Na tisoče upokojencev napolnilo Trg republike z zahtevami po dostojnih pokojninah

Datum:

To je ljudska iniciativa! To je narod! Čas je, da se združimo in povemo, da je to en narod! Ne zanima nas, kje boste dobili denar za naše zahteve! Kje ste pa dobili 2,5 milijarde evrov za korupcijo, kje ste dobili 500 milijonov za dokapitalizacijo elektrarn, kje ste dobili denar za sodnike,” je vodja Glasa upokojence Pavle Rupar zaklical ob tem, ko so zbrani izžvižgali predsednika Zdusa Janeza Sušnika. Opozoril je, da se upokojence načrtno in zakonsko sili v revščino, tudi zato, ker imajo apetite po njihovem premoženju.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije je danes priredila veliki vseslovenski protest upokojencev in vseh, ki jim je za upokojence mar. Na protestni shod so sicer vabljeni tudi premier Robert Golob, predsednik Zdusa Janez Sušnik, koalicijski poslanci, ki se podobnih shodov radi udeležujejo, in predstavniki sorodnih ljudskih iniciativ. A sta oba vabilo odklonila. Rupar in Sušnik sta se sinoči soočila v Odmevih, debata je bila precej burna.

V iniciativi zahtevajo, da se nemudoma povečajo vse pokojnine, nižje od tisočaka za 20 odstotkov, tiste med 1.000 in 1.500 evri pa za 15 odstotkov. Najnižja pokojnina (kmečka, invalidska) mora po njihovem znašati 750 evrov in biti usklajena z inflacijo vsaj vsake dva meseca. Prav tako zahtevajo, da je povprečna neto pokojnine vedno 75 odstotkov povprečne slovenske plače. Zahtevajo tudi povišanje odstotka za odmero pokojnine z 57,25 odstotka povprečne plače za dobo 24 let na 68 odstotkov povprečne plače za dobo 20 let. Zahtevajo še, da se v Ustavo RS vpiše 13. pokojnina kot upokojenska pravica in obvezni letni dodatek kot pravica v višini ene upokojenčeve pokojnine. Zahtevajo tudi takojšnjo ureditev dostopa do osebnih zdravnikov, obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje pa naj prevzame država, če je njihova pokojnina manj kot 1.000 evrov. Tudi obvezni RTV-prispevek naj upokojencem krije država, mladim pa omogoča zaposlitev in pridobitev stanovanja, da bodo lahko opora staršem. Za konec še zahtevajo povrnitev dostojanstva in spoštovanja do starejših, predvsem pa, da se začne ceniti njihovo starost, izkušnje in rezultate, in ker so za mlade ustvarili osnovo, na kateri lahko mladi gradijo naprej.

Vlada razsipna do vseh, “kaj pa mi, upokojenci?”
Prvi je zbrano množico nagovoril Boris Klepej, ki je povedal o svoji lastni izkušnji v vlogi upokojenca. Opozoril je na razsipno vlado Roberta Goloba: “Kaj pa mi? Hočejo nam povedati, da smo prevelik strošek za državo!” Spomnil je, da so ravno upokojenci tista generacija, ki je stala na Roški in ki je zagotovila, da sedaj živimo v samostojni Sloveniji. “Zdaj se nas tepta. Tega si ne zaslužimo! Danes ste tu stari, zgarani, a ne bomo obupali! Hočemo živeti, ne životariti. Dostojna pokojnina je naša pravica in ne socialna pomoč!” je opozoril.

Foto: STA

Igor Črnoga je ponovil zahteve ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in dodal: “To zahtevamo, ne prosimo!” Prej ali slej nas bodo sprejeli za enake med enakimi in vzpostavili pravičen in človeški dialog z nami. To smo si zaslužili, je še poudaril. Svojo zgodbo pripoveduje upokojena kmetica Jožefina: “Slovenija smo tudi ljudje, ne samo lepa narava.” Danes pa mnogi upokojenci živijo v hudi stiski, je opozorila. Strah jih je, da jim bodo visoki davki pobrali še streho nad glavo. “Nismo si tega zaslužili! Z delom smo si zaslužili dostojne pokojnine,” je dejala in dodala: “Danes smo tu, da povemo mladim, da je dovolj norčevanja iz nas! Danes izstavljamo račun, ki ni previsok. Prosimo za podporo vse delovne državljane in državljanke, na koncu boste na istem. Zahtevamo pošteno in učinkovito državo ter spodobno pokojnino za vse.” Poudarila je, da ne bodo odnehali, dokler se ne bo vzpostavil pravičen sistem, ki bo zagotovil tudi spodobne pokojnine.

Foto: upokojenec Igor Margan

“Danes ne gre za leve ali desne, gre za nas, upokojence,” je poudaril Karl Senegačnik, ki je opozoril, da so se znašli v težkem času, ko jim pokojnine več ne zagotavljajo preživetja. Zahtevamo spremembo zakonodaje za usklajevanje pokojnin, je dejal in pozval vlado, naj preneha z deljenjem denarja, kot se jim zazdi. Opozoril je tudi, da v domovih životarijo ljudje, ki so pomagali zgraditi državo, v kateri živimo. “Stopimo skupaj, da bo naš denar pravično razdeljen,” je pozval vse državljanke in državljane ter prosil v imenu vseh upokojencev, da se vsi pridružijo na prihodnjih shodih in tako pomagajo do pravičnih pokojnin. “Vztrajali bomo pri naših zahtevah,” je bil odločen.

Na socialo po kurjavo
Igor Mejavšek
je povedal, da so pod vlado Janeza Janše dobili precej denarja, sedaj pa hodi na socialo, da dobi za kurjavo. Pojasnil je, da prejema pokojnino v višini 457 evrov – po 31 letih delovne dobe je postal invalid in je moral zapreti svojo obrt, kjer je imel zaposlenih deset ljudi. Andrej Peterle je povedal, da je prav, da tudi mlajši podpirajo svoje starše, svoje babice in dedke. “Nujno se moramo začeti boriti za dostojne plače in dostojne pokojnine,” je pozval.

Rupar: “Naš cilj je, da se enkrat za vselej združimo in povemo, da je to en narod!”
Žal se tudi tu delimo na ene druge, to ni naš cilj, je dejal Pavel Rupar, ki je na protest povabil prav vse. Vabili smo tudi predsednika Zdusa tovariša Sušnika, kako lepo bi bilo, če bi vsi skupaj dali glas in skupaj nastopili proti tistim, ki nas siromašijo, je izpostavil. “To je ljudska iniciativa! To je narod! Čas je, da se združimo in povemo, da je to en narod! Ne zanima nas, kje boste dobili denar za naše zahteve! Kje ste pa dobili 2,5 milijarde evrov za korupcijo, kje ste dobili 500 milijonov za dokapitalizacijo elektrarn, kje ste dobili denar za sodnike,” je zaklical ob tem, ko so zbrani izžvižgali predsednika Zdusa Janeza Sušnika. Opozoril je, da se upokojence načrtno in zakonsko sili v revščino, tudi zato, ker imajo apetite po njihovem premoženju. “Pozivam vas, delajte zakone za lepše življenje, ne pa za lepo in hitro smrt,” je še pozval Rupar in množici vlil pogum, naj nikoli ne obupa. “Obljubim vam, da se bomo borili za vas in s tem tudi za mlade,” je obljubil. Rupar se je ob koncu vsem lepo zahvalil za udeležbo in podporo – tudi tistim, ki niso mogli priti: “Bog živi Slovenijo!”

Pavle Rupar je za medije povedal: “Ocenjujem, da nas je bilo danes tukaj med 18 in 20 tisoč. Če naše zahteve odgovorni ne bodo slišali, nas bo 1. marca tukaj 30 tisoč in več.” V večtisočglavi množici na shodu so predvsem starejši prebivalci, številni pa v rokah nosijo slovenske zastave. Prav tako imajo nekateri tudi transparente, s katerimi sporočajo svoje zahteve in sporočila vladi. Med drugim so na njih napisi “Zahtevamo dostojne pokojnine”, “Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru”, “Hočemo zaslužene pokojnine”, “Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi”, poroča STA. V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini. Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Foto: STA

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...