Ste dovolj eko, da bi pili pivo iz pivovarne, ki črpa iz greznice?

Datum:

Dandanes je zelo moderno, da rečeš, da si eko. Nekaj povsem drugega pa je v praksi živeti na eko način, saj ta način življenja zahteva odrekanja. Na ta poletni dan se tako poraja pomemben eko razmislek: Ste dovolj eko, da bi pili pivo iz pivovarne, ki črpa iz greznice? 

To je pivo, narejeno samo iz najboljših sestavin: vrhunski nemški ječmenov slad, aromatični hmelj Citra in Calypso (gre za hmelj z izrazito aromo), kmečki kvas iz Norveške – in predelane odplake. Pivo pod imenom NewBrew, ki je produkt sodelovanja med singapursko nacionalno agencijo za vodo in lokalno craft pivovarno Brewerkz, se je že izkazalo za priljubljeno in je po poročilih razprodano v restavracijah pivovarne.

Pivovarna Brewerkz opisuje pivo kot “zelo okusno” in primerno za singapursko tropsko podnebje z gladkim priokusom po praženem medu. Namenjen pa je tudi osvetlitvi izrednih podnebnih razmer in vse večjim grožnjam, ki jo suše in poplave predstavljajo za svetovno oskrbo s sladko vodo.

Singapur, gosto naseljena otoška mestna država, je še posebej občutljiva na pomanjkanje vode zaradi pomanjkanja naravnih vodnih virov in pomanjkanja prostora za zbiranje in shranjevanje vode. Država je investirala v nove načine za zagotavljanje trajnostne oskrbe in zmanjšanje odvisnosti od vode, uvožene iz sosednje Malezije. To vključuje metode, kot so zbiranje deževnice, razsoljevanje morske vode in čiščenje odpadne vode.

Brew uporablja “NEWater”, odpadno vodo, ki jo je singapurski odbor za javne službe očistil z mikrofiltracijo in reverzno osmozo ter ultravijolično svetlobo z namenom odstranjevanja kontaminantov, bakterij in virusov. Končni rezultat je pitna voda v skladu s smernicami za pitno vodo, ki sta jih določili Agencija za varstvo okolja ZDA in Svetovna zdravstvena organizacija.

Foto: Pixabay

“NEWater” se v glavnem uporablja za hlajenje in industrijske procese ter za polnjenje rezervoarjev in naj bi do leta 2060 zadostil 55 odstotkov singapurskih potreb po vodi. Nepredvidljivo vreme in naraščajoče število prebivalcev so spodbudili vse več držav, da se za zmanjšanje zalog obrnejo na reciklirano odpadno vodo. Nekatere pivovarne so v svoje izdelke vključile tudi predelano vodo, med drugim v Kanadi, Nemčiji in ZDA, poroča Guardiana.

Prva serija NEWBrew je že razprodana na točenje v restavracijah Brewerkz, poroča Bloomberg. Podjetje menda pričakuje, da bodo zaloge v supermarketih pošle do konca meseca, kot so dejali, bodo razmislili o izdelavi nove serije.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...