V bruseljskem korupcijskem škandalu utegne biti razkrita še ena levičarska poslanka

Datum:

Od izbruha bruseljskega škandala se je pojavilo veliko imen, pri čemer so vsi na levici kazali drug na drugega, da bi rešili same sebe. Med številnimi se je pojavilo tudi ime Alessandre Moretti – poslanke evropskega parlamenta, ki je znana po tem, da zatiska oči ali govori le, ko mora.

Korupcijski škandal v Bruslju, ki je do temeljev omajal zaupanje evropskih državljanov, postaja iz dneva v dan bolj zapleten. Čeprav je primer sprožilo razkritje podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, grške državljanke, se za zdaj zdi, da je glavni krivec za škandal nekdanji italijanski poslanec Evropskega parlamenta Pier Antonio Panzeri, ki je od začetka decembra v preiskovalnem priporu. Vendar se je pred kratkim z oblastmi dogovoril o priznanju krivde in obljubil, da bo v zameno za milejšo kazen imenoval vse vpletene. Imuniteta drugih dveh osumljenih poslancev Evropskega parlamenta, Marca Tarabelle in Andrea Cozzolina, bi lahko bila kmalu odvzeta.

V zadnjih dneh pa se pojavlja ime še ene italijanske poslanke Evropskega parlamenta. Časnik La Repubblica poudarja, da bi lahko bil pomočnik italijanske levosredinske poslanke Alessandre Moretti del Panzerijeve mreže. Vendar pa dodaja, da proti političarki ni uradne preiskave, ker ni dovolj dokazov, da je vedela za večletno korupcijo. Vendar se zdi, da se njena dejanja sumljivo ujemajo z delom tistih, ki so že bili razkriti v tej zadevi.

Od izbruha škandala se je pojavilo veliko imen, pri čemer so vsi na levici kazali s prstom drug na drugega, da bi se rešili. Med številnimi se je pojavilo tudi ime Alessandre Moretti, borke za pravice žensk. Leta 2020 je obiskala Katar, kjer je imela predstavitev na konferenci na to temo. Nato je takoj začutila potrebo, da začne svojo majhno kampanjo in na vseh forumih piše, da je Katar dosegel napredek na področju pravic žensk. O tem je pisala celo v svoji objavi na Facebooku, ki se je pojavila kot objava dogodka. “Tu v Katarju je bil dosežen napredek pri zaščiti pravic žensk in delavcev,” se je glasil njen zapis.

V nadaljevanju je na več dodatnih forumih trdila, da je to, kar je doživela v Katarju, velik napredek. Nevladna organizacija Human Rights Watch pa je bila drugačnega mnenja. V študiji, objavljeni leto pozneje, so pisali o tem, da so tam še vedno ženske zatirane in da se o položaju katarskih žensk na Zahodu morda premalo govori. Še danes lahko uveljavljajo večino svojih pravic le s soglasjem moškega skrbnika vključno s poroko, študijem v tujini, odhodom iz države ali odločanjem o reproduktivnih pravicah (npr. kontracepciji).

To je le nekaj primerov, ki jih je poslanka Evropskega parlamenta Alessandra Moretti opisala kot “velik korak naprej”. Ob tem se že poraja vprašanje, kakšni so bili njeni razlogi, da je takoj po obisku Katarja skušala dokazati neobstoječo točko. Če pa preučimo, kaj še je počela po omenjeni konferenci, se sum še poveča.

V zgornji Facebookovi objavi je italijanska političarka tudi povedala, da je obiskala enega od stadionov, ki jih gradijo za svetovno prvenstvo v Katarju, da bi se na lastne oči prepričala, kako so zaščitene pravice delavcev in življenjski pogoji. Po podatkih časopisa The Guardian pa je zaradi slabih delovnih razmer morda umrlo približno 6500 delavcev migrantov. Na vprašanje, kaj meni o teh osupljivih številkah, je gospa Moretti odgovorila, da se osredotoča predvsem na pravice žensk.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...