V Franciji bodo judovskim družinam vrnili ukradena dela, v Sloveniji na ukradeno vilo še kar čakajo

Datum:

Francija je 15. februarja odobrila vrnitev 15 umetniških del, med drugimi slike Gustava Klimta in Marca Chagalla, dedičem judovskih družin, ki so jih oropali nacisti, in to odločitev označila za zgodovinsko, je poročala Demokracija. Premier Janez Janša je komentiral, da v Sloveniji na vrnitev ukradene vile žal še čakajo – in na žalost se bodo po vsej verjetnosti načakali tudi v prihodnje. Predsednik vlade je že večkrat izpostavil, da je stavba na Levstikovi, v kateri ima SD svoj sedež, ukradena judovska vila. V Judovski skupnosti Slovenije se z Janšo strinjajo: “Povedal je za SD bolečo resnico.”

Ministrica za kulturo Roselyne Bachelot je ob tem, ko je Francija odobrila vrnitev 15 umetniških del, povedala, da je to prvi korak in dodala, da v javnih zbirkah obstajajo še mnoga umetniška dela in knjige, ki so bile izropane in jih tam nikoli ne bi smelo biti. Prvič po 70 letih francoska vlada sprejema ukrepe, ki omogočajo restitucijo del iz javnih zbirk, ki so bila izropana med drugo svetovno vojno ali pridobljena na problematičen način med okupacijo zaradi antisemitskega preganjanja. Zakon bo imel pomemben pomen z vidika priznanja in odškodnine za holokavst, za katero je ropanje del politike uničenja evropskih Judov. “V Sloveniji na vrnitev ukradene vile še čakajo,” je komentiral predsednik vlade Janez Janša.

Medij Deutsche Welle je tudi poročal, da je med 15 deli, ki jih zadeva predlog zakona, tudi delo Gustava Klimta Vrtnice pod drevesi, ki ga hrani Muzej d’Orsay in je edino delo avstrijskega slikarja v francoskih zbirkah. To sliko je leta 1980 od prodajalca kupila francoska država. Vendar so preiskave pokazale, da je bila slika last Avstrijke Eleonore Stiasny, ki jo je bila leta 1938 na Dunaju prisiljena prodati. Slika francoskega slikarja Utrilla, dvanajst drugih del, večinoma risb, ki jih hranijo Louvre, Musée d’Orsay in drugi, ter Chagallovo platno Oče iz Centra Pompidou so vključeni v zakon o restituciji. Po podatkih ministrstva za kulturo je bilo med drugo svetovno vojno v Franciji zaplenjenih približno 100 tisoč umetniških del, od katerih jih je bilo 60 tisoč najdenih v Nemčiji in vrnjenih v domovino. Od tega jih je bilo 45 tisoč vrnjenih lastnikom.

“Evropsko judovsko združenje, ki nam je pisalo, je organizacija enega radikalnega posameznika, ki povzroča veliko škode judovski zvezi. Kar pa zadeva naše nepremičnine na Levstikovi, pa je pravno povsem urejeno …”, je predsednica SD Tanja Fajon konec lanskega leta s svojo antisemitsko izjavo šokirala na novinarski konferenci glede poziva Evropske judovske zveze za vrnitev ukradene vile na Levstikovi. “Razumemo, da se vodstvo stranke SD počuti neprijetno v tej stavbi in smo jim pripravljeni stopiti nasproti v okviru celovite rešitve restitucije judovskega premoženja,” so komentirali v Judovski skupnosti Slovenije. V Judovski skupnosti so prepričani, da se Slovenija uspešno izmika reševanju vračanja premoženja Judom tudi na splošno. “Vrnitev premoženja Judov, ki so umrli v holokavstu in niso imeli dedičev, je razrešeno v večini evropskih držav razen na Poljskem in v Sloveniji. Republika Slovenija se uspešno izmika tem vprašanju dobrih 20 let,” so pojasnili. V Skupnosti upajo, da bodo z državo dosegli pravičen dogovor o tem premoženju vključno z zemljiščem in porušeno sinagogo v Murski Soboti. Leta 1954 je država kljub protestom porušila omenjeno sinagogo, na njenem mestu pa zgradila stanovanjski blok.

Judovska skupnost Slovenije pričakuje restitucijo zaplenjenega premoženja v holokavstu umrlih članov, ki niso imeli dedičev. Po koncu tega procesa so pripravljeni zamenjati druge nepremičnine za Moskovičevo vilo, kajti ta je za judovsko skupnost velikega simbolnega pomena. “Za SD predstavlja stavba očitno moralno breme ter jim nenehno obuja slabo vest,” je ocenil podpredsednik Judovske skupnosti Slovenije Igor Vojtic. Kot že rečeno, pa je tudi Evropska judovska zveza že lani spomladi v pismu predsednici stranke SD Fajonovi sporočila, da bi bilo primerno, pravično in moralno, da se popravijo zgodovinske napake in se ukradeno vilo v holokavstu ubitega Feliksa Moskoviča vrne slovenski judovski skupnosti kot del poravnave o nasledstvu premoženja brez dediča.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...