Delova kolumnistka Mojca Pišek bi imela “en atraktiven muzej Jugoslavije”

Datum:

“Časnik Delo s takimi zapisi in zapisovalci postaja vse večja nacionalna sramota,” se je odzval Janša ob škandaloznem zapisu Delove novinarke Piškove, ki bi namesto muzeja osamosvojitve imela “en atraktiven muzej Jugoslavije”. Gospodična Piškova, takšnega že imamo na prostem, vi pa ste očitno eden od “artefaktov”, ki v prostor vnašajo zatohlo jugonostalgijo. Čas je za moderno Slovenijo. Čas je za arhiviranje mentalnih pritiklin, ki nam ne koristijo …

Novinarka Dela Mojca Pišek si je v svojem zadnjem prispevku namesto, muzeja slovenske osamosvojitve zaželela “en atraktiven muzej Jugoslavije”. Piškova: “Slovenija ima eno samo dobro zgodbo, v kateri nastopa kot protagonistka svoje usode. To je zgodba, ki si jo deli s svojimi nekoč bratskimi republikami.” Njena izjava izpostavlja vsaj dva vidika. Prvi je to, kar čivkajo že vrabci na vejevju – da osamosvojitev Slovenije za nekatere res ni bila “intimna opcija” … Drugi pa je ta, da ima gospodična kratek zgodovinski spomin. Ta njena “dobra zgodba” se je končala s krvavo bratomorno vojno. Srečen konec, bi rekli filmsko. Slovenci smo jo odnesli s praskami. Na Hrvaškem je bilo povsem drugače, zato samostojnost bolj cenijo.

Mir, blagostanje in neodvisnost niso samoumevne dobrine. Svet se je znašel na zgodovinski prelomnici. Globalizacija prehaja v deglobalizacijo in regionalizacijo, vojna v Ukrajini pa je le prva izmed napoleonskih vojn, ki bi utegnile že kmalu dodobra pretresti naš kontinent. Tudi v Kijevu in drugod po Ukrajini so pred vojno obstajale razne Piškove … Toda ob zvoku siren, pokih granat, praznem hladilniku, nočeh, preživetih na postaji podzemne železnice in nenehnem smrtnem strahu, apetit za tovrstne (jugo)norosti kaj hitro postane “piškav”. Človek je v trenutku ozdravljen arogance, ko mu nogo odtrga mina, ko mu požgejo hišo, razmesarijo najbližje, ko mora med masakriranjem poslušati njihov jok … Ko ga obkolijo “spolno sestradani” borci skupine Wagner …

Samostojna Slovenija nudi Mojci Pišek vse pogoje za pisanje neumnosti. Če bi ostali v Jugoslaviji, bi morda že odšla s trebuhom za kruhom in bedarije pisala kje drugje. (Foto: posnetek zaslona)

Resnici na ljubo celotna Slovenija dandanes deluje kot en velik “muzej Jugoslavije” na prostem! Izrojene podobe jugonostalgije nas spremljajo na vsakem koraku. Imamo samostojno Slovenijo, sedaj potrebujemo še tisto pravo, moderno, osvobojeno Slovenijo. Na to je spomnil Janez Janša ob 25. obletnici samostojnosti: “Pred 25 leti smo se osamosvojili, ne tudi pa osvobodili”. Čas je, da to bolno jugomentaliteto in podobne zombije, ki zdravemu razvoju družbe in države ne služijo, dokončno arhiviramo, jih pospravimo v učbenike. Jih enostavno pokopljemo kot mrtve gobavce … Jugoslavija in njen totalitarni režim sta bila eno veliko razočaranje za vse narode bivše skupne države. V nasprotnem primeru bi obstala. Skrajno perverzno ju je poveličevati!

Naj se opraviči svojcem padlih za Slovenijo, da lahko živi v državi, ki ji nudi pogoje za pisanje bedarij!
Piškova pa počne, kar počne, ker ji je v Sloveniji udobno in prijetno … Ker ji ni hujšega … “S polno ritjo je lahko srat,” pravi pregovor. Za takšne, kot je ona, bi zadoščala izkušnja pomanjkanja, ki je doletela večino tistih, ki niso bili pri partijskem koritu. Vojna morda sploh ne bi bila potrebna. Dovolj bi bilo, da bi morala zjutraj v vrsti čakati na štruco kruha, popoldne pa po kavo in banane v Trst z upanjem, da njen trabant ne “zakuha” nekje pri Razdrtem. V nasprotnem primeru ne bi fantazirala, da bi “na plebiscitu o samostojnosti Slovenije glasovala proti, če bi bila leta 1990 dovolj stara”. Le katera država ji omogoča osebno svobodo, komfort in ugodnosti? Menda ne Venezuela?!

Mojca Pišek bi imela muzej Jugoslavije. Takšni, kot je Piškova, Slovenijo spreminjajo v muzej Jugoslavije na prostem, sami pa predstavljajo žive artefakte, ki v prostor vnašajo toksično, neperspektivno jugonostalgijo. Če bi imela Jugoslavija perspektivo, bi obstala. (Foto: posnetek zaslona)

Slovenci imamo srečo, da živimo v varnostnem mehurčku, da smo večinoma obdani s članicami Nata. Mlajšim rodovom je bil podarjen zlat zgodovinski čas. Odraščali so v miru in izobilju, česar pogosto ne znajo ceniti. Od tod tudi izvirajo zblojene ideje Levice in njene obsesivne potrebe po razoroževanju vojske. Piškova: “Nihče ne bo drl v muzej, da bi se izobrazil o vojni, katere ključni dogodek je ta, da si je JLA po desetih dnevih premislila pod neuradnim geslom “Ko j*** Slovence!” Še kakšen dokaz za to, da smo si samostojnost izborili prelahko? Za konec: prav bi bilo, da se novinarka opraviči vsem veteranom vojne za Slovenijo in svojcem padlih. Omogočili so ji, da živi v raju, kjer ima pogoje za pisanje bedastoč. Če bi ostali v Jugoslaviji, bi že spakirala kufre in odšla s trebuhom za kruhom …

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...