V Turčiji izpuščajo kriminalce, da bo v zaporih več prostora za politične nasprotnike

Datum:

Turčija bo izpustila 38.000 zapornikov, ki so zagrešili kazniva dejanja pred 1. julijem, je danes sporočil turški pravosodni minister Bekir Bozdag. Izpustili jih bodo v skladu z reformo, ki predvideva “izpustitev na prostost pod nadzorom”.

Kot je minister poudaril v vrsti tvitov, ne gre za pomilostitev. Dodal je, da ukrep ne bo veljal za obsojene umorov, terorizma ali ogrožanja državne varnosti ter za več tisoč tistih, ki so jih zaprli po spodletelem vojaškem udaru 15. julija. Izpustitev 38.000 zapornikov v skladu z reformo predvideva danes objavljeni dekret turške vlade.

Turške oblasti so doslej v povezavi s spodletelim pučem pridržale že več kot 17.000 ljudi, med njimi poslovneže, sodnike, tožilce, javne uslužbence na ministrstvih, policiste in vojake, zato so turški zapori prenatrpani.

Brutalno obračunavajo z domnevnimi pučisti in nasprotniki režima
Turške oblasti medtem nadaljujejo čistke po puču. Danes sta bila tako v turškem uradnem listu objavljena dekreta, na podlagi katerih bo odpuščenih več kot 2000 policistov, več sto pripadnikov turške vojske ter številni zaposleni na turški agenciji za informacijske in komunikacijske tehnologije.

V skladu z danes objavljenimi dekreti bodo tudi zaprli turško agencijo za telekomunikacije, načelnika generalštaba turške vojske pa bo imenoval turški predsednik.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...