Ukrajina: Rusija se pripravlja na maksimalno eskalacijo!

Datum:

Ukrajina se pripravlja na veliko vojno eskalacijo, ki jo bo sprožila Rusija, do te pa naj bi prišlo v naslednjih dveh ali treh tednih. Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta ne izključuje možnosti, da ne bi prišlo do napada s severne strani, juga in vzhoda, enako, kot se je zgodilo pred skoraj enim letom, 24. februarja, ko se je začela invazija na Ukrajino. 

“Rusija se pripravlja na maksimalno eskalacijo,” je dejal Oleksij Danilov, oceno pa podkrepil z argumenti, da Rusija “zbira vse, kar je mogoče, vadi in trenira.” V intervjuju, ki je bil posnet v njegovem štabu, zahodne zveznike poziva, naj pošljejo še več orožja vključno z vojaškimi letali, kot so britanski Typhooni in ostala letala iz drugih držav.

Danilov v intervjuju tudi ne izključuje možnosti, da bi do obnovljene invazije prišlo ravno na 24. februar, na enoletno obletnico začetka agresije. Ne glede na datum so po njegovem mnenju kot tudi mnenju številnih strokovnjakov za mednarodno varnost, največji boji še vedno pred Ukrajino in ne za njo. Naslednjih nekaj mesecev bo namreč ključnih za razplet vojne. “Razumemo, da je vse na mizi … Lahko povem, da ne izključujemo nobenega scenarija v naslednjih dveh tednih,” je povedal in dejal, da ima tokrat Ukrajina precej več mednarodne podpore s strani mednarodnih partnerjev, kot je Združeno kraljestvo, kot jo je imela pred 12 meseci. “Te države, ki nam pomagajo v našem boju, so nam začele nuditi maksimalno pomoč,” pove za Sky news.

Oleksij Danilov, sekretar sveta za varnost in obrambo Ukrajine (Vir: Twitter)

Prihaja drugi val!
A ne glede smer ruske invazije kot tudi na datum (nekateri strokovnjaki se glede špekulacije, da bi se lahko obnovljena invazija začela 24. februarja), je jasno, da bo v napadu udeleženih veliko število ruski mobilizirancev. Danilov pričakuje, da bo na bojišče stopilo približno polovica od 320 tisoč vojakov, ki so bili vpoklicati septembra lansko leto. Druga polovica je že na bojišču, saj so bili Rusi primorani zapolniti vrzeli na ruski fronti, potem ko so utrpeli visoke izgube. Visoke izgube pa je utrpela tudi Ukrajina.

V obnovljeni agresiji naj bi sodelovalo približno 160 tisoč ruskih nabornikov. (Vir: epa)

Še bolj krvavo bo …
Danilov ocenjuje, da so najhujši in najbolj krvavi dnevi še pred Ukrajino in ne za njo. “Prestali smo dolgo in težko obdobje, ampak se zavedam, da so glavni dvoboji še pred nami. Zgodili se bodo to leto, v roku dveh ali treh mesecev. To bodo meseci, ki bo določen zaključek vojne,” napoveduje in dodaja, da je zaradi tega izrednega pomena, da si priskrbijo čim več pomoči. Pošiljko tankov so si uspeli zagotoviti, sedaj si želijo še bojna letala.

Ima pa Ukrajina tudi svoje bojne načrte. “Imamo svoje načrte in ti so nam jasni – ampak tajni. Niso skriti pred našimi glavnimi partnerji, Združenim kraljestvom, Združenimi državami in drugimi državami, ki nam pomagajo. Sledili bomo našemu načrtu.” Ultimativni cilj Ukrajincev je zavzeti vso ozemlje, ki so ga okupirale ruske sile, ne samo to, ki so ga dobile po 24. februarju, temveč že od leta 2014, ko je Rusija zavzela Krimski polotok in vzhodne regije Ukrajine, kjer je podprla separatiste v Donbasu.

“Definitivno bomo zmagali, ker za nami stoji celotni svet,” za Sky News zaključi Danilov.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...