Uspešno izvedena onesposobitev letalske bombe #foto

Datum:

V Novi Gorici je potekala onesposobitev letalske bombe angleške izdelave iz druge svetovne vojne, ki so jo prejšnji ponedeljek našli v bližini železniške postaje, tik ob državni meji z Italijo. Začetek same akcije onesposobitve so ob 10. uri naznanile sirene. Pirotehnikoma Benjaminu Kreševcu in Aljažu Lebanu je uspelo v slabi uri varno odstraniti oba mehanska vžigalnika. Akcija je potekala usklajeno tudi v Gorici (I). 30-sekundna sirena pa je ob uspešnem zaključku akcije naznanila preklic nevarnosti za prebivalce.

Novogoriški župan Samo Turel je na današnji novinarski konferenci povedal: »Za nami je zahteven teden z obilo načrtovanj in sestankov. Današnja akcija se je uspešno zaključila. Še posebej želim čestitati obema pirotehnikoma, ki sta fizično onesposobila bombo. Želim se zahvaliti vsem, ki so poskrbeli, da se je akcija uspešno zaključila. Zahvaljujem se tudi v imenu goriškega župana Rodolfa Ziberne in prefekta Raffaela Ricciardija. Tudi mi se zahvaljujemo italijanski strani, kajti vplivno evakuacijsko območje je bilo približno enakomerno razdeljeno. Za 15 ljudi, ki so, da nevarnost mine, počakali v prostorih občinske stavbe, je bilo poskrbljeno. Danes se je res pokazalo, kako sodelovanje in uspešna koordinacija pripeljeta do želenega cilja.«

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite, je dejal, da v uspešen zaključek akcije sploh ni dvomil. Vesel in zadovoljen je, da imamo takšne ljudi v sistemu civilne zaščite. Ob tem je Državno enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi označil za elitno.

Poveljnik civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica Andrej Biaggio je natančneje opisal potek dogodkov od same najdbe bombe do današnje uspešne akcije onesposobitve.

Poveljnik Javne gasilske službe Simon Vendramin, ki je vodil današnjo evakuacijo, je postopek umikanja ocenil z odlično oceno. Pohvalil je delo gasilcev, ostalih pristojnih služb ter prebivalce.

Vir: Občina Nova Gorica, Foto: Ervin Čurlič

Neli Skočaj, sekretarka RKS OZ Nova Gorica, je povedala, da so v prostorih občinske stavbe poskrbeli za 15 ljudi, večinoma starejših s težavami pri gibanju. Na voljo so imeli prigrizke, hrano.

Komandir Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić je povedal, da so policisti ves teden zagotavljali 24-urni nadzor nad območjem, kjer je bilo gibanje prepovedano. Dejal je, da so imeli v soboto zvečer incident, ko so tri osebe poskusile vstopiti na varovano območje ter pri tem napadle policiste. Ti so uporabili prisilna sredstva in storilca pridržali.

Darko Zonjič, poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, je povedal, da je delo potekalo po načrtih. “Zadovoljen sem, da se je akcija zaključila v prvi fazi, saj je bilo odvijanje zadnjega vžigalnika zahtevno, kajti bil je nekoliko poškodovan. Zanj smo izdelali posebno orodje. V drugi fazi je stvar zelo negotova. Bombo bomo dokončno uničili v roku treh mesecev po predpisanih postopkih.”

Go-Portal

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...