V Grosupljem slovesno položili temeljni kamen za nov prizidek k osnovni šoli Louisa Adamiča

Datum:

V sredo, 19. junija 2019, ob praznovanju občinskega praznika, so v Grosupljem slovesno položili temeljni kamen za izgradnjo prizidka k Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje z 8 novimi učilnicami in novo športno dvorano. Slovesnosti so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Janja Zupančič, predsednik uprave podjetja CGP Martin Gosenca, član uprave Edo Škufca in finančni direktor Andrej Lah, župan in podžupan občine Škofljica Ivan Jordan in Boris Zupančič, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, podžupan občine Dobrepolje Jože Prijatelj, občinski svetnice in svetniki, predsednice in predsedniki krajevnih skupnosti in mnogi drugi.

Koračnice Pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje so naznanjale, da se pričenja velik dogodek. In po uvodnem pozdravu voditeljice Tadeje Anžlovar so zbrane na dogodku nagovorili ravnateljica Janja Zupančič, predsednik uprave podjetja CGP Martin Gosenca in župan dr. Peter Verlič.

Skrb za kakovostno prihodnost se odraža tudi v zagotavljanju pogojev, v katerih otroci preživijo najbolj aktiven del dneva. V primeru osnovne šole to traja kar 10 mesecev na leto,” je dejala ravnateljica Janja Zupančič in nas ob tem spomnila na izjemno velike investicije, ki jih je v zadnjih šestnajstih letih doživela šola, katere ravnateljica je. Zgrajeni sta bili novi šolski stavbi podružnične šole Št. Jurij in podružnične šole Žalna, temeljito je bila obnovljena podružnična šola Kopanj in nadgrajena takrat podružnična šola Šmarje, ki je danes samostojna šola, energetsko sanirana je bila stavba na Adamičevi in obnovljena tudi telovadnica matične šole na Tovarniški. Prav matična šola pa je tista, ki je zdaj tik pred tem, da dobi kar 8 novih učilnic pa tudi novo športno dvorano. “Ta pridobitev pa bo omogočila pomembno izboljšanje prostorskih pogojev za učenje učencev in delo zaposlenih in glede na trenutne projekcije gibanja števila učencev bodo novi prostori potrebam zadostili za daljše časovno obdobje. Investicija v šolski prostor nikakor ni strošek, temveč naložba za sedanjost in bodočnost,” je dejala. Povedala je še, da so jih učenci te šole, ki se aktivno vključujejo v življenje šole in kraja, tudi letos izjemno zaznamovali in jih razveseljevali z dosežki na različnih področjih. “Zato verjamemo, da bomo investicijo v šolo tudi vnaprej dobro in bogato oplemenitili,” je ob tem dodala ter se zahvalila vsem, ki verjamejo in soustvarjajo dobro šolo in prijazno skupnost.

Predsednik uprave CGP Martin Gosenca je ob tej priložnosti spomnil, da ni prav dolgo nazaj, ko so sodelovali z občino Grosuplje, saj je bilo prav podjetje CGP tisto, ki je zgradilo novo šolo na Polici. “Mislim, da je bila zgrajena v rokih, v okviru finančnih sredstev in je lepa referenca tudi za nas, tako da verjamem, da bo tudi današnja položitev temeljnega kamna osnova za eno kvalitetno gradnjo, za lepo referenco v okviru vseh terminskih in finančnih planov,” je dejal ter povedal, da imajo tudi sicer veliko izkušenj z izgradnjo takšnih projektov. Zaupal nam je še, da se trenutno ukvarjajo s prestavitvijo elektrovodov, delno so gradbišče že uredili, v naslednjih dneh se bo postavil žerjav, potem pa že pričnejo s širokim izkopom in s samo izdelavo temeljev in konstrukcije. Vse okoliške prebivalce, zaposlene na šoli, učence pa je ob tej priložnosti prosil za kanček razumevanja pri sami gradnji. “Mi se bomo potrudili, da bodo pouk in vsakodnevne dejavnosti potekale čim bolj nemoteno,” je dejal, svoj govor pa sklenil z besedami: “In upam, da se naslednje leto še pred poletjem zopet zberemo v takšnem številu, mogoče celo večjem, na otvoritvi te nove osnovne šole in telovadnice.”

Župan dr. Peter Verlič pa se je v svojem govoru navezal na svoja predhodnika. Lepo je bilo slišati o naložbi v prihodnost. Te besede so nam poznane, ko govorimo o evropskih projektih, čeprav pa je res, da žal do sedaj še za nobeno šolo v občini Grosuplje ni poskrbela ne država ne Evropska unija, vse so morali graditi iz lastnih občinskih sredstev. “Ampak tokrat gre res za pravo naložbo, naložbo v našo prihodnost, v naše otroke,” je dejal, in še: “Prišel je trenutek, ki smo ga veseli. Veseli smo za osnovno šolo Louisa Adamiča, za zaposlene, za osebje, za otroke, za vse bo boljše. Veseli pa smo tudi za celotno občino Grosuplje. Ne sme biti sosednja šola nič ljubosumna. Naša občina dobiva 8 novih učilnic, novo športno dvorano in lahko se prihodnosti nasmehnemo. Sam pa sem se zelo nasmehnil tudi g. Gosenci, ki pravi, da bo vse v roku, kvalitetno in upam, da brez aneksov.”

In prišlo je do osrednjega dela prireditve, ko so si župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, ravnateljica Janja Zupančič in predsednik uprave CGP Martin Gosenca nadeli čelade, kot je to potrebno na gradbišču, ter položili temeljni kamen. Gradile se bodo nove učilnice, da bo za kakovostno izvajanje šolskega pouka kar čim bolje poskrbljeno, in česar se mnogi še bolj veselijo, šola bo dobila tudi novo športno dvorano. Ta bo zagotavljala 3 vadbene površine z možnostjo organiziranja uradnih panožnih tekmovanj v košarki, odbojki itn., s potrebnimi pomožnimi prostori, kot so garderobe s tuši in sanitarije, s tehničnim prostorom za hrambo tribun, stolov, zaščite poda in drugih pripomočkov za organizacijo različnih dogodkov ter drugimi potrebnimi spremljajočimi prostori.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo učenke in učenci Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje s 1. septembrom 2020 vstopili v veliko večjo in še bolje opremljeno šolo, predvsem kar zadeva šport in rekreacijo. Ob tem pa velja še omeniti, da bodo pri gradnji objekta upoštevali načela trajnostne gradnje. Da bo gradnja potekala varno, so skupaj z župnikom Janezom Šketom prosili tudi za božji blagoslov.

Pa naj zaključimo z mislijo, ki jo je našla in jo ob tej priložnosti delila Tadeja Anžlovar, ki je to slovesnost povezovala: “Mark Twain je zapisal: ko sem bil še deček ob Misisipiju, so v mestnem svetu predlagali, da bi zaprli javne šole, ker so predrage. Takrat je star kmet rekel, da s prenehanjem gradnje novih šol ne bodo nič privarčevali – saj bo treba za vsako zaprto šolo zgraditi nov zapor.” Sama pa je k temu dodala: “Ja, šola je res zgradba s štirimi stenami in prihodnostjo vmes. Želimo, da bi bila dobra.”

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...