Upravno sodišče prvič ustavilo Alpe Adria Green, ki je pripomogla k ekspanziji medvedov in številnim konfliktnim situacijam s kmeti

Datum:

Upravno sodišče Republike Slovenije je za razliko od preteklih let izvedlo dokazni postopek in sredi junija sprejelo odločitev ter zavrnilo tožbo Alpe Adria Green zoper dovoljenje za odvzem osebkov rjavega medveda, ki jo je izdalo Ministrstvo za okolje in prostor, so sporočili z Lovske zveze Slovenije. Nevladne organizacije so s tožbami dolga leta blokirale odvzem medvedov, zaradi česar se je populacija nevarno razširila, vse več je bilo konfliktov.

                   

Po presoji sodišča je odločitev Ministrstva za okolje in prostor, da je izdalo odločbo za odvzem 222 medvedov pravilna in skladns s c. in b. točko prvega odstavka 16. člena Habitatne direktive. Lovska zveza Slovenije je uveljavljala interes stranke v postopku, zato so imeli možnost spremljati dokazni postopek, zdaj pa smo prejeli tudi sodbo upravnega sodišča, ki še ni objavljena na njihovi uradni spletni strani.

Njihov cilj je bil, da po vseh teh letih sklene dokončna odločitev. Deležni smo bili očitkov, da je lovcem edini interes zgolj in le izvajanje lova, kar seveda ni res. Sodba pritrjuje, da je lov le eden od načinov upravljanja, pri preštevilni populaciji pa neizogibno dejstvo. Seveda je potrebno izvajati tudi ostale ukrepe, da bomo lahko sobivali z medvedom v današnji kulturni krajini, ocenjujejo v Lovski zvezi Slovenije.

Odvzem medvedov mora biti usmerjen v problematične osebke
Kot so zapisali, so lovci ponosni, da so ohranili zveri, tako medveda kot risa. Na eni strani pri populaciji, ki je ogrožena, sodelujejo pri doselitvi risa v projektu LIFE Lynx, na drugi strani pa morajo pri preštevilni populaciji medveda izvajati tudi lov. Da je to v interesu javne varnosti in varnosti ljudi, je s sodbo potrdilo tudi Upravno sodišče RS. “Že v preteklosti smo lovci dokazali, da znamo trajnostno upravljati tudi z zavarovanimi vrstami, sodba le potrjuje, da bo moralo okoljsko ministrstvo tudi v bodoče na podobnih temeljih upravljati z zavarovanimi vrstami. Tudi dandanes je lov neizogibno dejstvo in zato na Lovski zvezi Slovenije pričakujemo, da bo vloga lovca ali upravljalca lovišča primerno cenjena oziroma spoštovana.”

Sodba Upravnega sodišča je vsebinsko zanimiva in bo dolgoročno vplivala na politiko trajnostnega upravljanja s prostoživečimi živalmi. “Upamo, da bo sodba čim prej javno dostopna. Sam odvzem medvedov, ko bo zopet dovoljen, pa bomo morali usmeriti predvsem v odvzem problematičnih osebkov in v zmanjševanje konfliktov,” še pojasnjujejo slovenski lovci.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...