Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange prisiljen zapustiti ekvadorsko ambasado?

Datum:

Obstaja velika možnost, da bo moral ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange zapustiti ekvadorsko ambasado v Londonu, kjer je živel šest let, potem ko sta ZDA in Španija pričeli pritiskati na Ekvador, da naj preneha z njegovim varovanjem. 

Položaj ustanovitelja Wikileaksa na ambasadi je nenavadno slab, saj se lahko zgodi, da bo Assange prisiljen zapustiti ambasado ali pa se bo za odhod odločil sam na podlagi dodatnih omejitev. “Položaj Assanga je v nevarnosti,” je vir povedal za ameriški CNN.

Odpravljeni bodo dodatni varnostni ukrepi
Prejšnji teden je predsednik Ekvadorja Lenin Moreno naročil odpravo dodatnih varnostnih ukrepov na ambasadi, ki so državo stali vsaj 3,7 milijona angleških funtov. Operacija, ki se je sprva imenovala “operacija gost” in kasneje “operacija hotel”, povprečno stane vsaj 48.885 britanskih funtov na mesec (55.870,93 evra).

Dejavnosti Assanga, razpoloženje ter interakcija z osebjem ambasade, njegovo pravno ekipo in drugimi obiskovalci so bili pod strogim nadzorom varnostnega osebja in posneti do zadnje minute. Operacija varovanja Assanga je potekala v skladu z odobritvijo nekdanjega ekvadorskega predsednika Rafaela Corree in nato zunanjega ministra Ricarda Patina. Ekvadorska vlada pa je sedaj dejala, da bodo na lokaciji v Londonu ohranjali običajen nivo varnosti, kot na drugih ekvadorskih ambasadah po svetu. Moreno je januarja Assanga označil kot podedovan problem in “več kot nevšečnost”, poroča britanski Daily Mail.

Foto: epa

Marca letos so Assangu onemogočili dostop do interneta, uvedene pa so bile omejitve glede obiskovalcev, potem ko je ta preko družabnega omrežja Twitter izrazil podporo separatističnim gibanjem v Kataloniji in Španiji. V skladu z dogovorom med Assangem in ekvadorsko vlado mu ni dovoljeno pošiljanje sporočil, ki bi lahko ogrožala odnose južnoameriške države z drugimi državami. V primeru, da bo Assange zapustil ambasado, bi ga lahko aretirala britanska policija in ga izročila ZDA, kjer bi bil lahko obsojen na zaporno kazen zaradi objavljanja tajnih ameriških vojaških dokumentov in diplomatskih depeš leta 2010.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...