Ukrajinski obrambni minister: Priprave na protiofenzivo so končane

Datum:

“Na splošno smo v visokem odstotku že pripravljeni,” je dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. K temu je dodal, da bo ukrajinska vojska začela z protiofenzivo, “če bo Bog dal, če bo vreme sodelovalo in bo taka odločitev poveljnikov”. Ukrajinec podrobnosti ni navajal. Nekaj dni nazaj je generalni sekretar zveze Nato povedal, da je Ukrajina prejela veliko večino vse obljubljene vojaške tehnike, z nekaterimi izjemami. 

                   

Na nekaterih oborožitvenih sistemih se ukrajinski vojaki še vedno usposabljajo. “Poleg tega, da je orožje na voljo, ga je treba tudi obvladati,” je dejal minister.

Ukrajinski obrambni minister je že v četrtek spregovoril o protiofenzivi, a je skušal “pomiriti” pričakovanja javnosti. Ta so namreč po izjemnih lanskoletnih uspehih izjemno visoka. K visokim pričakovanjem so prispevale tudi besede Jensa Stoltenberga, generalnega sekretarja Nata. Ta je po poročanju STA v četrtek v Bruslju dejal, da so zavezniki in partnerji Nata Ukrajini doslej zagotovili 1550 oklepnih vozil in 230 tankov, ter da te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

Prikaz urjenja ukrajinske vojske. Vir: AFP.

Kako bi lahko bila videti protiofenziva? 
Potek protiofenzive je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Začela naj bi se, ko bodo priprave vojakov popolnoma končane, veliko pa bo tudi odvisno od vremenskih razmer. Trenutno te še ne omogočajo pomembnih vojaških operacij, saj je bojišče prekrilo blato, v katerem oklepniki in druga vojaška vozila le s težavo delujejo.

Nejasno tudi ostaja, kjer naj bi ukrajinski protinapad začel. Nekateri špekulirajo, da bi se to lahko zgodilo v Bahmutu, ki je bil v zadnjih mesecih prizorišče brutalnih spopadov, tamkajšnje ruske sile pa so izčrpane in slabo pripravljene na spopad. Spet drugi pravijo, da bi se lahko protiofenziva odvila na jugu, kjer bi lahko ukrajinska vojska prekinila ozemeljsko povezavo med Rusijo in Krimom. Prav lahko bi se zgodilo, da bi se veliki spopad odvil na več frontah hkrati, kot je bilo to vidno prejšnje leto. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...

Afganistanec v Fužinah skušal oropati dve ženski

Včeraj je prišlo do novega zločina povezanega z nezakonitimi...