Ukrajinci uničujejo skladišča streliva na Krimu in se pripravljajo na novo protiofenzivo

Datum:

V senci izraelsko-palestinskega konflikta še naprej poteka vojna v Ukrajini. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je v luči dogodkov zahvalil Severni Koreji za pomoč z orožjem, s Krima pa prihajajo poročila o zračnih napadih na skladišča orožja. S Krima prihaja tudi informacija, da okupatorji sodijo mladi Tatarki, ki je obiskala na smrt bolnega očeta. Brez dokazov je obtožena vohunjenja. Pojavljajo se informacije, da bi naslednja protiofenziva lahko potekala v regiji Herson. 

V senci dogajanja v Izraelu in Palestini še vedno poteka vojna v Ukrajini. Zbrali smo nekaj podatkov o zadnjih dogodkih. Ruski diktator Vladimir Putin se je včeraj, 18. oktobra, udeležil vrha pobude Pas in pot na Kitajskem, kjer je izjavil, da so ZDA naredile veliko napako, ko so Ukrajini preskrbele rakete dolgega dosega Atacams, ki naj bi v nedavnem napadu ruskim silam prizadejale ogromno škodo. Na tiskovni konferenci v Pekingu je Putin priznal, da na novo zagotovljeno orožje predstavlja dodatno grožnjo za ruske oborožene sile. Na isti dan se je ruski zunanji minister Sergej Lavrov zahvalil Severni Koreji za njeno pomoč v vojni proti Ukrajini, poroča Kyiv Independent.

Izrazil je tudi hvaležnost, da je Severna Koreja priznala nezakonito priključitev okupiranih ozemelj. Poleg Severne Koreje je edina takšna država Sirija. Lavrov je Severno Korejo sicer obiskal mesec potem, ko se je severnokorejski voditelj Kim Jong Un srečal s Putinom v ruski vzhodni regiji Amur. V zadnjih mesecih je sicer vse več poročil o krepitvi povezav med Severno Korejo in Rusijo. Ameriška stran je opozorila, da je Severna Koreja Rusiji dostavila več kot tisoč zabojnikov orožja in streliva, kar pa ruska stran zanika.

Na Krimu je obiskala bolnega očeta, sedaj ji grozi 20 let zapora
Novice prihajajo tudi z okupiranega Krima. Krimsko-tatarska strokovnjakinja za marketing Lenije Umerova, stara 25, je bila pridržana na poti na okupirani Krim (decembra, leta 2022), kjer je zgolj želela obiskati očeta, ki je zbolel za rakom. Sedaj ji grozi 20 let zapora, saj jo ruska stran obtožuje vohunjenja, ne da bi predložila dokaze. Glavna ruska propagandistka Olga Skabajeva je zadevo zlorabila, rekoč, da je ruska FSB odkrila vohuna, ki je ukrajinskim oblastem posredoval informacije o ruski vojaški strukturi in opremi, in da bo Tatarka zaprta 20 let. 

Bo naslednja protiofenziva v Hersonski regiji?
S Krima sicer poročajo o ukrajinskih zračnih napadih. Ruska protizračna obramba je 18. oktobra sestrelila dve raketi S-200, ki sta leteli nad okupiranim Krimom, v začetku dneva pa so se pojavila poročila o eksplozijah v Sevastopolu, ki jim je sledil alarm. Govora je o eksplozijah na območju lokalnih skladišč ruskih raket ter drugega orožja. 

Iz regije Herson pa prihajajo vesti o okrepljenih ukrajinskih dejavnostih, kar močno skrbi rusko stran. Ruski viri ocenjujejo, da bi na območju lahko prišlo do obsežnejše ukrajinske operacije. Putin je ukrajinske dejavnosti v regiji opisal kot “naslednjo protiofenzivo” in jo pričakovano vnaprej označil za neuspešno.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....