Upokojitev v letu 2022: Takšni bodo pogoji

Datum:

Preberite, kakšni bodo pogoji za starostno in predčasno upokojitev ter za vdovsko pokojnino.

                   

Na vprašanje o pogojih za upokojitev v letu 2022, so nam odgovorili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje:

Pogoji za pridobitev pravice do starostne in predčasne pokojnine bodo ostali v letu 2022 v primerjavi z letošnjim letom nespremenjeni. Zavarovanec oziroma zavarovanka bosta v letu 2022 pridobila pravico do starostne pokojnine, če bosta dopolnila 60 let starosti in 40 let t. i. pokojninske dobe brez dokupa, ali pa 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe.  V primeru, da zavarovanec oziroma zavarovanka dopolni 40 let pokojninske dobe brez dokupa pred dopolnitvijo 60 let starosti, se mu/ji pod pogoji in na način, določen v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, starostna meja 60 let lahko zniža (zaradi skrbi za otroke, služenja obveznega vojaškega roka ali vstopa v obvezno zavarovanje pred dopolnitvijo 18. leta starosti).

Znižanje starostne meje je možno tudi zaradi prištete dobe zaradi osebnih okoliščin in tako imenovane beneficirane dobe.

Možnost za pridobitev pravice do starostne pokojnine imajo tudi zavarovanci oziroma zavarovanke, ki so dopolnil(i)/e 38 let pokojninske dobe brez dokupa in uveljavijo znižanje starostne meje 65 let (zaradi skrbi za otroke največ do starosti 61 let oziroma  služenja obveznega vojaškega roka, največ do starosti 63 let).

Pogoja za pridobitev pravice do predčasne pokojnine za zavarovanca in zavarovanko bosta tudi v letu 2022 enaka kot v letošnjem letu, torej dopolnitev 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe (ki ne predstavlja v celoti pokojninske dobe brez dokupa).

Za pridobitev pravice do vdovske pokojnine v letu 2021 mora  vdovec oziroma vdova do smrti zakonca dopolniti starost 57 let in 6 mesecev. V primeru, da do smrti zakonca dopolni 52 let in 6 mesecev (in nastopi t. i. čakalno dobo), bo lahko pridobil(a) pravico do vdovske pokojnine ob dopolnitvi starosti 57 let in 6 mesecev. S 1. januarjem 2022 se bo zahtevana starost za pridobitev pravice do vdovske pokojnine za vdovo oziroma vdovca zvišala na 58 let (nastop t. i. čakalne dobe pa na 53 let) in s tem bo zaključeno prehodno obdobje zviševanja zahtevane starosti.

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur. l. RS, št. 51/21 – v nadaljevanju ZPIZ-2I), ki se uporablja od 1. maja 2021, je za zavarovance skrajšal prehodno obdobje postopnega izenačevanja odmerne lestvice z zavarovankami. Zavarovancem se v letošnjem letu starostna pokojnina za 40 let dopolnjene pokojninske dobe odmeri v višini 59,5 odstotka od pokojninske osnove, v letu 2022 pa se jim bo za enako pokojninsko dobo odmerila v višini 61,5 odstotka od pokojninske osnove. Od 1. januarja 2023 dalje pa bo za 40 let dopolnjene pokojninske dobe za zavarovance in zavarovanke veljal enak odmerni odstotek, to je 63,5 odstotka. Za 15 let zavarovalne dobe pa odmerni odstotek v letu 2021 znaša 27,5, v letu 2022 bo znašal 28,5 in v letu 2023 bo znašal 29,5. Seveda se sorazmerno povečajo tudi odmerni odstotki za ostala obdobja dosežene pokojninske dobe.

IMATE VPRAŠANJE O UPOKOJITVI? POŠLJITE NAM GA PREK POGOVORNEGA OKNA, KI GA NAJDETE NA NASLOVNICI PORTALA ALI NA NAŠ ELEKTRONSKI NASLOV: [email protected] IN ZA VAS BOMO POISKALI ODGOVOR.

Za upokojence

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne je ob jezeru pri Borovljah, nedaleč...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči je 36-letnik bil prisilno odpeljan zaradi...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...