Upniki Damijana Jankovića bodo namesto 5,5 milijona dobili zgolj 40 tisoč evrov

Datum:

“Iz osebnega stečaja Damijana Jankovića bodo upniki, ko so mu posodili 5,5 milijona evrov, prejeli 40.000 evrov: Jankovići so temeljitejši od rumenih mravelj” je dejal Tomaž Štih. Damijan Janković je namreč v osebnem stečaju od aprila 2018 in je za Electo Holding konec leta 2019 vložil predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo. Sodba Višjega sodišča v Ljubljani z dne 31. maja 2022 je potrdila, da je šlo v primeru poenostavljene prisilne poravnave v primeru Electe in odpisov dolgov v višini 29 milijonov evrov za prevaro.

Okrožno sodišče v Ljubljani je osebni stečaj Damijana Jankovića sicer oklicalo 23. aprila 2018, stečajna upraviteljica pa je upnikom priznala za 5,5 milijona evrov terjatev. Največ je dolžan družbi za upravljanje TCK (2,3 milijona evrov), Družbi za upravljanje terjatev bank (DUBT) (1,4 milijona evrov) ter Heta Asset Resolution (1,2 milijona evrov).

Stečajna upraviteljica Sara Pušenjak Petek, ki vodi osebni stečaj Damijana Jankovića, starejšega sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je po poročanju Financ pripravila načrt poplačila upnikov. Največji delež poplačila – skupno 28.478 evrov – je prejelo podjetje Paladin Jana Beca, ki ima skupno priznanih za 3,8 milijona evrov terjatev. Podjetje Paladin je odkupilo terjatve avstrijske Hete, iz tokratnega dokumenta pa je razvidno, da je odkupilo tudi za 315 tisoč evrov terjatev NLB Leasinga, poročajo Finance. Nadalje je NLB Leasing svojo terjatev sicer prodal B2 Kapitalu, ta podjetju Kastor, na koncu pa je končala pri podjetjih Aegis in Paladin Jana Beca.

Spomnimo, da je Jan Bec, prijatelj Damijana Jankovića in donator ene od županskih kampanj Zorana Jankovića, ki je z njim tudi sorodstveno povezan. Bec je namreč življenjski sopotnik županove nečakinje Urške Kunej. Pred dnevi je Zoran Janković potrdil, da Beca “sreča od dvakrat do trikrat na leto”. Kar pravzaprav pomeni, da so Jankovićevi daleč najpomembnejšega upnika, ki je imel glavno besedo v potrjevanju odpisov dolgov v Electah, v resnici ustvarili sami.

Drugi največji upnik SDH (prej DUTB), ki ima priznanih za 1,38 milijona evrov terjatev, bo prejel zgolj 10.262 evrov.

Damijan in Zoran Janković (Foto: Demokracija)

Sodišče je postopek odpusta njegovih obveznosti začelo februarja 2019 lani, končal pa se je 13. februarja 2023. Medtem pa Damijan Janković še vedno živi na veliki nogi. Stanuje v 215 kvadratnih metrov velikem stanovanju v elitnem bloku v Trnovem v Ljubljani, vozi pa se v avtomobilu visokega cenovnega razreda. Upniki pa so ostali bolj ali manj praznih rok.

Družinska drama
Da je družina Janković “posebna”, dokazuje tudi novica, da je sedaj mlajši sin ljubljanskega župana Jure Janković v zvezi z nekdanjo zaročenko svojega brata Damijana. Gre za manekenko Maxime Pikula, ki se je z Damijanom zaročila leta 2011. Novo “staro” dekle je skupne fotografije že objavila na družbenih omrežjih. “Jure je moj sin in nikoli nisem nikomur izbirala ali branila ljubezni. Srcu ne moreš ukazovati,” pa je za omenjeni portal povedala Juretova mama Mija Janković.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...