fbpx

Putin v intervjuju na državni televiziji: Evropejci nas niso poslušali

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: YouTube)

Po dolgem času se je Vladimir Putin, krivec za agresijo v Ukrajini, odločil za intervju. Ruski predsednik je v oddaji Moskva, Kremelj na državni televiziji Rusija 1 ocenil razmere v energetskem sektorju in spregovoril o vzrokih za svetovno prehransko krizo ter izrazil svoje posmehovanje ZDA in Evropi.

Vladimir Putin je dejal, da so po začetku “posebne operacije” v Ukrajini, kakor agresijo v Ukrajini označuje kremeljski propagandni aparat, ZDA in Evropa začeli sprejemati korake, ki so poslabšali razmere v živilskem sektorju in proizvodnji gnojil.

“V istih Združenih državah Amerike finančne in gospodarske oblasti niso našle nič boljšega kot slediti poti vbrizgavanja velikih količin denarja za podporo prebivalstvu in podporo posameznim podjetjem ter sektorjem gospodarstva,” je dejal Putin.

“Razmere se bodo poslabšale in cene hrane se bodo dvignile”
Putin trdi, da naj bi se sedaj skušalo preložiti odgovornost za dogajanje na trgu hrane na Rusijo. Prepričan je, da se bodo razmere s svetovnimi gnojili zaradi sankcij poslabšale, cene hrane pa poletele v nebo.

Ruski voditelj je izpostavil, da je navedba o tem, da Moskva preprečuje izvoz ukrajinskega žita, navaden blef, in poudaril, da je pripravljen dvigniti izvoz pšenice na 50 milijonov ton. Pozval je Kijev, naj očisti mine z ozemlja pod svojim nadzorom zaradi varnega izvoza žita, in poudaril, da Rusija tega položaja ne bo izkoristila za organizacijo napadov z morja. “Zagotavljamo miren prehod brez težav. Očistiti morajo mine in dvigniti ladje z dna Črnega morja, ki so jih potopile, da bi otežili vstop v pristanišča na jugu Ukrajine,” je dejal Putin.

Spomnimo. Prejšnji teden je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozoril, da Rusi kradejo ukrajinsko žito in ga z ladjami tihotapijo v druge države. Te navedbe so potrdili tudi satelitski posnetki podjetja Maxar Technologies, ki so ujeli proces nakladanja žita, ukradenega v Ukrajini, na ruske ladje v okupiranem Sevastopolu. 

Foto: Telegram

Navedel je tudi, da je “v ukrajinskih pristaniščih na desetine tujih ladij, katerih posadke so še vedno talci”. Ponovno je izrazil pripravljenost zagotoviti miren transport žita in varen vstop ladij v Azovsko in Črno morje. “Dela razminiranja že zaključujemo. Ukrajinske čete so tam položile mine v treh slojih. Dela se zaključujejo, zagotovili bomo potrebno logistiko,” je dejal. Putin je dodal, da se ukrajinsko žito lahko izvaža tudi čez Donavo in Poljsko, najcenejši način pa bi bil po njegovih besedah prek Belorusije, a da je za to treba odpraviti sankcije.

Foto: Printscreen YouTube

Glede energetske krize je Putin po poročanju Indexa dejal, da je do trenutne krize pripeljala “kratkovidna” energetska politika evropskih držav. “Banke so prenehale s kreditiranjem, ker so pod pritiskom, zavarovalnice so prenehale zagotavljati ustrezne transakcije, nehali so dajati zemljišča lokalnim oblastem za širitev proizvodnje, zmanjšale so gradnjo specializiranega transporta vključno s cevovodom, vse to je privedlo do premajhnega vlaganja v svetovni energetski sektor, kar je posledično privedlo do zvišanja cen,” je dejal. Putin je še dodal, da “Evropejci niso poslušali nujnih zahtev Rusije po ohranitvi dolgoročnih pogodb o dobavi zemeljskega plina, kar je negativno vplivalo na energetski trg.”

Ana Hribar