V Avstriji po nekaterih podatkih kar 250 nevarnih islamskih pridigarjev

Datum:

Že dolgo je znano, da imajo Avstrijci veliko balkansko teroristično mrežo. Po avstrijskih obveščevalnih podatkih je v Avstriji približno 250 radikalnih pridigarjev in imamov, večina jih je iz nekdanje Jugoslavije in Čečenije. Pridigajo radikalni islam, po katerem velja, da vsi kristjani in disidenti veljajo za bogokletnike in nevernike, ki jih je treba iztrebiti. Avstrija je torej pred velikansko nalogo – razbitjem radikalne in izjemno nevarne mreže potencialnih islamskih teroristov.

Po grozovitem terorističnem napadu na Dunaju, ki je eno najznamenitejših svetovnih metropol zavil v žalost in nejevero, je avstrijski predsednik vlade, Sebastian Kurz odločno spregovoril svojim državljanom, da naj napada ne presojajo kot vojno med kristjani in muslimani, temveč kot vojno med civilizacijo in barbarstvom. Skupaj s predsednikom države, Alexandrom Van Der Bellenom in predsednikom parlamenta, Wernerjem Sobotko, je položil venec na kraj dogodka, kjer je 20-letni Albanec umoril štiri ljudi in jih ranil 14. Polovica ranjenih se še bori za življenje.

Sebastian Kurz je v nagovoru avstrijske nacije povedal, da je  bil teroristični napad izraz sovraštva do avstrijskega načina življenja, motiviran z islamizmom in da v resnici ne gre za vojno med muslimani in kristjani, ampak med civilizacijo in barbarstvom. Povedal je, da si Avstrija ne bo dovolila, da bi jo zaradi tega prevzelo sovraštvo, obenem pa je napovedal, da bodo teroriste preganjali z vso silo, na podoben način kot vse, ki so imeli karkoli opraviti s prelivanjem krvi na Dunaju.

Kdo je bil storilec?
Potem ko so policisti identificirali storilca, so z eksplozivom podrli vrata njegovega stanovanja in kasneje aretirali še 14 ljudi, za katere se verjame, da so bili s storilcem povezani. Po nekaterih informacijah naj bi dva človeka aretirali tudi v St. Pöltnu. Dunaj je zavit v črno, vse zastave so na polovici drogov in v Avstriji so razglasili tri dni žalovanja. V sredo točno opoldne so se z minuto molka poklonili žrtvam tega strahovitega dogodka. Svoboda, demokracija in strpnost sta za Avstrijo zelo pomembni in Avstrijci se jim ne bodo kar tako odpovedali, kar je poudaril tudi Kurz v svojem nagovoru, kjer se je obenem zahvalil mednarodnim voditeljem za izraze sožalje in za podporo v teh težkih trenutkih za avstrijsko nacijo.

Terorist po svojih starših izvira iz severne Makedonije iz vasi Celopek pri Tetovu, starši pa so albanske etničnosti. Imel je makedonsko in avstrijsko državljanstvo. Kot osemnajstletnik je leta 2018 odpotoval v Turčijo, od koder se je nameraval preseliti v Sirijo, da bi se pridružil teroristični organizaciji Islamska država. 25. aprila 2019 je bil obsojen na 22 mesecev zapora zaradi poskusa potovanja v Sirijo, da bi se pridružil ISIL-u, do poletja 2020 pa naj bi bil v zaporu. Toda izpuščen je bil prej, ker so ga obravnavali po zakonodaji za mlajše odrasle osebe. V zaporu naj bi opravil “program deradikalizacije”. Policijski viri trdijo, da je terorist na Slovaškem nezakonito nabavljal strelivo in avtomatsko puško AK-47, kamor je sredi julija potoval s prijateljem, v avtomobilu matere enega od osumljenih. Policija je doslej aretirala 12 oseb, starih od 16 do 25 let. Eden od aretiranih je bil rojen na Kosovu. Na Dunaju so jih aretirali deset, dva pa v St. Pöltenu.

V Avstriji po nekaterih podatkih 250 radikalnih pridigarjev in imamov
Čeprav je bil napad za Avstrijce in za ves svet šokanten, za tiste, ki sledijo islamskemu radikalizmu v Avstriji, pač ne. Že dolgo je namreč znano, da imajo Avstrijci veliko balkansko teroristično mrežo. Po avstrijskih obveščevalnih podatkih je v Avstriji približno 250 radikalnih pridigarjev in imamov, večina jih je iz nekdanje Jugoslavije in Čečenije, ki še vedno pridigajo radikalni islam, po katerem velja, da vsi kristjani in disidenti veljajo za bogokletnike in nevernike, ki jih je treba iztrebiti.

Foto: epa

Za razliko od Nemčije in Francije, pa tudi Nizozemske, ki so se z radikalnim islamom že spopadle in zaprle mnoge mošeje ter islamska središča, ki so spodbujala islamski radikalizem, Avstrija tega ni storila, saj meni, da gre za kršitev človekovih pravic in strmoglavljenje večetnične in večnacionalne države. Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da so vsi radikalni islamisti, ki so v zadnjem času izvajali teroristične napade, večinoma mladi ljudje, ki ne prihajajo iz depriviranih okolij in živijo v evropskih prestolnicah. Kar bi lahko bilo katastrofalno za Evropo je dejstvo, da je po dokumentih, ki so jih ameriške čete zasegle po propadu kalifata in porazu teroristične Islamske države, več kot 100 tisoč mladoletnikov registriranih kot operativcev ISIL-a, usposobljenih v džihadističnih taboriščih.

Avstrija pred veliko nalogo: razbitjem radikalne mreže islamskih teroristov
Večina avstrijskih islamistov prihaja iz BiH, Makedonije, Kosova in Čečenije. Julija 2016 je takrat 35-letnega Mirsada Omerovića graško državno sodišče obsodilo na 20 let zapora zaradi rekrutacije 166 mladih za ISIL-ov džihad v Siriji. Omerovič, ki izvira iz srbskega Sandžaka, je pogosto bival v vasi Maoča in ni presenetljivo, da je tudi sam pridigal vahabitsko razlago islama, na katero stavita tudi ISIL in Al-Kaida. Tajne službe EU so ga opazile že leta 2011, ko je začel objavljati svoje ekstremistične pridige na YouTubu, vendar so ga ujeli šele konec leta 2014.

Poleg rekrutiranja mladih za zapolnitev vrst ISIL-a so mu očitali tudi zbiranje denarja za teroristično gibanje in spodbujanje k umoru in hudemu nasilju. Mirsad Omerović je pod imenom Abu Tejma deloval tudi na jugu Nemčije ter v Bosni in Hercegovini. Europol v svojem letnem poročilu navaja, da ISIL to pogosto počne preko svojih propagandnih priročnikov že z zelo mladimi fanti. Zvabijo jih v tabore, kjer se učijo vahabitske ideologije, poleg njih pa so jurišne puške, večje od njih samih. Pogosto imajo predavanja, kjer tem otrokom kažejo fotografije in posnetke terorističnih napadov, ki so jih izvedli džihadisti. Svetujejo jim, naj izberejo kraje, kjer je skoncentrirano kar največ nevernikov in bogokletnikov, po principu več ko jih bodo pobili, večja bo nagrada v raju. Pri športni vzgoji jih učijo izvesti samomorilske napade.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...