Rusi so z usmrtitvijo tega vojaka ustvarili legendo, ki zlepa ne bo izginila iz narodovega spomina

Datum:

Kot kaže, se iskanje identitete ukrajinskega vojnega ujetnika, usmrčenega na videu, ki se je pojavil 6. marca, le bliža koncu. Ukrajinska vojska je namreč potrdila, da je ukrajinski ujetnik, ki so ga na filmu umorili Rusi, Timofej Shadura, ki je služil v 30. ločeni mehanizirani brigadi Konstantina Ostroškega. Rusi so z njegovo usmrtitvijo nedvomno ustvarili legendo, ki še zlepa ne bo izginila iz narodovega spomina. 

6. marca so priljubljeni ukrajinski blogerji delili videoposnetek, v katerem je mogoče videti neoboroženega moškega v vojaški uniformi z ukrajinsko zastavo, ki je bil, potem, ko je rekel “slava Ukrajini”, večkrat ustreljen. Izvor videa je neznan, neznana sta tudi kraj in čas snemanja.

Video je sprožil ogorčenje po vsej državi. Ukrajinci so s svojimi odzivi preplavili družbena omrežja, obsodili usmrtitev in pozdravili pogum moškega na posnetku. Odzval se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dejal, da je treba krivce za umor najti in kaznovati. Potem ko je posnetek pričel krožiti, so se pričela pojavljati ugibanja okrog identitete usmrčenega vojaka. Posnetek je namreč slabe kakovosti, obraz moškega pa zamegljen, kar še dodatno ovira identifikacijo.

Obstali sta dve različici njegove identitete
Glede njegove identitete sta se pojavili dve različici. Ukrajinska 30. ločena mehanizirana brigada je pogojno identificirala moškega kot svojega pripadnika, ki je 3. februarja izginil v bližini Bakhmuta v regiji Doneck. Kmalu po njihovi izjavi 7. marca je generalštab ukrajinskih oboroženih sil predstavil isto različico v svoji objavi, a ob tem pa opozorili, da bo do dokončne potrditve prišlo šele po preiskavi. Če je moški na posnetku omenjeni vojak, je po navedbah 30. brigade njegovo truplo še vedno na okupiranem ozemlju, njegovo identiteto pa bo mogoče potrditi šele, ko se bodo uspeli dokopati do trupla.

Skoraj istočasno se je pojavila še ena različica. Ukrajinski novinar Jurij Butusov je 7. marca zatrdil, da je usmrčeni vojak v resnici nekdo drug – služil naj bi v 163. bataljonu 119. brigade teritorialne obrambe. Butusov je po poročanju Kyiv Independent povedal, da je govoril z vojakovimi tovariši, ki so identificirali vojaka. Na videu pa naj bi ga prepoznala tudi njegova mati. V objavi na Facebooku je Butusov zatrdil, da je omenjeni vojak izginil 30. decembra, prav tako blizu Bakhmuta, njegovo truplo pa so nato našli in pokopali februarja.

Butusov je ob tem dodal, da so smrtonosne strelne rane moškega, kot so bile ugotovljene pri njegovi obdukciji, zelo podobne tistim, ki jih je mogoče opaziti med usmrtitvijo na videu. Druga ujemajoča se podrobnost je obliž. Slednji je namreč viden na videoposnetku nad desnim očesom ujetnika, vojak 163. bataljona pa je imel po pričanju vojakov obliž na istem mestu, ko je izginil, je še navedel.

Obsodb ni manjkalo
Usmrtitev ukrajinskega ujetnika je kot že rečeno sprožila val obsodb. “Ukrajina ne bo nikoli pozabila podviga vseh in vseh tistih, ki so dali življenje za svobodo Ukrajine,” je dejal Zelenski 6. marca zvečer. Zunanji minister Dmitro Kuleba pa je 6. marca pritožil na Mednarodno kazensko sodišče (ICC), da razišče  usmrtitev. Kuleba je videoposnetek označil za “grozljiv” in dodal, da je nujno, da sodišče sproži takojšnjo preiskavo tega gnusnega vojnega zločina.

Generalni državni tožilec Andrij Kostin je dodal, da je bila uvedena uradna preiskava, ki jo bo vodila ukrajinska varnostna služba. “Tudi v vojni obstajajo pravila,” je dejal Kostin in ob tem dodal, da obstajajo norme mednarodnega prava, ki jih zločinski ruski režim sistematično zanemarja. “Prej ali slej bo zločin kaznovan. Vsi vpleteni bodo odgovarjali,” je poudaril.

Z ukrajinskimi ujetniki se je večkrat grdo ravnalo
Od začetka invazije so se pojavili ponavljajoči primeri, ko so ruski vojaki grdo ravnali z ukrajinskimi vojnimi ujetniki. Eden takih najbolj krutih primerov se je dogodil 29. julija lani, ko je bilo ubitih 53 ukrajinskih ujetnikov, zaprtih v zaporu blizu Olenivke v okupirani regiji Donecki,  75 pa jih je bilo ranjenih, potem ko je njihove prostore poškodovala eksplozija.

Prostovoljka Anna Voroševa, ki so jo ruske sile ujele med dostavo pomoči v bližini in jo 100 dni zadrževale v razvpitem zaporu, je za Guardian povedala, da meni, da so to storili, da bi s tem prikrili dokaze o mučenju ukrajinskih vojakov. “Prepričana sem, da so bili nekateri od umrlih v eksploziji že trupla”, je zatrdila in dodala, da je tako zaradi mučenja. ZN so 5. januarja razpustili misijo za ugotavljanje dejstev o pokolu, potem ko so sporočili, da Rusija uradnikom ni omogočila obiska omenjene lokacije.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...