Tuji mediji o migrantih in slovenskih volitvah: Prihodnost Slovenije je v nevarnosti in s prihodom migrantov obstaja tveganje, da bi evropski narodi izgubili svoje države

Datum:

Vse več tujih medijev je začelo pisati o tem, da je Slovenija ciljna država desettisočim migrantom in kako se spopada s težko situacijo. “Migranti so se nezakonito naselili v Sarajevu, zato je Slovenija v strahu, saj je 60 tisoč migrantov na poti skozi Bosno v Slovenijo: slovenske volitve bodo čutile težo tega vprašanja,” piše Visegrád Post. “Na Balkanu je nova migrantska kriza, ravno zaradi teh 60 tisoč migrantov, ki prihajajo v Slovenijo.”

                   

Skupine migrantov, ki prihajajo iz celotnega arabsko-muslimanskega sveta (od Alžirije do Pakistana), so vzpostavile ilegalne tabore v samem središču Sarajeva. Čeprav hrvaške oblasti molčijo o nevarnostih, ki jih prinašajo migranti, so dali skromna navodila za okrepitev nadzora na meji z Bosno in Hercegovino, a z 933 kilometrov dolgo skupno mejo to ne bo lahka naloga.

V Slovenijo letos prišlo štirikrat več migrantov kot v istem obdobju lani
Neuradni viri kažejo na okoli 1.300 poskusov ilegalnih prihodov v Slovenijo (s Hrvaške) v prvem četrtletju leta 2018, kar je štirikrat več kot v istem obdobju lani. Nova balkanska pot pa, kot kaže, popolnoma zaobide Srbijo, saj vodi skozi Albanijo, Črno goro in Bosno in Hercegovino, sledi Hrvaška in na koncu Slovenija.

Med sestankom držav, ki sodelujejo v Visegrád Group v Atenah, je madžarski minister za zunanje zadeve Péter Szijjártó v začetku maja letos dejal, da Balkan poleti čaka migrantski val, kar pa je odvisno od Turčije in njene volje, da zadrži migrante v zalivu, saj so meje jugovzhodne Evrope popolnoma odprte in nezaščitene. Szijjártó je nadalje dejal, da spori in nesoglasja prej povzročijo in spodbudijo migracijski val, kot pa ga omejijo. Tudi madžarski premier Viktor Orban je obiskal Slovenijo v maju, piše Visegrád Post, kjer bodo 3. junija predčasne volitve, da bi podprl kampanjo Janeza Janše in njegove stranke SDS. V svojem govoru, ki ga je imel tudi v Prekmurju, kjer je majhna madžarska manjšina, je ​​na novo izvoljeni madžarski premier opozoril na nevarnost migrantov in tveganje, da bi evropski narodi izgubili svoje države. V okviru prihoda desettisočih migrantov na slovensko mejo (ki je tudi schengenska), bo morda ta tema kot tudi podpora Viktorja Orbana tehtala veliko več, kot je bilo pričakovano.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...