Ursula von der Leyen nima podpore treh slovenskih evropskih poslancev

Datum:

Slovenski evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič so nezadovoljni z dosedanjim delom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Slednja je napovedala kandidaturo za drugi mandat. Očitajo ji sprejemanje napačnih odločitev in premalo odločnosti. Podporo za še en mandat na čelu Evropske komisije pa ji je kljub temu izrekla Ljudmila Novak.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je potrdila, da namerava še pet let voditi izvršno oblast Evropske unije, a na njeno vodenje letijo številni očitki.

Ursula von der Leyen ni moja izbira in je ne podpiram. Ni me prepričala ne s svojim nastopom, še manj pa s preteklimi odločitvami, med katerimi so bile mnoge povsem zgrešene. Četudi s svojo dovršeno komunikacijo skuša prepričati drugače, je šibka voditeljica. Evropa v prihodnjem obdobju potrebuje odločnost v dejanjih, ne samo v besedah,” je za STA povedala Romana Tomc. Slednja je bila v preteklosti že kritična do Von der Leynove, ki ni stopila v bran vladavini prava in depolitizaciji medijev v državah, kjer je na oblasti Levica.

Evropska poslanka Romana Tomc (Vir: X)

Njen strankarski kolega Milan Zver je pojasnil, da bodo o podpori dosedanji predsednici komisije za vodilno kandidatko EPP na junijskih evropskih volitvah verjetno odločali na ravni stranke. Izrazil je nezadovoljstvo z njenim delom v trenutnem mandatu, predvsem na področju zelenega prehoda. “V naslednjem mandatu bo treba reševati evropsko gospodarstvo in kmetijstvo, nisem pa prepričan, da to lahko naredijo tisti, ki so v tem mandatu sprejemali napačne odločitve,” je zapisal.

Bogovič: rezultati njenega dela na več področjih so zelo slabi
Podporo Von der Leyen odreka tudi Franc Bogovič, saj kot je pojasnil, so “rezultati njenega dela in dela Evropske komisije v tem mandatu na področju kmetijske, energetske, okoljske in gospodarske politik zelo slabi,” je zapisal. Dodal je, da je komisija pod njenim vodstvom z “zgrešenimi ukrepi pod vprašaj postavila prehransko, energetsko in obrambno varnost Evrope”. Iz stranke SLS so ob tem že sporočili, da njihova delegacija na marčnem kongresu EPP ne bo podprla kandidature aktualne predsednice komisije za vodilno kandidatko na evropskih volitvah.

Kjub podpiranju slabih politik jo podpira Ljudmila Novak
Podporo pa ji je kljub slabim rezultatom izrekla Ljudmila Novak, ki ji podporo izreka prav na podlagi uresničevanja zastavljenih politik Evropske unije, ki so se izkazale za slabe na več področjih. “Njen nadaljnji mandat bi omogočil doslednost in stabilnost pri uresničevanju zastavljenih politik ter nadaljnji razvoj Evropske unije v smeri trajnostne, inovativne in enotne Evrope,” je prepričana.

Ljudmila Novak (Foto: Bobo)

Po evropskih volitvah, ki so predvidene za 6. in 9. junij, bodo morale države članice izbrati njenega naslednika (s kvalificirano večino), Evropski parlament pa bo moral nato to potrditi z glasovanjem (z absolutno večino). Vsakih pet let 27 držav članic imenuje tudi predsednika Evropskega sveta in parlamenta ter visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...