Zvezdaš Kordiš ne odneha: opravičil bi se le, če bi opozicija začela delovati usklajeno in pomagala rušiti vlado Janeza Janše

Datum:

Po izpadu, ki si ga je poslanec Levice Miha Kordiš privoščil ob glasovanju o noveli Zakona o obrambi, se tudi včeraj ni želel opravičiti poslancu stranke SD, Matjažu Hanu. Slednjega je namreč označil za kolaboranta s fašistoidno vlado Janeza Janše, ker je podprl omenjen zakon o obrambi. Hanu je ob tej Kordiševi izjavi prekipelo, od njega pa je tudi zahteval, da se vsem po vrsti opraviči. Dodal je tudi, da s takšnimi ljudmi ne želi sodelovati.

Po nedavnemu izpadu v parlamentu, je poslanec stranke Levica Miha Kordiš, dobil včeraj v oddaji 24ur zvečer še eno priložnost, da se opraviči Matjažu Hanu, sicer poslancu iz vrst stranke SD. Hana je ob glasovanju o noveli Zakona o obrambi označil za kolaboranta s fašistoidno vlado, saj je Han podprl omenjeno novelo, ki je bila, s potrebno dvotretjinsko večino, tudi sprejeta. Kordiš se v parlamentu ni hotel opravičiti, zato mu je voditelj oddaje 24UR zvečer Uroš Slak za to dejanje omogočil še eno priložnost.

Voditelj oddaje je Kordiša, ki se je oddaji pridružil prek Skypa, vprašal ali se bo opravičil za svoje besede, s katerimi je Hana in njegove strankarske kolege označil za kolaborante, koalicijski del parlamenta pa za fašistoidno vlado. Kordiš je nonšalantno odgovoril, da se lahko opraviči, če bo zaradi tega kdo od opozicijskih kolegov lažje spal.

(Posnetek zaslona: PopTV)

Opravičil bi se lahko predvsem zato, ker obstaja veliko večji problem od tega in ta problem je po Kordiševem mnenju vlada Janeza Janše. “Včeraj sem bil nekoliko oster,” je pojasnil Kordiš, “ker imam “Poln kufer” neenotnosti v opozicijskih vrstah, tudi hinavščine.” Pri zakonu o obrambi je bila potrebna dvotretjinska večina, tu bi morala opozicija pokazati svojo enotnost in stopiti skupaj, Janezu Janši bi bilo treba zadati udarec, kadar se mu ga lahko, je razložil svoj namen bojeviti poslanec Levice.

Opozicija naj deluje usklajeno, ne pa da kolaborira z Janševo vlado
Na vprašanje ali umika svoje besede, pa je še enkrat ponovil, da je vlada Janeza Janše prav gotovo fašistoidna vlada, težko bi jo opisali kako drugače. Ta vlada želi imeti kontrolo nad slovensko družbo, notranji minister Aleš “Hojs pa pod preprogo pometa na policiji koruptivne posle najvišjih članov Janševe vlade, stranke SDS in vseh ostalih,” je ognjevito razložil Kordiš. “Težko si predstavljam, kako bi vlado Janeza Janše sploh lahko opisali drugače.” Je pa poslanec nato dodal, da se lahko njegovo izjavo vzame tudi kot opravičilo, ampak samo, če to pomeni, če bo opozicija od sedaj naprej delovala usklajeno, ne pa da glasuje skupaj z Janševo vlado.

Na ponovno vprašanje, ali se opravičuje Hanu in poslancem stranke SD za trditev da so kolaboranti, je Kordiš dejal, da svoje besede lahko preoblikuje edino tako, da reče, da se mu zdi narobe, da so se dogovarjali z vlado Janeza Janše pri zakonu o obrambi. Ker bi lahko, po besedah Kordiša, z združenimi močmi zakon zrušili, obenem pa še zagotovili socialno varnost vojakom.

Če sem jaz Socialni demokrat, če si ti Levica, če je on iz SDS, poslušaj, ne pomeni, da so to slabi ljudje
Matjaž Han je kot gost v oddaji povedal, da so ga klicali  nekateri starejši člani stranke SD, ki so živeli tudi še med vojno in so bili zelo prizadeti zaradi besed Kordiša. Vsebina je včasih pred sodelovanjem, ki je namenjeno samo temu, da nekoga zrušiš, je Han pojasnil Kordišu. Pa tudi fašistov ne vidi na drugi strani: “To so hude besede, po petinsedemdesetih letih govoriti o takih stvareh, da je nekdo fašist ali kolaborant. To se zdi meni preveč,” je zatrdil Han in dodal, da gre za vsebine, vsebina pa ima zanj prednost pred formo. Pojasnil je še, da je njihova naloga, da se v parlamentu brzdajo pri takih besedah. “Že na družabnih omrežjih je nevaren sovražen govor, potem pa ga še poslanci sprožajo v parlamentu. Kakšen signal je to mladim, tej državi, kako bi bilo, če bi imeli dvajset Kordišev v parlamentu,” se je spraševal poslanec stranke SD. “Vlado lahko zrušimo tudi na vsebinski ravni, na zadevah ki imajo neko podlago, ne pa da nagajamo,” je svoje besede sklenil Han.

Poslanec Levice Miha Kordiš in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han (Foto: Printscreen)

Kar se zakona tiče, pa je Han povedal, da kot socialni demokrat verjame v vojsko, rad bi povrnil vojakom upanje, vrniti jim je treba tudi dostojanstvo in zagotoviti, da bodo prišli v ta sistem, pri čemer jim zdaj pomaga tudi to, da plačilne razrede lahko prenesejo naprej. S tem predlogom sta se trudila že dva prejšnja ministra, pa jima ravno zaradi te dvotretjinske večine, ki je potrebna, ni uspelo, je razložil Han in Kordišu še očital, da jih osebno žali in napada, medtem ko oni resnično verjamejo v ta zakon, ker menijo, da v vojsko prinaša nekaj dobrega. “Ali smo se mi do vas tako obnašali, ko se pri kakšni zadevi niste strinjali z nami, ko nas niste podprli, ali pa ko ste vi glasovali enako kot SDS, v primeru omejevanja vard  recimo,” je Kordiša pobaral Han. “Nimam problemov z Levico, imam pa probleme s stališči, ki jih izraža Miha Kordiš,” je še obelodanil Matjaž Han.

Včeraj se ni rušilo vlade, glasovalo se je o zakonih
Tudi Slak je Kordišu omenil, da s svojimi besedami odganja partnerje, ki jih še kako potrebuje, če ima namen rušiti sedanjo vlado. “Če bo vsaka opozicijska stranka delovala po svoje, itak nikoli ne bomo zrušili vlade,” je temu očitku oporekal Kordiš. Po besedah Kordiša, ni problem Miha Kordiš, ampak je problem neenotnost opozicijskih strank. Včeraj nismo rušili vlade, sprejeli smo zakon o trgovinah, glasovali smo o zakonu o obrambi, se je na te besede odzval poslanec SD, Han. “Pri samo 38 glasovih, ki jih ima opozicija, si ne smemo privoščiti, ne smemo že tako razgretega ozračja v Sloveniji, za pet minut popularnosti, še bolj razgreti, je svetoval mlajšemu kolegu Kordišu.” Na koncu pa je Matjaž Han še dejal, da imajo v stranki SD tradicijo in vsebino. Zato ne bodo, če je vsebina dobra, nagajali le za to, da vlado premaknejo malo bolj v levo ali pa desno stran. Če bomo kdaj dajali glasove, ali naj vlada pade, se bomo pa takrat odločali o tem kako glasovati, je zaključil pogovor poslanec SD.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...