“Uspeh” migrantske politike: Avstrija odpravila nadzor s Slovaško, s Slovenijo ostaja

Datum:

Potem ko so dlje časa prihajala opozorila o tem, kako zgrešena je migrantska politika vlade Roberta Goloba, ki si je navkljub povečanemu številu nezakonitih prehodov meje odločila za podiranje ograj na meji, je temu pritrdila še odločitev naše severne sosede Avstrije, ki se je odločila, da bo odpravila nadzor na meji s Slovaško, ki ga je začasno uvedla septembra lani, nadzor na meji s Slovenijo pa ostaja še naprej. 

                   

“Avstrija odpravlja nadzor na meji s Slovaško, na meji s Slovenijo pa nadzor zaradi ilegalnih migracij ostaja. “Uspehi” Golobove odstranitve Slovenske vojske in podiranja ograje na meji s Hrvaško. In “jedrne” usmeritve Tanje Fajon, ki odhaja – v Uzbekistan …!”, so besede, s katerimi je dogajanje v znak kritike delovanja vladajočih komentiral poslanec stranke SDS Branko Grims, ki že dlje časa opozarja na problematiko migracij in pomen učinkovitega nadziranja državnih meja.

Slovaška po mnenju Avstrije in Češke napredovala v boju proti tihotapcem ljudi
Avstrijsko ministrovo za notranje zadeve je sprejelo odločitev, da z današnjim dnem začasni nadzor na meji s Slovaški odpravi. Enako odločitev je sprejela tudi Češka, ki je sicer z nadzorom meje izkoristila štiri od šestih možnih mesecev, ko lahko uvede začasni nadzor na notranji meji schengenskega območja. Ko sta se Avstrija in Češka odločila za vzpostavitev nadzora na meji, je bila Slovaška sicer kritična. Obe državi pa sedaj navajata, da se je na Slovaškem izboljšal boj proti tihotapcem ljudi. Od konca septembra lani je bilo v državi prijetih 24 tihotapcev ljudi, ki so delovali s Slovaške, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Avstrijski minister za notranje zadeve Gerhard Karner v luči ukinitve nadzora na meji s Slovaško poudarja, da boj proti tihotapcem ljudi še naprej ostaja ena glavnih nalog. “Namesto kontrol na meji s Slovaško bodo več pozornosti namenili nadzoru mejnega območja v koordinaciji s sosednjo državo,” poroča STA in dodaja, da se bodo avstrijski organi pri tem posluževali mobilnih patrulj in uporabe brezpilotnih letal.

Medtem ko Avstrija, Madžarska in Srbija skupaj zaostrujejo nadzor in ukrepajo proti ilegalnim migrantom, Golobova vlada podira zaščitno ograjo in je z meje že umaknila Slovensko vojsko. “To je očitna veleizdaja slovenskih nacionalnih interesov in naklepno uničevanje Slovenije,” je konec januarja opozoril Grims. Kot kaže, pa tudi severna soseda ni preveč zadovoljna z napori slovenske vlade, ki se ima za učinkovito pri reševanju migrantske problematike, saj nadzor na meji s Slovenijo še naprej ostaja.

Od sredine septembra 2015 je Avstrija v okviru migracijske krize ponovno uvedla nadzor na svoji meji z našo državo, ki ga od takrat podaljšuje. Za obdobje od 16. maja 2016 do 10. novembra 2017 se je naša severna soseda naslonila na štiri zaporedna priporočila Sveta EU. Za obdobje od 11. novembra 2017 pa se je na lastno pobudo zopet odločila za uvedbo nadzora na svojih mejah za več zaporednih šestmesečnih obdobij.

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Dejstvo je, da je bilo v obdobju od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2022 v Sloveniji obravnavanih 32.024 nedovoljenih prehodov državne meje. Število je večje za 214 odstotkov glede na primerljivo obdobje 2021, ko je bilo obravnavanih 10.198 nedovoljenih prehodov. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Burundija in Indije. Pri tem pa moramo seveda upoštevati, da policija zabeleži 15, mogoče 20 odstotkov dejanskega stanja, kar pomeni, da je bilo nezakonitih prehodov bistveno več. Ne gre pa niti prezreti opozorila Andreja Rupnika, bivšega direktorja Sove in strokovnjaka za varnostna vprašanja, ki je za Delo že pred časom opozoril, da se z vstopom Hrvaške v schengensko območje povečuje nevarnost, da bo Slovenija postala migrantski žep. “Samo v Sloveniji poslušamo, da ograja ne deluje in je odveč,” je bil že večkrat kritičen Grims. Daleč od tega, da je edini. A Golobova vlada pač dela drugače.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...