Umrla je pošast iz Kambodže, soodgovorna za smrt 1,7 milijona ljudi

Datum:

Umrla je pošast iz Kambodže, Nuon Chea – ideolog izseljevanja in množičnih pobojev je umrl med prestajanjem dosmrtne zaporne kazni. Nekdanji zapornik Rdečih Kmerov Youk Chhang je povedal, da nobena akcija ne more ublažiti bolečine, žalosti in tesnobe, ki navdaja preživele še do današnjega dne. Po več kot 35 letih padca režima Rdečih Kmerov še vedno vidimo posledice tega obdobja v vseh vidikih kamboške družbe.

V nedeljo zvečer, 4. avgusta 2019, je umrl Nuon Chea, eden izmed najstarejših preživelih vodilnih članov režima Rdečih Kmerov. Tiskovni predstavnik kamboškega sodišča je sporočil, da je umrl v bolnišnici v prestolnici Kambodže Phnom Penh. Nuon Chea je bil obsojen na doživljenjsko zaporno kazen zaradi genocida ter zločinov proti človeštvu. Vzroka smrti niso razkrili.

Brat številka dve obsojen na dosmrtno kazen
Nuon Chea, poznan tudi pod imenom “Brat številka dve”, je bil desna roka in svak zloglasnega diktatorja Rdečih Kmerov Pol Pota ter ključni ideolog režima v času vladavine terorja med letoma 1975 in 1979. Leta 2018, skoraj štiri desetletja po padcu tiranskega komunističnega režima Pol Pota, je mednarodno sodišče razsodilo, da so člani Rdečih Kmerov storili genocid nad Vietnamci in ljudstvom Cham.

Nuon Chea (Foto: EPA)

Chea, ki je bil aretiran leta 2007, je bil spoznan za krivega zaradi genocida, zločinov proti človeštvu ter hudih kršitev Ženevskih konvencij iz leta 1949. Obsojen je bil na dosmrtno ječo, vendar se je imel namen na razsodbo pritožiti. Dosmrtno kazen je prestajal že v Kambodži, potem ko so ga leta 2014 spoznali za krivega zločinov proti človeštvu.

Khieu Samphanom še zadnji živeči obsojenec
Nuon Chea je bil obsojen skupaj s Khieu Samphanom, bolje poznanim kot “Brat številka štiri”. Samphan je trenutno še zadnji živeči obsojenec. Oba sta bila najstarejša vodilna člana režima Rdečih Kmerov. Leta 2014 sta bila obsojena na dosmrtno kazen zaradi prisilne evakuacije Phnom Penha leta 1975, ko je vojska preselila prebivalstvo prestolnice na podeželje. Par je bil spoznan za kriva tudi zaradi umorov, iztrebljanja, deportacije, zasužnjevanja, ujetništva, mučenja, preganjanja zaradi političnih, rasnih in verskih razlogov ter drugih nečloveških dejanj.

Mrtvih najmanj 1,7 milijona prebivalcev Kambodže
Po ocenah je v tem obdobju umrla približno četrtina celotnega prebivalstva Kambodže, kar je najmanj 1,7 milijona ljudi. Umrli so zaradi stradanja, prisilnega dela in usmrtitev. V času svojega delovanja so revolucionarji s pomočjo politike neusmiljenega socialnega inženiringa poskušali večinsko budistično Kambodžo spremeniti v čisto agrarno marksistično brezrazredno družbo. Posebno sodišče, ki sodi na podlagi kamboškega in mednarodnega prava, je bilo ustanovljeno leta 2006 s podporo ZN za sojenje preživelim pomembnejšim članom Rdečih Kmerov. Do zdaj je obsodilo tri ljudi.

Obsodbe niso dovolj, pravi ljudstvo, Chea potrdil svojo nedolžnost
Mnogi še vedno menijo, da so obsodbe vseeno storile premalo, da bi zacelile rane, ki jih je povzročil grozoviti kmerski režim. Leta 2014 je nekdanji zapornik Rdečih Kmerov Youk Chhang za CNN dejal, da nobena akcija ne more ublažiti bolečine, žalosti in tesnobe, ki navdaja preživele še do današnjega dne. Po več kot 35 letih padca režima Rdečih Kmerov še vedno vidimo posledice tega obdobja v vseh vidikih kamboške družbe.

Nuon Chen (Foto: STA)

Nuon Chea je bil rojen leta 1926. Leta 1979, po propadu Demokratične Kampučije, kot je bila takrat poimenovana Kambodža, je ostal vodilni član režima Rdečih Kmerov, medtem ko je gibanje delovalo kot uporniška gverilska sila na zahodu države. Leta 1998 se je predal, in sicer po sklenjenem dogovoru z vlado, ki mu je omogočila, da je kot svoboden državljan živel blizu tajske meje, vse do njegove aretacije leta 2007, poroča tiskovni predstavnik kamboškega sodišča.

V svoji zadnji izjavi na sodišču je Nuon Chea priznal, da nosi moralno odgovornost za dogodke, ki so potekali v tistem obdobju, vendar pa je hkrati tudi potrdil svojo nedolžnost.

Pia Porenta

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...