V bolnišnicah narašča število covidnih bolnikov, vse več jih potrebuje zdravljenje na intenzivnem oddelku!

Datum:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana trenutno zdravijo nekaj manj bolnikov s covidom-19 kot pred tednom dni, a kot so poudarili v največji slovenski bolnišnici, to ne odraža pravega stanja v državi, saj so covidne oddelke vmes znova odprle skoraj vse bolnišnice. Danes je tam hospitaliziranih 144 covidnih bolnikov, od tega jih 40 potrebuje intenzivno zdravljenje, ostali pa so na navadnih covidnih oddelkih. Še 30 bolnikov spremljajo na daljavo prek telemedicine. V UKC Maribor pa število okuženih že ves teden rahlo narašča – danes imajo hospitaliziranih bolnikov 116, kar je največ v zadnjem obdobju, od tega jih je na intenzivnem zdravljenju 21. Zadnji teden se število tistih, ki potrebujejo intenzivno oskrbo, ves čas giblje okoli 20, kar pomeni, da so za nove bolnike na voljo le še dve ali tri postelje, poroča STA.

                   

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je povedal, da je bil drugi val izjemno visok, zdaj pa so v fazi nekakšnega vrtinčenja, a številke kažejo, da lahko v naslednjih dneh pričakujejo bistveno povečanje števila pacientov na akutnem oddelku, še posebej pa v intenzivni terapiji. Na to so pripravljeni in bodo ustrezno tudi ukrepali. “Stroka se sooča z danimi razmerami in se skuša odzvati na najboljši način. V tem trenutku se dnevno sestajamo in seznanjeni smo s trenutnimi številkami ter projekcijami za prihodnje dni. Težko rečem za tedne, ker je to skoraj nemogoče napovedovati v tem trenutku. Imamo pa operativni načrt za primer večanja števila pacientov. To pričakujemo in če bo do tega prišlo, bomo temu ustrezno ukrepali,” je pojasnil Vogrin. V tem primeru bodo ponovno okrepili ekipe in povečali število postelj za paciente s covidom ter jih seveda ustrezno zdravili. Pri tem pa nikakor ne želijo zanemariti ostalih pacientov, saj delajo ves čas, kolikor jim dopuščajo kadrovske in prostorske zmogljivosti.

V celjski bolnišnici je danes hospitaliziranih 59 bolnikov, od tega jih 14 potrebuje intenzivno terapijo, sedem so jih odpustili. Skupaj je pri njih od lanske jeseni umrlo že 409 ljudi, so pojasnili. V ptujski bolnišnici imajo trenutno na zdravljenju osem pacientov na navadnem oddelku, trije pa potrebujejo intenzivno terapijo. Kot je za STA povedala direktorica Anica Užmah, so od začetka epidemije pri njih obravnavali 690 bolnikov, od tega jih je 182 umrlo. Na Ptuju sicer zagotavljajo 25 navadnih in štiri intenzivne postelje, teh zmogljivosti pa po besedah Užmahove ne morejo več povečevati. Tudi zaradi pomanjkanja kadra, čeprav po tem, ko se je precej zaposlenih cepilo ali prebolelo covid-19, večje odsotnosti zaradi okužb ne beležijo. V slovenjgraški bolnišnici zdravijo 17 covidnih bolnikov, od tega eden potrebuje intenzivno nego, v domačo oskrbo pa so danes odpustili štiri osebe.

Matjaž Vogrin, UKC Maribor (Foto: STA)

Več je takšnih bolnikov, ki jih praktično takoj premestijo v intenzivno nego
Naraščanje števila covidnih bolnikov zaznavajo tudi v izolski bolnišnici. Tam imajo danes 12 bolnikov, od tega tri v intenzivni negi, je za STA povedal strokovni direktor Dušan Deisinger. Za razliko od drugega vala opažajo, da je več takšnih bolnikov, ki jih po sprejemu na urgenci namesto v akutno obravnavo praktično takoj premestijo v intenzivno nego. Kot je še dodal, se je spremenila tudi starostna struktura pacientov. “Če smo imeli v jesenskem valu pretežno tiste paciente, ki so bili v intenzivni negi, stare nekje 75 let in več, je zdaj večina med 65 in 75 leti,” je povedal Deisinger. Po njegovi oceni se pozna precepljenost med najstarejšimi in oskrbovanci domov za ostarele. V izolski bolnišnici postopno povečujejo zmogljivosti oddelka za covid-19. Tako bodo od danes imeli na voljo 19 postelj za akutno obravnavo ter štiri postelje za bolnike v intenzivni negi. Ob tem so na kirurgiji nekoliko zmanjšali program, urgenca pa dela kot doslej, a je slednja skupaj z interno medicino zadnje čase zelo obremenjena.

V Splošni bolnišnici Nova Gorica so na intenzivnem oddelku polno zasedeni
Trend sprejemanja bolnikov s covidom-19 se je prejšnji teden zelo povečal na Goriškem, v zadnjih dneh pa je stabilen, medtem ko trend sprejema pacientov v enoto za intenzivno terapijo postopoma narašča vse dni, so pojasnili v Splošni bolnišnici Nova Gorica. Tam se trenutno zdravi 27 covidnih bolnikov, od tega šest na enoti za intenzivno terapijo, pet med njimi je priklopljenih na invazivno mehansko ventilacijo. V četrtek so odpustili osem bolnikov s covidom-19. Trenutno imajo v Novi Gorici zagotovljenih 34 postelj na akutnem oddelku, kar zadošča za trenutne potrebe, in šest postelj enoti za intenzivno terapijo, kjer so polno zasedeni. Zaradi pomanjkanja ustrezno usposobljene delovne sile, predvsem na področju zdravstvene nege, ki bi lahko zagotovila nemoteno strokovno oskrbo bolnikov s covidom-19 v enoti za intenzivno terapijo, so bili v Novi Gorici primorani premestiti del zaposlenih z oddelka centralne intenzivne terapije. Zaradi tega je prišlo do začasnega zmanjšanja števila načrtovanih sprejemov bolnikov, ki potrebujejo invazivne posege.

Slika je simbolična (Foto: EPA)

V Brežicah so v torek začeli sprejemati covidne bolnike
V novomeški bolnišnici se je priliv bolnikov s covidom-19 vnovič začel krepiti prejšnji teden, je povedal strokovni direktor Milivoj Piletič. V sredo je število hospitaliziranih zraslo na 36, od tega osem v intenzivni negi. Ker so se z rastjo priliva približali vrhnji številki zmogljivosti za to fazo in je število bolnikov iz Posavja doseglo skoraj tretjino hospitaliziranih, so se z brežiško bolnišnico dogovorili, da se tudi tam pripravijo na njihovo hospitalizacijo. Covidne bolnike so tako v Brežicah začeli vnovič sprejemati v torek, direktorica Anica Hribar pa je dejala, da imajo danes hospitaliziranih šest pacientov, na voljo pa imajo 13 postelj. Zaradi tega se je v novomeški bolnišnici število covidnih bolnikov zmanjšalo in je teh danes tam 21, devet na intenzivni negi.

Tudi v murskosoboški bolnišnici jih skrbi vedno večji delež tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo
Tudi v murskosoboški bolnišnici se število bolnikov povečuje. Danes jih je 41, od tega 11 na oddelku za intenzivno nego. Skrbi jih predvsem vedno večji delež tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo. Kot je povedal strokovni direktor Daniel Grabar, tudi pri njih opažajo nove različice virusa, zaradi zapletov pa zdravijo vse več mlajših pacientov. Na oddelku za intenzivno terapijo imajo sicer 14 postelj, vendar so na vrhuncu drugega vala epidemije hkrati zdravili tudi 23 pacientov. “Če je bila prej povprečna starost pacientov 78 let, je zdaj manj kot 67 let, prej je intenzivno terapijo potrebovala desetina pacientov, zdaj jo potrebuje že več kot 20 odstotkov, počasi se bomo približali celo 30 odstotkom, kar je izjemno velik delež,” je povedal.

V jeseniški bolnišnici trenutno zdravijo 12 bolnikov s covidom-19. Kot so pojasnili za STA, imajo vzpostavljen en oddelek in zaenkrat še ni potrebe po vzpostavitvi dodatnega. Se pa že pojavljajo potrebe po intenzivni negi, pri čemer zaenkrat še velja, da te bolnike nameščajo v druge bolnišnice. Če bo treba, pa bodo ponovno vzpostavili intenzivni oddelek, ki so ga prejšnji mesec zaprli.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

V soboto bodo po Sloveniji potekale maše za domovino. Tudi v Mariboru

V soboto, 22. junija bodo po različnih cerkvah po...

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...