Ustavno sodišče znova prizadelo čustva mnogih trpečih pod titoističnim režimom

Datum:

Ustavno sodišče je razveljavilo odlok o preimenovanju Titove ceste, Občinski svet Občine Radenci pa bo v skladu z navodili iste odločbe Ustavnega sodišča ponovno sprejel Odlok o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije,” je na Twitterju sporočil Roman Leljak, župan občine Radenci, in dodal, da ne bo popustil. “Takšno ime, ki je med drugim tudi simbol masovnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka. Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe,” pa je v ločenem odklonilnem mnenju poudaril ustavni sodnik dr. dr. Klemen Jaklič.

Občinski svet v Radencih je lani decembra dotedanjo Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije, preimenovanje je bilo sprejeto ob 30-letnici samostojne Slovenije in 30. obletnici plebiscita. Ustavno sodišče je sedaj razveljavilo odlok, s katerim je občinski svet Občine Radenci Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Ugotovilo je namreč, da je župan Roman Leljak ravnal nepravilno, ko je odlok razglasil pred potekom 15-dnevnega roka, ki je namenjen vložitvi zahteve za razpis referenduma o odloku. Odlok tako ni zakonit, poroča STA. Zahtevo za oceno ustavnosti novele odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, s katero je občinski svet preimenoval tamkajšnjo Titovo cesto, so na ustavno sodišče vložili Civilna pobuda Radenci in štirje občinski svetniki. V pobudi so županu in Občini Radenci očitali več kršitev veljavnih predpisov, a se je ustavno sodišče opredelilo le do očitka o kršenju tretjega odstavka 46. člena zakona lokalni samoupravi, ki govori o 15 dnevnem roku za vložitev zahteve za naknadni referendum, o ostalih očitkih pa se ni izrekalo. Pobudniki so namreč vložili pobudo za razpis naknadnega referenduma.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil odlok o preimenovanju ceste na občinskem svetu sprejet 29. decembra 2020, v uradnem glasilu slovenskih občin pa razglašen in objavljen 31. decembra. “Iz tega jasno izhaja, da ga je župan razglasil in objavil pred potekom petnajstdnevnega roka od njegovega sprejetja. S tem je občanom in občinskim svetnikom onemogočil, da bi lahko sprožili začetek referendumskega postopka. Izpodbijani občinski predpis je bil zato sprejet po postopku, ki je protiustaven in nezakonit,” so zapisali ustavni sodniki. Ustavni sodniki se pri tem tudi niso opredeljevali do zatrjevanj Občine Radenci, da odlok o preimenovanju ceste odpravlja neustavno stanje, ker je ustavno sodišče že v primeru Titove ceste v Ljubljani pred leti ugotovilo, da je takratno občinsko poimenovanje ene izmed ulic po Josipu Brozu Titu v neskladju z ustavo in načelom o varovanju človekovega dostojanstva. Za odločitev o razveljavitvi odloka o preimenovanje Titove ceste v Radencih je glasovalo šest ustavnih sodnikov, proti so bili trije.

Ime je simbol masovnih zločinov, že sama pobuda je protiustavna
Pobudniki, ki izpodbijajo veljavnost postopka, v katerem so organi občine spremenili poimenovanje ulice iz Titove ceste v Cesto slovenske osamosvojitve, po moji oceni nimajo pravnega interesa,” je ustavni sodnik Klemen Jaklič zapisal v svojem ločenem odklonilnem mnenju. V nadaljevanju je pojasnil, da bi radi dosegli razveljavitev preimenovanja in s tem, da bi se ulica še naprej imenovala Titova cesta. “Takšno ime, ki je med drugim tudi simbol masovnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka. Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe. Zato tudi tisti, ki z namenom ohranitve takšnega poimenovanja (protiustavni namen) izpodbija veljavnost postopka spremembe imena, nima pravnega interesa,” je poudaril Jaklič.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič (Foto: STA)

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...