vprašanje v povezavi z aneksijo Krima s strani Moskve in njena podpora separatističnim upornikom v vzhodnem delu Ukrajine, kjer je v konfliktu od leta 2014 nastradalo okoli 13 tisoč ljudi.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...