Ulice Mariupolja so se spremenile v pokopališče

Datum:

Ulice Mariupolja so se spremenile v pokopališče. Zaradi nenehnega bombardiranja mesta ljudje preprosto ne morejo pokopati svojih sorodnikov na pokopališčih. Veliko mrtvih trupel je še vedno zakopanih pod ruševinami uničenih zgradb.

                   

Državljane Ukrajine je pred dnevi še posebej pretresla novica o tem, da je v ruskem napadu na gledališče v Mariupolju, kamor se je na varno zateklo med 800 in 1300 civilistov, umrlo okoli 300 ljudi. Ker imajo v mestu težave s komunikacijskimi omrežji, podrobne informacije okrog napadov na plano prihajajo počasi.

Foto: Twitter Nexta

Vjačeslav Čaus, visok predstavnik regionalnih oblasti Černigiva, mesta, ki se nahaja na severu Ukrajine, je po poročanju STA sporočil, da so ostali brez vode, hrane, elektrike in gretja. Prek Telegrama je sporočil, da je infrastruktura v mestu zaradi bojev povsem uničena. Zaenkrat nekako deluje le še oskrba s plinom. Ruska vojska je mesto praktično povsem obkolila in civilistom preprečuje umik.

Že v soboto je na katastrofalne razmere v mestu opozoril tudi tamkajšnji župan Vladislav Atrošenko. “Mesto je povsem uničeno,” je poudaril in dodal, da je bilo ubitih že preko 200 ljudi. Polovica prebivalstva od 285 tisoč ljudi je pobegnila je še pojasnil.

Iz generalštaba ukrajinske vojske so sporočili, da so pričeli Rusi v Ukrajini popolnjevati svoje enote, da bi s tem nadomestili izgube, ki so jih utrpeli v bojih. Precej vojakov, ki so trenutno nameščeni v Belorusiji, se zato po njihovih besedah pomikajo iz Belorusije proti Ukrajine. Nemška tiskovna agencija dpa navaja, da se ruski vojaki soočajo s pomanjkanje streliva, goriva in hrane.

Voditelj samooklicane ljudske republike Lugansk Leonid Pašečnik je sporočil, da je mogoče, da bo prišlo do izvedbe referenduma o priključitvi k Rusiji. Poudaril je, da je “iz nekega razloga prepričan, da se bo to zgodilo”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...