UNICEF poziva Rusijo, naj preneha z ugrabitvami ukrajinskih otrok

Datum:

UNICEF poziva Rusijo, naj preneha s posvojitvami ukrajinskih otrok. Ukrajinske oblasti namreč navajajo, da je Putinova vojska iz območij, ki jih je zasedla, v Rusijo odpeljala kar 200 tisoč ukrajinskih otrok.

Ukrajinskih otrok ne bi smeli posvojiti v Rusiji, kamor naj bi bilo od februarske invazije Moskve preseljenih več tisoč mladih, je v torek kritično opozoril uradnik Združenih narodov.

Ponavljamo stališče, da do posvojitev ne bi smelo nikoli priti med ali takoj po izrednih razmerah,” je novinarjem povedal Asfhan Khan, regionalni direktor Sklada ZN za otroke (UNICEF) za Evropo in Srednjo Azijo.

Za takšne otroke po njegovih besedah ni mogoče domnevati, da so sirote, in vsaka odločitev o selitvi katerega koli otroka mora biti utemeljena na podlagi njihovega najboljšega interesa in vsako gibanje mora biti prostovoljno. “Starši morajo podati prostovoljno soglasje,” je še poudaril uradnik, ki se je pravkar vrnil z obiska v Ukrajini.

Združeni narodi že marca izrazili zaskrbljenost
Glede otrok, ki so bili poslani v Rusijo, tesno sodelujemo z varuhi človekovih pravic in mrežami, da lahko najbolje možno dokumentiramo te primere,” je dejal Khan in dodal, da trenutno ni dostopa do teh otrok. Združeni narodi so že v začetku marca izrazili zaskrbljenost zaradi nevarnosti prisilnih posvojitev ukrajinskih otrok. V mislih so imeli po poročanju medija France24 predvsem skrb za okoli 91 tisoč otrok, ki so na začetku vojne živeli v ustanovah ali internatih, od katerih jih je velika večina na vzhodu države.

Kaj kmalu pa se je izkazalo, da je bila zaskrbljenost Združenih narodov upravičena. Konec marca je namreč Irina Vereščuk, podpredsednica ukrajinske vlade, v pogovoru za ukrajinske medije Rusiji očitala ugrabitve otrok iz ukrajinskih sirotišnic. Kot je zatrdila tedaj, naj bi Rusija iz Mariupolja na silo odpeljala okoli 350 otrok, za katere se ni vedelo, kje so in kaj se bo z njimi zgodilo.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...