Metka Zevnik o začetku referendumske kampanje: Podpise bomo zbirali naprej. Šli bomo od človeka do človeka.

Datum:

Ustavno sodišče RS je razveljavilo sklep državnega zbora in dopustilo referendum o družinskem zakoniku, ki istospolnim parom dovoljuje posvojitev otrok. Zevnikova iz Koalicije Za otroke gre: “Danes je sončen dan, tako kot je sončna naša koalicija.”

                   

Na vprašanje, ali bo pri referendumu sodelovala tudi Rimskokatoliška cerkev (RKC), se je Zevnikova vprašala, kdo sploh je RKC, in poudarila: “RKC smo mi vsi verujoči. Seveda se bomo udeležili referenduma, prepričana pa sem, da nas bodo podpirali tudi neverujoči.”

Glede odločitve državnega zbora, ki je z 51 glasovi želel preprečiti referendum, je poudarila, da “ni dobro, da se poslanci, predvsem iz Združene levice, bojijo ljudstva“.

Prihod beguncev ob tem vidi kot priložnost za Slovenijo, da tudi razmislimo, kaj želimo in kaj pravzaprav smo. ”Družina je tista, ki je v narodu zelo pomembna in otroci, ki jih imamo, so prihodnost tega naroda. In to bo razmislek v tem času,” je še dodala.

Pet glasov za, štirje proti
Ustavno sodišče je v postopku za odločitev v sporu o dopustnosti referenduma, začetem z zahtevo predlagateljev referenduma Metke Zevnik in Aleša Primca, odločilo, da se razveljavi sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o zakonski noveli.

Ustavno sodišče je odločitev sprejelo s petimi glasovi proti štirim, kar smo poročali že pred časom. Proti so glasovale sodnice Dunja Jadek Pensa, Etelka Korpič – Horvat, Jasna Pogačar in Jadranka Sovdat, ki so podale tudi odklonilna ločena mnenja. Pritrdilna ločena mnenja so dali sodnica Marta Klampfer in sodniki Miroslav Mozetič, Ernest Petrič in Jan Zobec.

DZ je 3. marca sprejel novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov, vendar pa zaradi začetka postopka za razpis referenduma s strani civilne iniciative Za otroke gre ni začela veljati, piše STA. DZ je 26. marca zavrnil razpis referenduma o noveli z utemeljitvijo, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke gre je nato vložila ustavno pritožbo zoper sklep DZ, v kateri so predlagali odpravo sklepa in dopustitev referenduma.

Novinarska konferenca Koalicije Za otroke gre, na kateri bosta Metka Zevnik in Aleš Primc spregovorila o odločitvi Ustavnega sodišča RS glede referenduma o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, bo danes ob 13. uri pred državnim zborom.

B. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...