Ukrajina ogorčena nad Macronovimi izjavami, da se Rusije ne sme ponižati

Datum:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto izrazil prepričanje, da se po zaključenih spopadih v Ukrajini Rusije, čeprav je tista, ki je izvedla agresijo, ne sme ponižati z namenom iskanja diplomatske rešitve. Ukrajina se je na stališče ostro odzvala in dala vedeti, da je  treba Rusijo postaviti na svoje mesto.

Francoski predsednik je dejal, da je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu povedal, da je storil zgodovinsko napako zase, svoje ljudi in zgodovino. “S tem se je osamil. Osamitev je ena stvar, a priti iz tega je zelo težko.” Francoski predsednik pa meni, da se Rusije ne bi smelo ponižati.

Za razliko od številnih drugih evropskih voditeljev se Macron še ni odpravil v Kijev. Pravi sicer, da obiska ne izključuje. “Položaj v Ukrajini je zelo kočljiv, zato sem mu posvetil veliko časa in energije. Govorila sva najmanj sto ur,” je povedal glede komunikacije s Putinom. Ker še naprej ohranja dialog s Putinom, je deležen številnih kritik predvsem s strani vzhodnoevropskih in baltskih partnerjev.

Foto: epa

Kijev je nad Macronovimi izjavami ogorčen. “Pozivi k izogibanju ponižanju Rusije lahko ponižajo samo Francijo in vsako drugo državo, ki bi pozivala k temu. Ker Rusija se sama ponižuje,” je po poročanju STA sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Po njegovih navedbah je treba Rusijo “postaviti na svoje mesto” za dosego miru in reševanje življenj.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...