V Egiptu med preiskavo skupinskega posilstva mladoletnice iz 2014 aretirali priče

Datum:

Najava javnega tožilca v Egiptu, da bodo po šestih letih le preiskali skupinsko posilstvo 17-letnice, ki se je zgodilo v luksuznem hotelu v Kairu leta 2014, je požela odobravanje raznih skupin za človekove pravice. Vseeno so bile omenjene organizacije hitro razočarane, ko so ugotovile, da so oblasti pridržale potencialne priče in znance, ki se bodo morali sami spopadati z kazenskimi obtožbami glede nemoralnega vedenja.

                   

“To je strašno in grozljivo,” je po poročanju Breitbarta povedala pravnica Azza Soliman, ki vodi Center za pravno pomoč Egipčankam. Solimanova je v skrbeh, da bo dejanje oblasti, ki je zaprla posameznike, ki s prišli z informacijami o posilstvu odvrnila ostale žrtve in priče pred tem, da bi spregovorile.

Primer skupinskega posilstva iz 2014 je pritegnil zanimanje egiptovske javnosti, ker je razkril, kako pogosta je raba alkohola in drog na zabavah zelo bogate mladine.

LGBT je nemoralno

Aktivisti v Egiptu so mnenja, da sporni primer skupinskega posilstva kaže na to, kako hitro je oblast kjer je prisotno šeriatsko pravo pripravljena okriviti žrtev spolnega nasilja in preganja vse ki ne spadajo v kategorijo tradicionalnih norm, kot so člani LGBT.

Samo posilstvo je bilo hitro pozabljeno. Prednost so dobili vsi ostali prestopki, ki so jih priče neslavnega dogodka same zagrešile. Na ostalih posnetkih so namreč bili posneti istospolni odnosi med moškimi in ženskami, ter uživanje prepovedanih substanc.

Priče v omenjenem primeru so bile prisiljene v opravljanje testov devištva in analne preglede, medtem, ko so v javnosti zaokrožili nazorni videoposnetki, ki so jih posneli s svojimi telefoni.

Posilstvo padlo v pozabo

Oblasti vztrajajo, da je potrebno preiskati vse zločine, vključno s kršitvami povezanimi z moralnimi zakoni. V omenjenem posilstvu 17-letnice je leta 2014 sodelovala skupina mladih moških iz bogatih in vplivnih družin.

Najstnico so na zabavi v Kairu v hotelu s petimi zvezdicami zadrogirali, nakar so jo en za drugim posiljevali. Ko so opravili z njo, so na njeno telo napisali začetnice svojih imen, vse skupaj pa objavili na spletu. V zločin je bilo vpletenih devet moških. Mesec dni od nagnusnega zločina je policija aretirala zgolj dva, ostalih sedem naj bi že pobegnilo iz Egipta. Pet jih je pobegnilo v Libanon, kjer so aretirali tri izmed njih. Žrtev posilstva je ostala noseča.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...