Nevihta je najbolj pustošila po zahodu države, na poti je nova pošiljka

Datum:

V nekaterih regijah smo se znova zbudili v oblačno jutro, nekje pa že divjajo nova neurja. V noči iz ponedeljka na torek na Primorskem in v severozahodni Sloveniji ni šlo brez neviht, širile so se tudi skozi osrednjo in notranjo Slovenijo. Center za obveščanje je s teh območij v noči iz ponedeljka na torek prejel številna obvestila o dogodkih, povezanih z neurji, znova je pustošil veter in klestila toča v velikosti jajc, največ škode je bilo na zahodu države. Vreme pa se še ne bo umirilo, iz Italije že prihaja nov val močnih neviht, opozarja Arso.

                   

“Sistem močnih neviht je že nad Italijo in bo kmalu dosegel Slovenijo. Predvidoma bo prešel celo državo. Nevihte se pojavljajo tudi nad Slovenijo, pred prehodom sistema se lahko razvije kakšna močnejša nevihta. Znova pričakujemo močne nalive, močne sunke vetra in točo,” je na Twitterju opozoril Arso. Nočni prehod močnejšega nevihtnega sistema je največ škode povzročil na zahodu države. Na Celjskem je zaradi nalivov in vetroloma prišlo do težav pri oskrbi s pitno vodo in elektriko. Nevihto so spremljali debela toča in močni sunki vetra, ki so v Ajdovščini dosegli hitrost 118 kilometrov na uro. In ni še konec.

Stanje naj bi se umirilo jutri.

“Trenutno nevarnost predstavljata dve močnejši supercelični nevihti. Prva se pomika v smeri Dolenjske in Novega mesta, druga pa v smeri severnega dela Istre ter deloma Primorske. V kolikor bo nevihta preživela do tja, lahko kasneje zadane tudi Belo Krajino,” so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso), ki je tudi danes za celotno Slovenijo izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnosti neurij. V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče. Na Arsu ob tem ne izključujejo možnosti razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek. Nove nevihte prihajajo iz Italije.

Arso pričakuje nadaljevanje neviht na območju Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja. Kot so večkrat opozorili, je potrebno biti tudi danes zelo pozoren na vremensko dogajanje in sproti spremljati opozorila in radarsko sliko ter omejiti dejavnosti na prostem takrat, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno. Stanje bodo spremljali tudi na agenciji in po potrebi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila. Nevihte so se ponekod že začele.

Geološki zavod Slovenije ob tem obvešča, da bo v noči na sredo zaradi napovedanih povečanih padavin in velike namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije. Nevihtni val, ki je Slovenijo zajel v noči na torek, je ponekod prinesel močne sunke vetra, klestila je tudi debela toča, o sunkovitem vetru in toči v velikosti jajca so že v ponedeljkovih večernih urah poročali iz Ajdovščine in Nove Gorice.

Gorenje pri Postojni (Foto: Facebook)

Pri upravi za zaščito in reševanje so v večernih urah zabeležili 76 dogodkov v Celju, v Kranju štiri, v Ljubljani 34, v Mariboru štiri, v Novi Gorici 29, v Postojni štiri in v Slovenj Gradcu tri dogodke v času neurja. Po do zdaj zbranih podatkih so zabeležili 157 dogodkov, največ na območju Regijskega centra za obveščanje Celje. Močan dež in veter ter toča so povzročali podiranje dreves, odkrivanje in puščanje streh, podiranje telekomunikacijskih drogov in napeljav, meteorne vode so poplavljale objekte, pojavilo se je tudi nekaj plazov, piše Siol.

Foto: Facebook

Vremenoslovec pri agenciji za okolje Blaž Šter je v nedeljo zvečer na Twitterju opozoril na zadnje vremenske modele, ki kažejo, da bodo od ponedeljka zvečer do srede mogoče močnejše nevihte. Sprva bodo glavna nevarnost močni sunki vetra in toča, od torka popoldne pa tudi dolgotrajni nalivi.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...