Upokojeni britanski poveljnik: “Najbolje bi bilo, če Putina odstavijo, aretirajo in mu sodijo”

Datum:

Nekdanji britanski polkovnik Richard Kemp se je pridružil britanskemu ministru za Evropo in Ameriko ter ameriškemu senatorju v sanjarjenju v javnosti o atentatu na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kemp vseeno priznava, da je možnost atentata na Putina tako malo verjetna kot tudi nezaželena. Kemp meni, da bi bilo najbolje, če Putina odstavijo, aretirajo in mu sodijo ali v Rusiji ali na mednarodnem sodišču. Sam stavi na vršenje pritiska na “Putinove oligarhe”, kar naj bi po njegovem mnenju privedlo do državnega prevrata.

                   

Po mnenju nekdanjega britanskega polkovnika Richarda Kempa Nato in njegovi zahodni zavezniki ne bi smeli izključiti možnosti atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po Kempovem mnenju Putin predstavlja “trajno in smrtonosno grožnjo”, atentat nanj pa bi, tako pravi Kemp, “lahko pomagal rešiti na tisoče življenj”.

Kemp racionalizira, da bi bil atentat na Putina podobna stvar, kot je bila smrt vodje teroristične organizacije Al Kaida Osame bin Ladna, vodje Islamske države Abuja Bakr Al Baghdadija in pa poveljnika Iranske revolucionarne garde Qasema Soleimanija. Kemp je v preteklosti poveljeval britanskim enotam v Afganistanu. Ena od njegovih zadolžitev je bilo tudi urjenje afganistanske vojske, ki se je razbežala v trenutku, ko so talibani začeli s svojo ofenzivo med ameriškim umikom iz države v avgustu 2021.

Poveljnik posebne enote Al Quds, Qassem Soleimani (vir: twitter)

Po Kempovem mnenju bi morali pri Natu razmisliti o vseh možnostih, kako umakniti Putina z oblasti, poroča Daily Mail. To po Kempovem mnenju vključuje tudi atentat, čeprav tudi sam Kemp priznava, da kaj takega ni verjetno možno ali zaželeno. Po Kempovem mnenju bi moral Putin odgovarjati vsaj za vojne zločine.

Britanska vlada v času vojne pripravljala atentat na Hitlerja
Nekdanji poveljnik britanskih oboroženih sil v Afganistanu vztraja, da je Putin kot vrhovni poveljnik ruskih oboroženih sil legitimna tarča. “Naša vlada je med drugo svetovno vojno načrtovala atentat na Adolfa Hitlerja. Če bi ga odstranili, namesto, da smo mu popuščali konec 30ih let ne bi trpeli v konfliktu, v katerem je umrlo 70 milijonov ljudi.” Gre za nesmiselno trditev. Ko je britanska vlada načrtovala atentat na Hitlerja, je bila Velika Britanija v vojni. Ko je britanska vlada popuščala Hitlerju ni bila ne v vojni ne imela načrtov za atentat. Če bi v času miru izvedli atentat na Hitlerja, bi to privedlo do vojne, ne miru. Velika Britanija navkljub poskusom nekaterih britanskih ministrov, da bi bilo temu drugače, še vedno ni v vojni z Rusijo. Atentat na Putina bi s te perspektive bil ekvivalent atentatu na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda, zaradi česar je sploh prišlo do prve svetovne vojne.

Kemp je prepričan, da bo do državnega prevrata v Rusiji prišlo že, če dovolj pritisnejo na “Putinove oligarhe”. Podobne ideje o atentatu na Putina je pred dobrim tednom dni imel tudi ameriški senator Lindsey Graham, pred tem pa tudi britanski minister za Evropo in Ameriko James Cleverly.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...