V Bosni aretirali domnevnega džihadista. Balkan je še vedno gnezdo islamskega radikalizma

Datum:

Na vzhodu Bosne in Hercegovine v mestu Zvornik je včeraj državna preiskovalna in varnostna agencija Sipa aretirala 57- letnega moškega, ki naj bi novačil pripadnike IS, so potrdili na tožilstvu BiH.

57-letnik je že večkrat obiskal Sirijo in se od tam vračal v Bosno in Hercegovino. Sumijo, da je državljane BiH novačil za pripadnike IS, financiral teroristične aktivnosti in organiziral teroristične skupine.

Policija je moškega predala tožilcu posebnega oddelka za terorizem na tožilstvu BiH, kjer bodo odločili o nadaljnjih ukrepih, poroča STA.

Skoraj tisoč džihadistov z območja nekdanje Jugoslavije
Podatki razkrivajo, da je največ ljudi iz Balkana v Sirijo in Irak odšlo v letih 2012 in 2013. Na pot džihada se jih se s Kosova odpravilo 200, iz BiH 200, iz Makedonije 207, iz Albanije 107, iz Srbije 13, iz Črne Gore pa je v imenu ISIS-a odšlo 13 borcev. To pomeni, da se je iz držav nekdanje Jugoslavije odšlo za Islamsko državo borit kar 877 ljudi.

Samo v BiH 35 kampov za urjenje islamskih skrajnežev
Na Balkanu obstaja cela vrsta kampov za urjenje teroristov. Po nekaterih podatkih je v Bosni in Hercegovini kar 35 takšnih kampov, medtem ko se na Kosovu ekstremisti urijo v nekdanjih kampih osvobodilne vojske Kosova. O tveganju islamizacije sekularnih Albancev na Kosovu, Makedoniji in Albaniji je pred kratkim.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...